Δορυφορικές εικόνες από το Google Maps αποκάλυψαν την κλίμακα της καταστροφής στην άλλοτε ουκρανική Μαριούπολη.
Ενημερωμένες δορυφορικές εικόνες που φέρνει στο φως ο Guardian δείχνουν το πριν και το μετά σε μεγάλα τμήματα της Μαριούπολης.
Για περισσότερες από 80 ημέρες, η Μαριούπολη υπέμεινε έναν βάναυσο και ανελέητο βομβαρδισμό, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις που ήταν αποφασισμένες να καταλάβουν την πόλη-λιμάνι την κατέστρεψαν σε μεγάλο μέρος της.
Τον Μάρτιο του 2022, λίγες ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις διέκοψαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, αναγκάζοντας τους κατοίκους να λιώνουν το χιόνι για να έχουν νερό και να μαγειρεύουν έξω σε βαρέλια με φωτιές. Η Μαριούπολη περικυκλώθηκε και άρχισε ο ανελέητος βομβαρδισμός της πόλης.
Αφού βομβαρδίστηκε ένα μαιευτήριο και οι εικόνες αιμόφυρτων, βαριά εγκύων γυναικών μεταδόθηκαν σε όλο τον κόσμο, η πολιορκία της Μαριούπολης έγινε εμβληματική της βιαιότητας της ρωσικής εισβολής.
Εβδομάδες μετά την πολιορκία, καθώς τα σπίτια έμειναν ακατοίκητα και οι δρόμοι για την έξοδο από την πόλη αποκλείστηκαν, πολλοί κάτοικοι μετακινήθηκαν σε δημόσια καταφύγια. Περισσότεροι από χίλιοι βρήκαν καταφύγιο στο κεντρικό δραματικό θέατρο, το οποίο κάποτε αποτελούσε επίκεντρο της ζωής της πόλης. Γύρω στις 10 το πρωί της 16ης Μαρτίου, η Ρωσία βομβάρδισε το κτίριο, αναφέρει ο Guardian. Πιστεύεται ότι περίπου 1.200 άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στο κτίριο. Εκείνη την εποχή, οι αρχές ανέφεραν ότι 300 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί, αλλά το Associated Press δήλωσε ότι οι έρευνew τοποθετούν τον αριθμό πιο κοντά στους 600.
Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε τον βομβαρδισμό ως «ξεκάθαρο έγκλημα πολέμου». Μέχρι τον Δεκέμβριο, η Ρωσία είχε αρχίσει να κατεδαφίζει τα ερείπια του κτιρίου. Ο Πέτρο Αντριουτσένκο, σύμβουλος του εξόριστου δημάρχου της πόλης, δήλωσε ότι η Ρωσία κατέστρεψε ό,τι απέμεινε από το θέατρο για να «κρύψει εγκλήματα πολέμου».
Μαριούπολη: Η πολιορκία του Αζόφσταλ
Στα μέσα Απριλίου, όλα τα εναπομείναντα ουκρανικά στρατεύματα που υπερασπίζονταν την πόλη διατάχθηκαν να ανασυνταχθούν στο Αζόφσταλ, το τεράστιο εργοστάσιο χάλυβα της πόλης. Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου και οι οικογένειές τους κατέφυγαν επίσης εκεί, όπου έγιναν στόχος σφοδρών βομβαρδισμών για αρκετές εβδομάδες.
Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, τα τρόφιμα και το νερό άρχισαν να λιγοστεύουν και η δυσχερής θέση όσων βρίσκονταν στο εργοστάσιο έγινε το επίκεντρο της διεθνούς προσοχής. Την 1η Μαΐου, ο ΟΗΕ και ο Ερυθρός Σταυρός διευκόλυναν μια συμφωνία που εξασφάλισε την απελευθέρωση των αμάχων και δύο εβδομάδες αργότερα τα εναπομείναντα στρατεύματα διατάχθηκαν να παραδοθούν.
Συνολικά 2.439 μαχητές παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις έξω από το εργοστάσιο και με αυτό, η πόλη της Μαριούπολης είχε τελικά πέσει.
Τα προάστια της Μαριούπολης δεν γλίτωσαν, με τις τελευταίες εικόνες να δείχνουν την έκταση των ζημιών στις κατοικημένες περιοχές.
Το 46% των κτιρίων της πόλης υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν κατά την πολιορκία, σύμφωνα με μια εκτίμηση. Σε μια πόλη που κάποτε φιλοξενούσε περισσότερους από 400.000 κατοίκους, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι έως και το 90% των πολυώροφων κατοικιών της έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί.
#img
Με πληροφορίες από Guardian