Λέκκας για «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο: Ακόμη και με σεισμό 3,5 Ρίχτερ μπορεί να έχουμε καταπτώσεις

Λέκκας για το «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο: Πρόσβαση μόνο από την θάλασσα-Παρακολουθούνται Μύρτος και Πόρτο Κατσίκι Facebook Twitter
Φωτ.: Δήμος Ζακύνθου
0

Για την απόφαση να κλείσει ξανά το «Ναυάγιο» της Ζακύνθου, μίλησε εκ νέου ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, παρέχοντας διευκρινίσεις για τους λόγους του νέου κλεισίματος. 

Υπενθυμίζεται πως ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) εισηγήθηκε την εκ νέου απαγόρευση πρόσβασης στην συγκεκριμένη παραλία «Ναυάγιο», στο πλαίσιο των επανεκτιμήσεών του αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα και τα κατολισθητικά φαινόμενα.

Ο Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ΑΝΤ1λ υπογράμμισε πως «υπάρχει πιθανότητα ακόμη και με ένα μικρό σεισμό ή μία έντονη βροχόπτωση να συμβεί πάλι η κατολίσθηση που είχε γίνει το 2018 και είχαν κινδυνεύσει τουρίστες. Ακόμη και με ένα σεισμό της τάξης των 3,5 Ρίχτερ μπορεί να έχουμε καταπτώσεις».

Με βάση όσα ανέφερε ο καθηγητής: «Το 2018, είχαμε διαχωρίσει την παραλία σε τρεις ζώνες, μία ζώνη που θα είναι απαγορευμένη, που δεν πρέπει να την πλησιάζουν επισκέπτες γιατί κινδυνεύουν άμεσα από κατολισθήσεις, μία ενδιάμεση ζώνη, στην οποία γίνεται με επιτήρηση η παραμονή και μία κατάλληλη προς τη θάλασσα για να μπορούν οι τουρίστες να απολαμβάνουν το τοπίο με ασφάλεια»

«Η παραλία θα είναι προσβάσιμη από τη θάλασσα και θα μπορούν όλοι να κάνουν το μπάνιο τους από τα πλοία. Υπάρχει επαγρύπνηση καθώς είναι περίοδος έντονης σεισμικότητας. Θα πρέπει να υπάρχει επιτήρηση με άξονα πάντα την προστασία του φυσικού τοπίο» διευκρίνισε ο κ. Λέκκας.

Τέλος ο καθηγητής, τόνισε πως πολλές παραλίες του Ιονίου σαν το «Ναυάγιο», όπως το Πόρτο Κατσίκι στη Λευκάδα και ο Μύρτος στην Κεφαλλονιά, παρακολουθούνται εξίσου.

Αντιδράσεις: Κακώς το υπουργείο Τουρισμού στέκεται στην πρόταση του κ. Λέκκα

Στον αντίποδα πάντως δεν έχουν λείψει οι αντιδράσεις. Στην ΕΡΤ μίλησε ο Νίκος Τσίπηρας, πρώην τακτικό μέλος της Επιτροπής διαχείρισης του «Ναυαγίου», και μεταξύ άλλων ζήτησε να ξαναλειτουργήσει ο χώρος και να μην πορευόμαστε με την λογική «πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι».

 


Σε άλλη παρέμβασή του σε τοπικά μέσα ανέφερε ακόμη:

«Κακώς το υπουργείο Τουρισμού στέκεται στην πρόταση του κ. Λέκκα. Σεβόμαστε την επιστημονική του κατάρτιση, αλλά θα θέλαμε κι άλλες γνώμες ειδικών. Είχα συνεργαστεί με τον κ. Λέκκα όταν ήμουν πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου (2018) και μαζί με τον κ. Κοπανά τότε, είχαμε πει να υπάρχουν τρεις ζώνες: Η πράσινη, η κίτρινη και η κόκκινη, που ήταν ακριβώς κάτω από τα πρανή. Δεν ισχύει αυτό που λέει ο καθηγητής γεωλογίας πως δεν υπήρχε φύλαξη στην κόκκινη ζώνη.

Θα δεχόμουν μόνο ότι χρειάζεται μια αυστηροποίηση των κανόνων ασφαλείας. Όταν πονάει το δόντι δεν κόβουμε το κεφάλι, αλλά βρίσκουμε άλλους τρόπους για να θεραπεύσουμε μια κατάσταση. Δεν καταστραφούμε το νησί και την εικόνα του».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ