Να λογοδοτήσει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία Ρωσίας και συμμάχων για τα εγκλήματα στην Ουκρανία ζητούν με ψήφισμά που εγκρίθηκε σήμερα, οι Ευρωβουλευτές.
Καλούν την ΕΕ, σε στενή συνεργασία με την Ουκρανία και τη διεθνή κοινότητα, να πιέσει για τη δημιουργία ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για τη δίωξη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας και των συμμάχων της, κάνοντας ειδική αναφορά στην Λευκορωσία.
Το κείμενο εγκρίθηκε με 472 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 33 αποχές.
Από ελληνικής πλευράς, κατά ψήφισαν οι Λευτέρης Αλαβάνος και Κώστας Παπαδάκης από το ΚΚΕ ενώ απείχαν της ψηφοφορίας Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου, Έλενα Κουντουρά και Αλέξης Γεωργούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κοινοβουλίου, οι θηριωδίες που διαπράττονται από τις ρωσικές δυνάμεις στην Μπούτσα, το Ιρπίν και πολλές άλλες ουκρανικές πόλεις αποκαλύπτουν τη βιαιότητα του πολέμου και υπογραμμίζουν τη σημασία της συντονισμένης διεθνούς δράσης για να έλθουν οι υπαίτιοι ενώπιον της δικαιοσύνης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Η σύσταση ενός τέτοιου δικαστηρίου θα καλύψει ένα μεγάλο κενό στη διεθνή ποινική δικαιοσύνη και θα συμπληρώσει τις προσπάθειες του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, δεδομένου ότι επί του παρόντος το ΔΠΔ έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες όσον αφορά τα εγκλήματα που διαπράττονται στην Ουκρανία, αλλά όχι τη δικαιοδοσία να διερευνήσει το έγκλημα της επίθεσης, διότι ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία έχουν κυρώσει τις σχετικές διεθνείς συμφωνίες.
Να λογοδοτήσει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας και της Λευκορωσίας
Στο ψήφισμά τους σημειώνουν ότι, μολονότι η ακριβής σύνθεση και οι μέθοδοι λειτουργίας του ειδικού δικαστηρίου δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, θα πρέπει να έχει δικαιοδοσία να διερευνήσει όχι μόνο τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας, αλλά και τον Αλεξάντερ Λουκάσένκο και την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Λευκορωσίας.
Τονίζουν επίσης ότι οι προπαρασκευαστικές εργασίες της ΕΕ για το ειδικό δικαστήριο θα πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως και να επικεντρωθούν στην θέσπιση των σχετικών ρυθμίσεων σε συνεργασία με την Ουκρανία.
Οι ουκρανικές και διεθνείς αρχές πρέπει να υποστηριχθούν για την εξασφάλιση αποδεικτικών στοιχείων που θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον.
Το Κοινοβούλιο πιστεύει ακράδαντα ότι η ίδρυση ειδικού δικαστηρίου θα στείλει ένα πολύ σαφές μήνυμα τόσο στη ρωσική κοινωνία όσο και στη διεθνή κοινότητα ότι ο Ρώσος Πρόεδρος και η ρωσική ηγεσία γενικότερα μπορούν να καταδικαστούν για το έγκλημα της επίθεσης στην Ουκρανία.
Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι δεν είναι πλέον εφικτό για τη Ρωσική Ομοσπονδία υπό την υφιστάμενη ηγεσία να επανέλθει στη «συνήθη πρακτική» με τη Δύση.