Εκλογές 2023: Ποσοστό 16% για τα κόμματα εκτός Βουλής - Δεύτερο ιστορικό υψηλό στη μεταπολίτευση

Εκλογές 2023: Ποσοστό 16% για τα κόμματα εκτός Βουλής - Δεύτερο ιστορικό υψηλό στη μεταπολίτευση Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Τα κόμματα που έμειναν εκτός κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης στις εκλογές της 21ης Μαΐου συγκέντρωσαν αθροιστικά 16%.

Τα εν λόγω κόμματα συγκέντρωσαν το δεύτερο μεγαλύτερο ρεκόρ στη μεταπολίτευση.

Κοντά στο όριο του 3% έφτασαν τρία κόμματα, τα οποία έλαβαν συνολικά σχεδόν 500.000 ψήφους. Πρόκειται για την πρωτοεμφανιζόμενη Νίκη με 2,92%, την Πλεύση Ελευθερίας με 2,89% και το ΜέΡΑ25 με 2,62% που διαμόρφωσαν το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων στο 16%.

Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, τον Ιούλιο του 2019, τα «λοιπά» κόμματα έλαβαν ποσοστό 8,07%, με τη Χρυσή Αυγή στο 2,93% και την Πλεύση Ελευθερίας στο 1,47%.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 6,40%, από το οποίο το 2,86% προερχόταν από τη Λαϊκή Ενότητα.

Τον Ιανουάριο του ίδιου έτους το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής ήταν στο 8,62% με μεγαλύτερο από αυτά το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) με 2,47%.

Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε στο 5,98%, αλλά σε αυτές που προηγήθηκαν ένα μήνα νωρίτερα, εκτοξεύτηκε στο 19,02% που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό τουλάχιστον από το 1974 έως σήμερα. Το αποτέλεσμα της κάλπης έδωσε τότε στους Οικολόγους Πράσινους 2,93%, στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό (ΛΑΟΣ) 2,89%, στη Δημοκρατική Συμμαχία (ΔΗΣΥ) 2,55% και στη Δημιουργία Ξανά 2,15%.

Σε όλες τις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις της μεταπολίτευσης από το 2010 και πίσω τα ποσοστά των λοιπών κομμάτων αθροιστικά δεν υπερέβησαν το 5%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Στο Παρίσι για τη σύνοδο των ηγετών για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Στο Παρίσι για τη σύνοδο των ηγετών για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία

Στη Σύνοδο θα μετάσχει η πλειονότητα των ηγετών της Ε.Ε., η ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενώ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν και χώρες εκτός Ε.Ε.
LIFO NEWSROOM
Εθνικιστικές κορώνες Πλεύρη για το σύνθημα στην παρέλαση: Τι να φωνάζουν, «περνά, περνά η μέλισσα;» και «μικρό μου πόνι»;

Πολιτική / Εθνικιστικές κορώνες Πλεύρη για το σύνθημα στην παρέλαση: Τι να φωνάζουν, «περνά, περνά η μέλισσα;» και «μικρό μου πόνι»;

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δικαιολόγησε απολύτως τα συνθήματα που ακούστηκαν στην παρέλαση και για τα οποία έκανε παρέμβαση η Τουρκία
LIFO NEWSROOM