Τρόφιμα: Νέες αυξήσεις τιμών από Δευτέρα- «Οι καταναλωτές κόβουν από παντού»

Αυξήσεις τιμών: Νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα από την Δευτέρα Facebook Twitter
Φωτ.: Sooc
0

Σε άμεση ανατίμηση των τιμών στα τρόφιμα αναμένεται να οδηγήσει η πρόθεση των προμηθευτών για αυξήσεις των τιμών. 

Παρά τις δράσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης με το «καλάθι του νοικοκυριού» και το επερχόμενο «καλάθι του Πάσχα» οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με νέες ανατιμήσεις προϊόντων ευρείας κατανάλωσης και ιδίως τροφίμων.

Η προαναφερθείσα πρόθεση των προμηθευτών θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων στο ράφι από Δευτέρα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών να παρουσιάζει ενδεικτικά τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Η φέτα δοχείου από 12,5 ευρώ το κιλό ανεβαίνει στα 13,2 ευρώ.
  • Το απορρυπαντικό (45 μεζούρες) από 11,9 ευρώ στα 13,8 ευρώ.
  • Οι βρεφικές πάνες (44 τεμάχια) από 15,4 ευρώ στα 17 ευρώ

Οι καταναλωτές αναζητούν τις χαμηλότερες τιμές με έναν στους τέσσερις να προτιμά να αγοράζει προϊόν από το καλάθι του νοικοκυριού, από το αντίστοιχο που είναι εκτός, αναφέρει το Open.

Οι αυξήσεις τροφίμων και τα καλάθια 

Όπως έχει ανακοινωθεί το «καλάθι του νοικοκυριού» επεκτείνεται έως και τις 30 Ιουνίου, ενώ στις 4 Απριλίου θα είναι διαθέσιμο το «καλάθι του Πάσχα». 

Το «καλάθι του νονού» εφαρμόζεται ήδη και θα ισχύει μέχρι τις 15 Απριλίου και αφορά προϊόντα που σχετίζονται με τα δώρα του Πάσχα, όπως παιχνίδια, σοκολατένια αυγά και λαμπάδες.

Έρευνα: Οι καταναλωτές κόβουν από παντού

Στην τελευταία πρόσφατη έρευνα από την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας για την καταγραφή των αντιδράσεων των καταναλωτών στις αυξήσεις των τιμών, των προϊόντων και υπηρεσιών τα σημαντικότερα αποτελέσματα που προέκυψαν είναι τα εξής :

  • Σε τακτική συντήρηση και επισκευή της κατοικίας τους προβαίνει πάντα μόνο το 4,8%. Στην πλειονότητά τους οι ερωτώμενοι (59,9%) δηλώνουν ότι τελευταία φορά που συντήρησαν την κατοικίας τους ήταν τα τελευταία τρία ή περισσότερο από πέντε χρόνια.
  • Οι καταναλωτές που μείωσαν το ποσοστό θέρμανσης της κατοικίας τους σε μεγάλο βαθμό αποτελούν το 86,8%. 8 στους 10 επιλέγει να φορά περισσότερα ρούχα για να αποφεύγει τη δαπάνη της θέρμανσης. Το 91,3% χαμηλώνει ή κλείνει τη θέρμανση τις νυχτερινές ώρες του ύπνου.
  • Σε ποσοστό 40%, οι καταναλωτές μειώνουν τις φορές που κάνουν μπάνιο ενώ οι περισσότεροι προτιμούν ένα γρήγορο ντους αντί για μπάνιο (73,5%).
  • Το 74,4% δηλώνει ότι αποφεύγει τη χρήση του φούρνου της ηλεκτρικής κουζίνας. Δεν είναι μικρό όμως και το ποσοστό όσων μείωσαν και το καθημερινό μαγείρεμα (57%).
  • Στην ίδια λογική, μείωσαν και το σιδέρωμα ρούχων (73,7%) ενώ επιλέ­γουν να πλένουν τα πιάτα στο χέρι για να αποφύγουν τη χρήση του πλυντηρίου πιάτων (79,4%). Επίσης, την προτίμησή τους στην απλώστρα ρούχων αντί για στεγνωτήριο δηλώνει το 94,6% των καταναλωτών.
  • Στην ερώτηση αν πραγματοποιούν αγορές από το καλάθι του νοικοκυριού, η πλειονότητα απαντά αρνητικά (83%). Οι καταναλωτές σημειώνουν ότι το καλάθι του νοικοκυριού δε συμβάλλει κα­θόλου στη μείωση κόστους τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης του νοικοκυριού τους (71,0%).
  • Από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό οι καταναλωτές θεωρούν πρωταρχική τους ανάγκη να καλύψουν το κόστος των τροφίμων (73,2%). Δευτερεύουσα αλλά εξίσου σημαντική ανάγκη θεωρούν την κάλυψη του κόστους ιατρικής περίθαλψης (59,8%), στη συνέχεια της θέρμανσης (54,3%) και τέλος του ενοικίου/ δανείου κατοικίας (53,9%). Αξιοσημείωτο είναι το γεγο­νός ότι η ψυχαγωγία για τους περισσότερους είναι από καθόλου έως μέτρια σημαντική (77,4%) όπως, ομοίως, η προσωπική φροντίδα (70,2%) και η ένδυση (76,10%).
  • Οι καταναλωτές μείωσαν και τη μετακίνηση με Ι.Χ. 77,3% ενώ ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό μείωσε και την αγορά τροφίμων και τα λοιπά βασικά είδη πρώ­της ανάγκης (55,6% και 65,10% αντίστοιχα). Τέλος, οι καταναλωτές για να ανταπεξέλθουν στις ανατιμήσεις προϊόντων και ενέργειας επιλέγουν να προβούν σε περικοπή δαπανών για την προσωπική τους φροντίδα αλλά και την ένδυση / υπόδηση (83,5% και 90,4%).
  • Αναφορικά με τις δραστηριότητες αναψυχής, 6 στους 10 καταναλωτές αδυνατούν να απολαύ­σουν έστω και μία εβδομάδα διακοπές το χρόνο. Το 56,2% δεν έχει κάνει διακοπές τουλάχιστον τα 3 τελευταία έτη ή και καθόλου. Σχεδόν 3 στους 10 καταναλωτές δεν έχουν κάνει διακοπές εδώ και πολλά χρόνια ενώ ομοίως στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και το υπόλοιπο 27,8% που απέδρασε μόλις για μία εβδομάδα πριν από τρία έτη.
  • Σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, μία φορά την εβδομάδα μπορεί να καταναλώνει κρέας το 41,3%. Με βάση τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, ψάρι μία φορά την εβδομάδα καταναλώνει το 52,3%. Το ίδιο φαί­νεται να συμβαίνει και για τα πουλερικά, αφού μόλις μία φορά καταναλώνεται από το 55,9%.
  • 7 στους 10 ερω­τώμενους επιλέγουν να αγοράζουν τρόφιμα με βάση την προσφορά και την χαμηλότερη τιμή.
  • Σχεδόν όλοι οι καταναλωτές επιθυμούν να αγοράζουν προϊόντα απ’ ευ­θείας από τους παραγωγούς χωρίς τη μεσολάβηση μεσαζόντων (91,5%)
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ