Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Σχέδιο 14 προτάσεων για την αποτροπή Qatargate 2.0 ετοιμάζει η πρόεδρος Μέτσολα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Σχέδιο 14 προτάσεων για την αποτροπή Qatargate 2.0 ετοιμάζει η πρόεδρος Μέτσολα Facebook Twitter
0

Στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι πιθανό να απαγορευτεί το lobbying για δύο χρόνια μετά την αποχώρησή τους από τη θέση, στο πλαίσιο μιας δρομολογούμενης αναθεώρησης του κανονιστικού πλαισίου διαφάνειας τού σώματος που ταλανίζεται τις τελευταίες εβδομάδες από το Qatargate

Σύμφωνα με δύο πηγές του Ευρωκοινοβουλίου, η πρόεδρός του Ρομπέρτα Μέτσολα αναμένεται να καταθέσει 14 νέες προτάσεις αυτήν την εβδομάδα. Στο πλαίσιο αυτών των προτάσεων -που περιήλθαν σε γνώση του Politico- πέραν της προσωρινής απαγόρευσης του lobbying, θα υπάρχει η υποχρέωση από όλα τα μέλη που κατέχουν θέσεις στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες να δηλώνουν με ποιους συναντιούνται, θα απαγορεύονται οι ανεπίσημες ομάδες φιλίας των ευρωβουλευτών με χώρες εκτός ΕΕ και θα αξιώνεται από τους ευρωβουλευτές να δηλώνουν κάθε άλλη πηγή εισοδήματός τους.

«Υπάρχει μια συγκυρία εδώ με τους ανθρώπους πραγματικά εξοργισμένους και έξαλλους από όσα έχουν συμβεί και όλους να κατανοούν πως πρέπει να υπάρξει μια απάντηση» σημειώνουν οι δύο πηγές. 

Η αξιοπιστία της Ευρωβουλής υπέστη σοβαρό πλήγμα τον Δεκέμβριο, όταν οι βελγικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα σε νυν και πρώην ευρωβουλευτές που κατηγορούνται για δωροδοκία από Κατάρ και Μαρόκο. 

Πολλές από τις προτάσεις αυτές, σύμφωνα με το Politico, είναι πρόχειρες λύσεις που, δεδομένης της έγκρισής τους από την ολομέλεια, μπορούν να υλοποιηθούν εντός λίγων μηνών. 

Το σχέδιο της Μέτσολα περιγράφει τα μέτρα αυτά ως «πρώτα βήματα». 

Η ίδια θα κάνει την εισήγησή της την Πέμπτη σε μια κλειστή συνάντηση με τους επικεφαλής των εννέα πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου. 

Παρότι μπορεί να υλοποιήσει τις απλούστερες προτάσεις -όπως τη δημιουργία εξειδικευμένου πόρταλ διαφάνειας στην ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου- ακόμη και μόνη της, για τις πιο ακανθώδεις και περίπλοκες προτάσεις, θα χρειαστεί συναίνεση και ψήφους. 

Με πληροφορίες από Politico 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση με μαχαίρι στη Γαλλία: «Αλλάχ Ακμπάρ» φώναξε ο δράστης - Είχε καταδικαστεί για υποκίνηση τρομοκρατίας

Διεθνή / Επίθεση με μαχαίρι στη Γαλλία: «Αλλάχ Ακμπάρ» φώναξε ο δράστης - Είχε καταδικαστεί για υποκίνηση τρομοκρατίας

Συνελήφθη ο δράστης - Η Αντιτρομοκρατική Εισαγγελία της Γαλλίας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για «δολοφονία σε σχέση με τρομοκρατικό εγχείρημα»
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Ο Τραμπ προτείνει «ταχύ τερματισμό» του πολέμου χωρίς αναφορά σε εδαφική ακεραιότητα

Διεθνή / Ουκρανία: Ο Τραμπ προτείνει «ταχύ τερματισμό» του πολέμου χωρίς αναφορά σε εδαφική ακεραιότητα

Κείμενο απόφασης 65 λέξεων για «ταχύ τερματισμό» του πολέμου χωρίς αναφορά στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας φέρνει η κυβέρνηση Τραμπ στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
LIFO NEWSROOM