Το ΝΑΤΟ επέκρινε σήμερα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, για την «επικίνδυνη και ανεύθυνη» ρητορική του σχετικά με τα πυρηνικά.
Χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία έχει ήδη συμφωνήσει να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας.
«Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο εδώ. Οι ΗΠΑ το κάνουν εδώ και δεκαετίες. Αναπτύσσουν εδώ και πολύ καιρό τα τακτικά πυρηνικά τους όπλα στο έδαφος των συμμάχων τους», δήλωσε ο Πούτιν χθες σε συνέντευξη που μεταδόθηκε στη ρωσική τηλεόραση.
«Συμφωνήσαμε να πράξουμε το ίδιο, χωρίς να παραβιάσουμε τις δεσμεύσεις μας, τονίζω, χωρίς την παραβίαση των διεθνών μας δεσμεύσεων για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων», πρόσθεσε.
Αν και αυτή η κίνηση του Πούτιν δεν ξάφνιασε το ΝΑΤΟ, εντούτοις πρόκειται για ένα από τα πιο έντονα «πυρηνικά» σήματα της Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία πριν από 13 μήνες, με το Κίεβο να ζητά έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε επιφυλακή και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Δεν έχουμε δει μεταβολές στη διάταξη του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας, οι οποίες θα μας οδηγούσαν να μεταβάλουμε την δική μας», δήλωσε σήμερα, μέσω email στο Reuters, εκπρόσωπος εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας.
«Η αναφορά της Ρωσίας στον διαμοιρασμό των πυρηνικών όπλων (nuclear sharing) του ΝΑΤΟ είναι τελείως παραπλανητική. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενεργούν με πλήρη σεβασμό των διεθνών τους δεσμεύσεων. Η Ρωσία έχει συστηματικά παραβιάσει τις δικές της δεσμεύσεις που απορρέουν από την διαδικασία ελέγχου των εξοπλισμών, πιο πρόσφατα διακόπτοντας την συμμετοχή της στη Συνθήκη New START », είπε ο εκπρόσωπος,
Η Ρωσία κρατά τη Λευκορωσία «πυρηνικό όμηρο», εκτίμησε σήμερα το Κίεβο μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι η Μόσχα θα αναπτύξει «τακτικά» πυρηνικά όπλα στο έδαφος της συμμαχικής της χώρας.
«Το Κρεμλίνο κρατά τη Λευκορωσία πυρηνικό όμηρο», εκτίμησε σήμερα σε ανάρτησή του στο Twitter ο γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ολέξι Ντανίλοφ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η απόφαση της Ρωσίας αποτελεί «ένα βήμα προς τη διεθνή αποσταθεροποίηση της Λευκορωσίας».
ΝΑΤΟ: Τι είναι η συνθήκη New Start;
Η New Start είναι η τελευταία εναπομείνασα συμφωνία πυρηνικών όπλων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ και παρατάθηκε για πέντε χρόνια το 2021.
Βάσει της συμφωνίας, οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις αναπτυγμένες πυρηνικές κεφαλές (με ανώτατο όριο τις 1.550 η καθεμία) και να περιορίσουν τον αριθμό των πλατφορμών εκτόξευσης, όπως οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, σε 700 ή λιγότεροι.
Η συμφωνία επιτρέπει, επίσης, σε κάθε χώρα να διεξάγει επιτόπιες επιθεωρήσεις του οπλισμού της άλλης και απαιτεί την ανταλλαγή δεδομένων και την κοινοποίηση σχετικά με τα όπλα και τις εγκαταστάσεις.
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία υπέγραψαν τη New Start - επίσημα τη Νέα Συνθήκη για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων - το 2010, για να αντικαταστήσουν τη συνθήκη Start του 1991. Τέθηκε σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου 2011 και έλαβε πενταετή παράταση το 2021, αφού ο προκάτοχος του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ, πίεσε ανεπιτυχώς για την επαναδιαπραγμάτευσή της.
Με πληροφορίες AFP- Reuters