Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' στέφθηκε το Σάββατο στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, σε μια τελετή πλούσια σε παράδοση και λάμψη, σε μια εποχή που η μοναρχία προσπαθεί να παραμείνει επίκαιρη.
Σε μια στέψη με επιδείξεις βασιλικής εξουσίας βγαλμένες από τον Μεσαίωνα, στον Κάρολο δόθηκε μια σφαίρα, ένα σπαθί και ένα σκήπτρο και το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τοποθετήθηκε στο κεφάλι του, καθώς καθόταν σε μια δρύινη καρέκλα 700 ετών.
Μπροστά σε παγκόσμιους ηγέτες, ξένους βασιλείς, αξιωματούχους και αρκετούς αστέρες, ο Κάρολος δήλωσε: «Δεν ήρθα για να υπηρετηθώ, αλλά για να υπηρετήσω». Μέσα στο μεσαιωνικό Αββαείο, ήχησαν σάλπιγγες και το πλήθος των περισσότερων από 2.000 πιστών φώναξε "God save the king" (Ο Θεός σώζει τον βασιλιά). Έξω, ήταν συγκεντρωμένοι χιλιάδες στρατιώτες, εκατοντάδες χιλιάδες θεατές αλλά και δεκάδες διαδηλωτές.
Η σημερινή ημέρα ήταν το αποκορύφωμα μιας διαδρομής επτά δεκαετιών για τον βασιλιά, από κληρονόμο σε μονάρχη.
Για τη βασιλική οικογένεια και την κυβέρνηση, η περίσταση - με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Χρυσή Σφαίρα» - ήταν μια επίδειξη κληρονομιάς, παράδοσης και θεάματος, απαράμιλλη σε όλο τον κόσμο. Για τα πλήθη που συγκεντρώθηκαν κάτω από βροχερό ουρανό - χιλιάδες ήταν όσοι είχαν κατασκηνώσει από το προηγούμενο βράδυ - ήταν μια ευκαιρία να δουν την Ιστορία να γράφεται από κοντά.
Για άλλους, πάλι, η μέρα ήταν λόγος διαμαρτυρίας. Εκατοντάδες άνθρωποι που επιθυμούν την εγκαθίδρυση του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα, συγκεντρώθηκαν για να φωνάξουν «Δεν είναι ο βασιλιάς μου». Αυτοί βλέπουν τη μοναρχία ως έναν θεσμό που αντιπροσωπεύει τα προνόμια και την ανισότητα, σε μια χώρα που βαθαίνει η φτώχεια και ξεφτίζουν οι κοινωνικοί δεσμοί. Οι αρχές προχώρησαν και σε συλλήψεις.
Το τελετουργικό της στέψης του Καρόλου
Κατά την έναρξη της ημέρας, το Αββαείο βούιζε από ενθουσιασμό και ήταν γεμάτο με ευωδιαστά λουλούδια και πολύχρωμα καπέλα.
Κατέφτασαν σημαντικές προσωπικότητες, όπως η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν, η πρώτη κυρία της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, οκτώ νυν και πρώην πρωθυπουργοί της Βρετανίας, δικαστές με περούκες, στρατιώτες με αστραφτερά μετάλλια και διασημότητες όπως η Τζούντι Ντεντς, η Έμμα Τόμσον και ο Λάιονελ Ρίτσι.
Κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής αγγλικανικής τελετής, ελαφρώς τροποποιημένης για να ταιριάζει με τη σύγχρονη εποχή, ο Κάρολος, ντυμένος με βυσσινί και κρεμ βελούδο, ορκίστηκε σε μια Βίβλο ότι είναι «αληθινός προτεστάντης».
Όμως, στον όρκο στέψης προστέθηκε ένας πρόλογος που έλεγε ότι η Αγγλικανική Εκκλησία «θα προσπαθήσει να προωθήσει ένα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι όλων των θρησκειών και πεποιθήσεων θα μπορούν να ζουν ελεύθερα». Ήταν η πρώτη τελετή στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της βουδιστικής, ινδουιστικής, εβραϊκής, μουσουλμανικής και σιχικής πίστης, καθώς και η πρώτη στην οποία συμμετείχαν γυναίκες κληρικοί.
Ο Κάρολος χρίστηκε με λάδι από το Όρος των Ελαιών στους Αγίους Τόπους - ένα μέρος της τελετής τόσο ιερό που δεν κατεγράφη από τις κάμερες - προτού του απονεμηθεί η σφαίρα του ηγεμόνα κι άλλα στολίδια.
Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι τοποθέτησε στη συνέχεια το στέμμα στο κεφάλι του Καρόλου, ενώ εκείνος καθόταν στην καρέκλα στέψης - κάποτε επίχρυση, τώρα φθαρμένη και χαραγμένη με γκράφιτι. Κάτω από το κάθισμα βρισκόταν μια ιερή πλάκα, γνωστή ως Stone of Scone, πάνω στην οποία στέφονταν οι αρχαίοι Σκωτσέζοι βασιλείς.
Για 1.000 χρόνια και πλέον, τέτοιες μεγαλοπρεπείς τελετές επιβεβαίωναν το δικαίωμα των Βρετανών βασιλιάδων να κυβερνούν. Ο Κάρολος ήταν ο 40ος ηγεμόνας που ενθρονίστηκε στο Αββαείο - και, στα 74 του χρόνια, ο γηραιότερος.
Δεκάδες συλλήψεις στις διαμαρτυρίες για τη στέψη
Σήμερα, ο βασιλιάς δεν έχει πλέον εκτελεστική ή πολιτική εξουσία και η τελετή είναι καθαρά τελετουργική, καθώς ο Κάρολος έγινε αυτομάτως βασιλιάς μετά το θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ Β', το Σεπτέμβριο. Αλλά, παραμένει ο αρχηγός του κράτους του Ηνωμένου Βασιλείου και σύμβολο της εθνικής ταυτότητας.
Και ο Κάρολος θα πρέπει να εργαστεί για να ενώσει ένα πολυπολιτισμικό έθνος και να ενισχύσει την υποστήριξη προς τη μοναρχία, σε μια εποχή που αυτή φθίνει, ιδίως μεταξύ των νεότερων ανθρώπων.
Ενώ οι περισσότεροι Βρετανοί βλέπουν τη μοναρχία από ένα πρίσμα που κυμαίνεται από την απάθεια έως το ήπιο ενδιαφέρον, ορισμένοι είναι σφοδρά αντίθετοι με αυτήν.
Η αντιμοναρχική ομάδα Republic δήλωσε ότι αρκετά από τα μέλη της, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της, συνελήφθησαν καθώς έφτασαν σε μια διαμαρτυρία στο κεντρικό Λονδίνο.
Η αστυνομία, η οποία είχε προειδοποιήσει ότι θα είχε «μικρή ανοχή» απέναντι σε όσους επιχειρήσουν να διαταράξουν την ημέρα, δήλωσε ότι προχώρησε σε 52 συλλήψεις. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι οι συλλήψεις ειρηνικών διαδηλωτών ήταν «κάτι που θα περίμενε κανείς να δει στη Μόσχα, όχι στο Λονδίνο».
Το κόστος των πολλών εκατομμυρίων λιρών για όλη αυτή τη μεγαλοπρέπεια -το ακριβές ποσό είναι άγνωστο- εξόργισε πολίτες που βλέπουν το κόστος ζωής έχει ανέβει σημαντικά ενώ πολλοί δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, ακόμα και να αγοράσουν τρόφιμα.
Ενωμένη η βασιλική οικογένεια
Όσον αφορά στην ίδια την οικογένεια, εμφανίστηκε ενωμένη μπροστά στο έθνος. Ο πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος έχει μετακομίσει στις ΗΠΑ μαζί με τη σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ έδωσε το «παρών» στη στέψη - μόνος, χωρίς την οικογένειά του - όπως και ο αδελφός του βασιλιά, πρίγκιπας Άντριου, ο οποίος έχει «απαλλαγεί» από τα βασιλικά του καθήκοντα. Μάλιστα, ορισμένοι αποδοκίμασαν τον Άντριου καθώς κατευθυνόταν προς το Αββαείο.
Καθώς ο Κάρολος και τα ενεργά μέλη της βασιλικής οικογένειας συμμετείχαν σε μια μεγαλοπρεπή στρατιωτική πομπή, μετά την τελετή, ο Χάρι περίμενε έξω από το Αββαείο μέχρι να φτάσει ένα αυτοκίνητο για να φύγει.
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο οποίος είναι ο επόμενος στη σειρά για να γίνει βασιλιάς, η σύζυγός του, Κέιτ, και τα τρία τους παιδιά ήταν όλοι παρόντες. Προς το τέλος της τελετής, ο Ουίλιαμ γονάτισε μπροστά στον πατέρα του και υποσχέθηκε πίστη στον βασιλιά - πριν τον φιλήσει στο μάγουλο. Εκείνος του είπε τρία λόγια: «Σε ευχαριστώ Ουίλιαμ».
Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, παράλληλα, θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής στην κληρονομιά της βασίλισσας Ελισάβετ και της πριγκίπισσας Νταϊάνα, φορώντας κοσμήματά τους.
Στη συνέχεια, ο αρχιεπίσκοπος Ουέλμπι κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους στο Αββαείο να ορκιστούν «Αληθινή πίστη» στον μονάρχη. Είπε ότι οι άνθρωποι που παρακολουθούσαν από την τηλεόραση μπορούσαν, επίσης, να αποτίσουν φόρο τιμής - αν και αυτό το μέρος της τελετής μετριάστηκε, μετά την κριτική που ασκήθηκε από ορισμένους ως μια προσπάθεια να απαιτηθεί δημόσιος όρκος πίστης για τον Κάρολο.
Μεγάλο πλήθος κόσμου επευφημούσε τον Κάρολο και τη βασίλισσα Καμίλα, η οποία στέφθηκε επίσης, καθώς επέβαιναν στη χρυσή άμαξα που τους μετέφερε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Συνοδεύονται από μία πομπή 4.000 στρατιωτών και στρατιωτικές μπάντες που έπαιζαν εύθυμες μελωδίες. Από το μπαλκόνι του παλατιού, ο βασιλιάς και η βασίλισσα χαιρέτησαν μια θάλασσα ανθρώπων που ζητωκραύγαζαν και φώναζαν "God save the king".
Με πληροφορίες από AP