H NASA βρήκε στοιχεία ότι κάποτε υπήρχε ένα ακμαίο ποτάμι στον Άρη

H NASA βρήκε στοιχεία ότι κάποτε υπήρχε ένα ακμαίο ποτάμι στον Άρη Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/NASA/JPL-Caltech/MSSS HANDOUT
0

Το ρόβερ Perseverance της NASA εντόπισε στοιχεία ότι στον πλανήτη Άρη που μπορεί να αποδείξουν ότι κάποτε υπήρχε ένα ποτάμι στον κρατήρα Jezero Crater.

Η Διαστημική Υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα μία εικόνα στην οποία παρουσιάζονται καμπυλωτοί βράχοι - πράγμα που υποδηλώνει προηγούμενη έντονη ροή νερού - κατασκευασμένοι από μεγαλύτερα, χονδροειδή ιζήματα.

«Αυτά υποδηλώνουν ένα ποτάμι υψηλής ενέργειας που μεταφέρει πολλά συντρίμμια. Όσο πιο ισχυρή είναι η ροή του νερού, τόσο πιο εύκολα μπορεί να μετακινήσει πολλά υλικά», δήλωσε η Libby Ives, ερευνήτρια στο Jet Propulsion Laboratory της NASA.

Η ίδια παρατήρησε πως ήταν απολαυστική η μελέτη των βράχων σε έναν άλλο πλανήτη και ο εντοπισμός διαδικασιών που είναι τόσο οικείες. 

Οι επιστήμονες είχαν δει στο παρελθόν αυτά τα καμπύλα σχήματα από το διάστημα. Αλλά το ρόβερ Perseverance - ένα εργαστήριο με λέιζερ πάνω σε τροχούς - τους επέτρεψε να ρίξουν μία κοντινή ματιά. 

Η ψηφιδωτή εικόνα αποτελεί στην ουσία ένα κολάζ από 203 διαφορετικές εικόνες. Οι καμπύλες μπορεί να προέρχονται από μια μετακινούμενη όχθη ποταμού, ή ίσως από αμμοθίνες.

Ένα από τα ερωτήματα που τίθενται είναι πώς ήταν αυτός ο ισχυρός υδάτινος δρόμος όταν ο Άρης ήταν ένας πιο ζεστός και γαλανός πλανήτης.

Απορίες υπάρχουν και για το πώς ήταν αυτός ο ποταμός. «Όπως ο Μισισιπής, ο οποίος ελίσσεται στο τοπίο, ή ένας ποταμός με πλέγματα όπως ο Πλατ της Νεμπράσκα, ο οποίος σχηματίζει μικρές νησίδες ιζημάτων;», έγραψε η NASA.

Γενικά, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις, χαραγμένες στην έρημο του Άρη, ότι κάποτε ο πλανήτης ήταν πλούσιος σε νερό. Αυτό περιλαμβάνει αποξηραμένες λίμνες, αποξηραμένα ρυάκια, ακόμη και αρχαία κύματα.

Με πληροφορίες από Mashable

 
Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM