Ο εμίρης του Κατάρ ενδιαφέρεται για την αγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Έναντι 4,5 δισ. λιρών

Ο εμίρης του Κατάρ ενδιαφέρεται για την αγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Έναντι 4,5 δισ. λιρών Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/ADAM VAUGHAN
0

Ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, ενδιαφέρεται να αγοράσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Εκτιμά την αξία του συλλόγου κάτω από την τιμή των 6 δισ. λιρών, την οποία ζητούν οι τωρινοί ιδιοκτήτες. 

Σε περίπτωση που προχωρήσει μία τέτοια αγορά θα χρειαστεί αλλαγή των κανονισμών της UEFA καθώς ο ηγεμόνας της χώρας έχει ήδη στην ιδιοκτησία του την Παρί Σεν Ζερμέν.

Ο εμίρης αγόρασε την PSG το 2011 μέσω της Qatar Sports Investment. Οι ισχύοντες κανόνες της UEFA δεν επιτρέπουν σε συλλόγους με ίδιους ιδιοκτήτες να συμμετάσχουν στην ίδια διοργάνωση, όποτε Γιουνάιτεντ και Παρί δεν θα μπορούν να είναι μαζί στο Champions League.

Ενώ η αγορά της Γιουνάιτεντ εξετάζεται, όσοι διαβλέπουν σε μία τέτοια αγοροπωλησία έχουν πλήρη γνώση των κανονισμών και αναζητούν μία λύση. Μεταξύ αυτών, είναι να πειστεί η UEFA να αλλάξει τους κανονισμούς της. 

Η οικογένεια Γκλέιζερ, στην οποία ανήκει η ομάδα εδώ και 17 χρόνια, έθεσε τη Γιουνάιτεντ προς πώληση τον Νοέμβριο, ανακοινώνοντας ότι «ξεκινά μια διαδικασία για τη διερεύνηση στρατηγικών εναλλακτικών λύσεων». Η Raine Group, η οποία επέβλεψε την πώληση της Τσέλσι, έχει οριστεί ως αποκλειστικός οικονομικός σύμβουλος και πιστεύεται ότι ζητούνται 6 δισ. λίρες για τους 20 φορές πρωταθλητές Αγγλίας. Ωστόσο, ο εμίρης πιστεύει ότι 4,5 δισ. λίρες είναι μια πιο ρεαλιστική τιμή.

Ο δισεκατομμυριούχος σερ Τζιμ Ράτκλιφ, γνωστός οπαδός της ομάδας και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Βρετανίας, επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία του, η Ineos, βρισκόταν στο «παιχνίδι» για την αγορά της Γιουνάιτεντ τον περασμένο μήνα. 

Αντίδραση από τη Διεθνή Αμνηστία

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε το ενδιαφέρον του Κατάρ για τη Γιουνάιτεντ ως «άλλη μια αφύπνιση» προς την Premier League όσον αφορά την ενίσχυση των κανόνων ιδιοκτησίας.

«Στον απόηχο του Παγκοσμίου Κυπέλλου και των φιλότιμων προσπαθειών της κυβέρνησης του Κατάρ να διαμορφώσει μια λαμπερή νέα εικόνα για τη χώρα, φαίνεται πολύ πιθανό ότι οποιαδήποτε προσφορά του Κατάρ για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα αποτελούσε συνέχεια αυτού του -υποστηριζόμενου από το κράτος- σχεδίου αθλητικού ξεπλύματος» δήλωσε ο Πίτερ Φράκενταλ, διευθυντής οικονομικών υποθέσεων της Αμνηστίας στη Βρετανία. 

«Είδαμε μόνο περιορισμένες μεταρρυθμίσεις σχετικά με τα δικαιώματα των μεταναστών εργαζομένων στο Κατάρ κατά την προετοιμασία για το Παγκόσμιο Κύπελλο, και δεν υπήρξε καμία απολύτως κίνηση για τον τερματισμό της επαίσχυντης ποινικοποίησης των LGBTQ+ ατόμων ή των θεσμικών διακρίσεων κατά των γυναικών» συμπλήρωσε.

«Δεν είμαστε κατ' ανάγκη αντίθετοι με την εμπλοκή οικονομικών κοινοπραξιών από το εξωτερικό, που συνδέονται με κρατικές οντότητες, στο αγγλικό ποδόσφαιρο, αλλά η Premier League πρέπει επειγόντως να ενισχύσει τους κανόνες ιδιοκτησίας για να διασφαλίσει ότι είναι συμβατοί με τα ανθρώπινα δικαιώματα» ζήτησε. 

Με πληροφορίες από Guardian

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δε φτάνουν στη Formula 1

Αθλητισμός / Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δεν φτάνουν στη Formula 1

Το άθλημα είναι πιο δημοφιλές αλλά και πιο ακριβό ποτέ, με τους γονείς των επίδοξων πιλότων της F1 να πρέπει να ξοδέψουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια μόνο για τα παιδιά τους να αρχίσουν να τρέχουν σε αγώνες καρτ
LIFO NEWSROOM