«Ναυαγεί» η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS: «Πολύ χαμηλή η προσφορά του $1 δισ.» - Εξετάζεται κρατικοποίηση

«Ναυαγεί» η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS: «Πολύ χαλημή η προσφορά του $1 δισ.» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Συνεχίζεται το θρίλερ όσον αφορά στη διάσωση της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, με τις νεότερες πληροφορίες να αναφέρουν πως η UBS - βασική της ανταγωνίστρια - προσέφερε ποσό ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την εξαγορά της, αλλά την τράπεζα να την κρίνει ως «πολύ χαμηλή».

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS Group AG, προσφέρθηκε να εξαγοράσει την Credit Suisse για έως και ένα δισεκατομμύριο δολάρια με την ελβετική κυβέρνηση να σχεδιάζει να αλλάξει τη νομοθεσία της χώρας για να παρακάμψει μια ψηφοφορία των μετόχων για τη συναλλαγή, έγραψε σήμερα η εφημερίδα Financial Times.

Η UBS, πιέζεται από τις Αρχές να οριστικοποιήσει οπωσδήποτε σήμερα την εξαγορά, με την ελπίδα να αποφευχθούν μια κατάρρευση και ένα μεταδοτικό κύμα πανικού στις αγορές αύριο, Δευτέρα. 

Η μετοχή της τράπεζας έκλεισε με πτώση 8% στα 1,86 φράγκα την Παρασκευή. Μέλη της κυβέρνησης συνεδρίασαν σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών στη Βέρνη, αναφέρει η εφημερίδα 20 Minutes, για να συζητήσουν αυτό το θέμα που έχει κεφαλαιώδη σημασία για την ελβετική οικονομία.

Η Credit Suisse, ωστόσο, πιστεύει ότι η προσφορά είναι πολύ χαμηλή και θα πλήξει τους μετόχους και τους εργαζόμενους που έχουν λάβει μετοχές, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος.

Οι πολύπλοκες συζητήσεις σχετικά με την πρώτη συνένωση δύο παγκόσμιων συστημικά σημαντικών τραπεζών, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, έχουν προκαλέσει την παρέμβαση των ελβετικών και αμερικανικών Αρχών, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος. 

Την ίδια ώρα, γίνεται γνωστό πως οι ελβετικές Αρχές εξετάζουν τη λήψη μέτρων όσον αφορά στα κέρδη των κατόχων ομολόγων της Credit Suisse (CSGN.S) στο πλαίσιο της διάσωσης της τράπεζας, δήλωσαν την Κυριακή δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές είναι ανήσυχες για μια τέτοια κίνηση, διότι φοβούνται ότι θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ευρώπης, ανέφεραν οι πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Μία δεύτερη σκέψη, σύμφωνα με το Bloomberg, της Ελβετίας είναι να κρατικοποιήσει την τράπεζα, κρίνοντας πως είναι η μόνη βιώσιμη λύση, πλην της εξαγοράς. 

Με πληροφορίες από Bloomberg/Reuters/ΑΠΕ

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Οικονομία / Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Αιτήσεις ακύρωσης της επίμαχης εγκυκλίου είχαν καταθέσει η ΠΟΜΙΔΑ, ο «Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» και πέντε εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης και Ντόναχιου επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Οικονομία / Μητσοτάκης και Ντόναχιου επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Η Ελλάδα καταγράφει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, μειώνει την ανεργία και αυξάνει τις εξαγωγές της - Τι είπαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Eurogroup για την πορεία της οικονομίας
LIFO NEWSROOM