Προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του μουσείου Καρόλου Κουν, στην Πλάκα.
Το μουσείο θα στεγαστεί σε κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού, στην οδό Διοσκούρων 7, στην Πλάκα. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η διαδικασία παραχώρησης του συγκεκριμένου κτιρίου, από το υπουργείο στο Θέατρο Τέχνης, το οποίο ίδρυσε ο Κάρολος Κουν το 1942.
Παράλληλα, θα δοθεί επιχορήγηση ύψους 95.000 ευρώ στο Θέατρο Τέχνης, για των υποδομών που απαιτούν η καταγραφή, η τεκμηρίωση, η αξιολόγηση, η συντήρηση και σωστική διατήρηση της συλλογής εικαστικού και κυρίως ενδυματολογικού υλικού που δημιουργήθηκε για τις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης, με τη συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού.
Αυτό το πολύτιμο υλικό, που αποτελεί μια ολοκληρωμένη και σπάνια συλλογή, βρίσκεται άμεσα σε κίνδυνο φθοράς, καθώς φυλάσσεται σε ακατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους, επισημαίνει το υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Αυτοψία στο κτίριο που θα στεγάσει το μουσείο Καρόλου Κουν πραγματοποίησαν η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με την Μαριάννα Κάλμπαρη (καλλιτεχνική διευθύντρια), τον Κωστή Καπελώνη (νόμιμος εκπρόσωπος) και την Καλή Κυπαρίσση- Παγουλάτου (εκπρόσωπος του ΔΣ) του Θεάτρου Τέχνης.
Ο Κάρολος Κουν υπήρξε ένας ακάματος οραματιστής και δημιουργός του Θεάτρου Τέχνης, το οποίο έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του ελληνικού θεάτρου, σημείωσε η Λίνα Μενδώνη.
«Οι παραστάσεις του, πέρα από την εισαγωγή νέων στοιχείων στη θεατρική τέχνη, ανέδειξαν το έργο σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών. Συνεργάστηκαν μαζί του, για τα σκηνικά και τα κουστούμια, Τσαρούχης, Μόραλης, Φωτόπουλος, Μυταράς και πλήθος άλλοι που η δουλειά τους αποτελεί ένα τεράστιο πολύτιμο υλικό. Μαζί με τα προσωπικά αντικείμενα του Καρόλου Κουν, θα στεγαστούν στο Μουσείο του, στην Πλάκα. Θα είναι ένας καλαίσθητος χώρος στον οποίο προβάλλεται και θα προστατεύεται το έργο, ενός μεγάλου δημιουργού, που τίμησε το θέατρο και την Ελλάδα», συμπλήρωσε η υπουργός Πολιτισμού.