Στις συζητήσεις για πιθανή κοινή υποψηφιότητα της Ελλάδας, της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου για το Μουντιάλ του 2030 επανέρχεται το Politico, κάνοντας εκτενέστερη αναφορά στην πρόταση που σύμφωνα με τις πληροφορίες του Μέσου έκανε το Ριάντ στην Αθήνα και το Κάιρο.
«Το μυστικό σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας να αγοράσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου», είναι ο τίτλος του Politico, που γράφει ξανά πως το Ριάντ προσφέρθηκε να καλύψει τις δαπάνες για νέα στάδια στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, αν οι δύο χώρες συμφωνήσουν να μπουν σε μια κοινή υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2030.
Σε αντάλλαγμα, η προτεινόμενη συμφωνία προβλέπει ότι οι Σαουδάραβες θα φιλοξενήσουν το 75% των ματς του Μουντιάλ του 2030, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.
Πρόταση να καλύψει το Ριάντ «όλες τις δαπάνες» για το Μουντιάλ του 2030
Η πρόταση- πιθανότατα ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή σταδίων- συζητήθηκε σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες ανάμεσα στον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη το καλοκαίρι του 2022, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο που επικαλείται το Politico.
Άλλος αξιωματούχος, με γνώση για τις ιδιωτικές συζητήσεις για την υποψηφιότητα, είπε στο Politico πως η Σαουδική Αραβία είναι προετοιμασμένη να «καλύψει εξολοκλήρου τις δαπάνες» για την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αλλά το 75% των ματς θα πρέπει να γίνουν στη χώρα του Κόλπου.
Δεν είναι σαφές εάν η προσφορά έγινε δεκτή, σημειώνει το δημοσίευμα. Αλλά τώρα οι τρεις χώρες συνεργάζονται σε μια κοινή πρόταση για τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2030, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις κατά της Ελλάδας, γράφει ακόμη.
«Η προσφορά δισεκατομμυρίων θα τροφοδοτήσει τις επικρίσεις πως η Σαουδική Αραβία ουσιαστικά προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον τεράστιο πλούτο της για να αγοράσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, δημιουργώντας έναν διηπειρωτικό συνασπισμό, προκειμένου να εκμεταλλευθεί έξυπνα το σύστημα ψηφοφορίας», γράφει το Politico.
Μία υποψηφιότητα να γίνει το Μουντιάλ του 2030 μόνο στη Μέση Ανατολή, μόλις οχτώ χρόνια μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, πιθανότατα δεν θα πετύχαινε, εκτιμά το δημοσίευμα. Οι βασικοί αντίπαλοι της Σαουδικής Αραβίας είναι μια κοινή υποψηφιότητα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ουκρανίας, όπως και μία με τις Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη και Χιλή.
Η απόφαση για το ποιος θα διοργανώσει το Μουντιάλ του 2030 θα ληφθεί έπειτα από ψηφοφορία στο κογκρέσο της FIFA, το 2024. Αν οι αφρικανικές χώρες- με δέλεαρ τη συμμετοχή της Αιγύπτου και τις επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας- υποστηρίξουν την υποψηφιότητα και το ίδιο πράξουν οι ασιατικές χώρες, ενώ η Ελλάδα φέρει κάποιες ευρωπαϊκές ψήφους, τότε η πρόταση θα έχει ισχυρές πιθανότητες νίκης, εκτιμά το Politico.
Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο στο Politico, όπως και η FIFA. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν απάντησε στα αιτήματα του Μέσου.
Αυγενάκης: Δημοσίευμα γεμάτο ανακρίβειες
Το δημοσίευμα του Politico προκάλεσε την αντίδραση του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος μέσω των social media σχολίασε πως είναι «γεμάτο ανακρίβειες».
Ο κ. Αυγενάκης συμπλήρωσε πως γίνονται επαφές μεταξύ των τριών χωρών, αλλά αυτές είναι ακόμη σε «πρώιμο στάδιο διερεύνησης».
«Το δημοσίευμα του Politico, περί "εξαγοράς" της Ελλάδας από τη Σαουδική Αραβία για το Μουντιάλ 2030, είναι γεμάτο ανακρίβειες. Μεταξύ των δύο χωρών και της Αιγύπτου διεξάγονται μεν επαφές, αλλά ακόμη βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο διερεύνησης δυνατοτήτων για κατάθεση υποψηφιότητας», έγραψε συγκεκριμένα ο κ. Αυγενάκης στα social media.
Το δημοσίευμα του Politico, περί "εξαγοράς" της Ελλάδας από τη Σαουδική Αραβία για το Μουντιάλ 2030, είναι γεμάτο ανακρίβειες. Μεταξύ των δύο χωρών & της Αιγύπτου διεξάγονται μεν επαφές, αλλά ακόμη βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο διερεύνησης δυνατοτήτων για κατάθεση υποψηφιότητας.
— Lefteris Avgenakis (@l_avgenakis) February 8, 2023
«Νέα τάξη πραγμάτων»
Η επιθυμία της Σαουδικής Αραβίας να φιλοξενήσει το Μουντιάλ του 2030 ξεπερνά τους λόγους αθλητικού κύρους, σύμφωνα με ειδικό.
«Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί στρατηγικά να γίνει ένας αφροευρωασιατικός κόμβος, το κέντρο μιας νέας τάξης πραγμάτων», δήλωσε ο Σάιμον Τσάντγουικ, καθηγητής στο Skema Business School του Παρισιού, σχολιάζοντας την πιθανότητα κοινής υποψηφιότητας.
«Αυτή η θέση θα επιτρέψει στη Σαουδική Αραβία να ασκήσει σημαντική δύναμη και επιρροή σε μια τεράστια γεωγραφική περιοχή, κάτι που επιζητά να πετύχει χτίζοντας σχέσης με βασικούς εταίρους», συμπλήρωσε.
«Η συνδιοργάνωση του Μουντιάλ με την Αίγυπτο και την Ελλάδα δεν θα ήταν ούτε αλτρουισμός, ούτε γενναιοδωρία. Αντί για αυτό, θα αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου πλάνου, το οποίο το Ριάντ θα πετύχει μέσω της δωρεάς γηπέδων», πρόσθεσε.