Ευθύμιος Λέκκας: Υποχρεωτικός ο προσεισμικός έλεγχος στα δημόσια κτίρια- Προτεραιότητα σε σχολεία και νοσοκομεία

Ευθύμιος Λέκκας: Υποχρεωτικός ο προσεισμικός έλεγχος στα δημόσια κτήρια - Προτεραιότητα σε σχολεία και νοσοκομεία Facebook Twitter
Φωτ: αρχείου: Eurokinissi
0

Στον απόηχο του φονικού σεισμού στην Τουρκία, οι προσεισμικοί έλεγχοι των δημόσιων κτιρίων παύουν να έχουν προαιρετικό χαρακτήρα και γίνονται υποχρεωτικοί, σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα. 

Όπως είπε ο καθηγητής καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, θα δοθεί προτεραιότητα σε σχολεία και νοσοκομεία λόγω της ευαλωτότητας του πληθυσμού που φιλοξενούν.

 «Οι πρωτοβάθμιοι και οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι είχαν αρχίσει την δεκαετία του 2000, όμως είχαν ένα προαιρετικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα από τα 80.000 δημόσια κτήρια του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έχουμε στην Ελλάδα, μόνο τα 16.000 με 17.000 κτίρια να έχουν απογραφεί.

»Έχει γίνει ο πρωτοβάθμιος έλεγχος και αυτή η βάση δεδομένων υπάρχει στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας», δήλωσε ο Ευθύμης Λέκκας, τονίζοντας πως παρά τις έως τώρα εκκλήσεις για πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο έλεγχο, το ποσοστό των κτιρίων που ελεγχόταν κάθε χρόνο, ήταν πολύ μικρό. 

Όπως δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ, πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη κατά την διάρκεια σύσκεψης εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Κτίρια και αντισεισμικοί κανονισμοί

Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, το 30% των κτιρίων στην επικράτεια έχουν δομηθεί με τον νέο σύγχρονο αντισεισμικό κανονισμό. «Αυτά τα κτίρια δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο. Από κει και πέρα υπάρχει ένα 30% κτιρίων που δομήθηκαν από το -69 μέχρι το -84. Αυτά τα κτίρια τα οποία δομήθηκαν με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, δεν έχουν πρόβλημα, εκτός εάν έχουν γίνει παρεμβάσεις, αν είναι ασυντήρητα και ούτω καθεξής».

Όπως είπε, από το 1959 και πριν έχουμε κτίρια τα οποία δεν έχουν κανονισμό και βρίσκονται κατά προτεραιότητα σε έλεγχο. «Όχι ότι είναι επικίνδυνα κτίρια, αλλά πρέπει να δούμε τη στάθμη επιτελεστικότητας, δηλαδή την αντισεισμική θωράκιση, προκειμένου να βελτιώσουμε στατικά τα κτίρια αυτά».

Σχολιάζοντας πρόσφατο δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο το 2001 είχε δοθεί εντολή για προσεισμικό έλεγχο σε 80.000 δημόσια κτίρια και σήμερα, δύο δεκαετίες μετά, οι πληροφορίες λένε ότι έχουν ελεγχθεί μόλις τα 25.000, δηλαδή 55.000 κτήρια δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί από τους αρμόδιους φορείς, ο Ευθύμιος Λέκκας διευκρίνισε πως τα 55.000 κτήρια δεν χρησιμοποιούνται όλα.

«Χρησιμοποιούνται τα 25.000 με 30.000 κτήρια. Τα υπόλοιπα είναι κτήρια στα οποία δεν συγκεντρώνεται κόσμος. Είναι αποθήκες, είναι κτήρια τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα σπουδαιότητας», σημείωσε.

Υπογράμμισε ακόμα ότι θα πρέπει να αποτυπωθούν με προσεισμικούς ελέγχους τα 30.000 κτίρια που μένουν, αλλά και τα 25.000 που έχουν ήδη ελεγχθεί.

«Δεν σημαίνει ότι ελέγχεται το κτίριο και θεωρείται ασφαλές σε βάθος χρόνου. Πρέπει κάθε μία πενταετία, κάθε μία δεκαετία, να επανελέγχουμε τα κτίρια, έτσι ώστε να διαπιστώνεται η αντισεισμική τους επάρκεια».


Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM