«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αψήφησε απλώς τις δημοσκοπήσεις με τη σαρωτική εκλογική του νίκη στην Ελλάδα την Κυριακή. Έσπασε επίσης τα δεσμά που προσπάθησε να του θέσει ο βασικός του πολιτικός αντίπαλος», γράφει το Bloomberg σε νέα πολιτική ανάλυση για τις εθνικές εκλογές.
«Οι επενδυτές αξιολογούν μια ξεκάθαρη νίκη για τον 55χρονο Μητσοτάκη σε μια δεύτερη ψηφοφορία, που αναμένεται στις 25 Ιουνίου και θα του εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία και σαφή εντολή να συνεχίσει το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων», λέει το πρακτορείο.
«Με αυτόν τον τρόπο, ο Μητσοτάκης νίκησε τον αριστερό αντίπαλό του Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή και ξεπέρασε επίσης την πολύ πιο ισχυρή εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα από το 2015. Τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την Ελλάδα κοντά στην έξοδό της από το ευρώ και έναν χρόνο αργότερα άλλαξε τον εκλογικό νόμο προκειμένου να εμποδίσει κόμματα όπως η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη να κερδίσουν πλειοψηφίες. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν δεκαετίας, ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε κατά 14 μονάδες βάσης, στο 3,877%. Ήταν το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο και υπογράμμισε την αποσύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, έναν άλλον αδύναμο κρίκο στη διάρκεια της κρίσης του ευρώ της προηγούμενης δεκαετίας», αναφέρει το Bloomberg.
Και συνεχίζει: «Ο Τσίπρας είχε διαφωνήσει ότι ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα, που ωθεί τα κόμματα σε συνασπισμούς, ήταν πιο δημοκρατικό. Ωστόσο με το 41% έναντι περίπου 20% του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα ότι δεν ενδιαφέρεται για εκλογική συμμαχία και, αντ' αυτού θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημά του με μια νέα ψηφοφορία».
«Οι νέες εκλογές πρέπει να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατό», δήλωσε τη Δευτέρα, προβάλλοντας την 25η Ιουνίου ως πιθανή ημερομηνία.
«Οι εκλογές της περασμένης Κυριακής», αναφέρει το Bloomberg, «ήταν οι πρώτες και μοναδικές που έγιναν με το σύστημα της απλής αναλογικής που εισήγαγε ο Τσίπρας, το οποίο απαιτούσε να αποσπάσει ένα κόμμα ποσοστό γύρω στο 48% για να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Μια δεύτερη ψηφοφορία - και οι μελλοντικές ελληνικές εκλογές - θα δώσουν ένα μπόνους έως και 50 εδρών στον νικητή, μειώνοντας το όριο για την πλειοψηφία σε περίπου 38% υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η προοπτική να εξασφαλίσει ισχυρή εντολή ο Μητσοτάκης για τη δεύτερη θητεία του κάνει την Ελλάδα να ξεχωρίζει από τους περισσότερους γείτονές της, που έχουν δει τις συμμαχίες να κατακερματίζονται στη διάρκεια μιας δεκαετίας με οικονομική κρίση, παγκόσμια πανδημία και επιστροφή του πολέμου στην Ευρώπη».
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ηγείται ενός συνασπισμού μειοψηφίας, εξαρτώμενου από ad hoc συμμαχίες για την ψήφιση νόμων. H Τζόρτζια Μελόνι χρειάστηκε τρικομματικό συνασπισμό για να ανέβει στην εξουσία μετά την ανάδυσή της από το πολιτικό περιθώριο. Ακόμη και στη Γερμανία, όπου oi συνασπισμοί είναι μέρος της πολιτικής κουλτούρας της χώρας, ο Όλαφ Σολτς ηγείται της πρώτης τρικομματικής κυβέρνησης εδώ και πάνω από μισό αιώνα.
«Το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας καθιστά τον Εμανουέλ Μακρόν κάτι σαν εξαίρεση μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης, αν και ακόμη και αυτός έχασε την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία στην αρχή της δεύτερης θητείας του», προσθέτει το Bloomberg.
«Η Νέα Δημοκρατία είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μητσοτάκης αμέσως μετά τη νίκη του την Κυριακή.
«Οι ψηφοφόροι εστίασαν ιδιαίτερα στην οικονομική μεταμόρφωση της Ελλάδας, που είδε το ΑΕΠ της να ανακάμπτει περίπου στα επίπεδα του 2010, όταν η Ελλάδα έχασε την ικανότητα να αποπληρώνει το χρέος της. Από το ζενίθ του 28% στο οποίο είχε φθάσει, η ανεργία έπεσε κάτω από το μισό, ενώ οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν εκτοξευθεί», συνεχίζει το Bloomberg.
«Οι εκλογές έδειξαν ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν απλώς να συνεχιστεί αυτό. Θέλουν μια κυβέρνηση που να επιμείνει στη βιώσιμη δημοσιονομική πορεία που ακολούθησε η Ελλάδα πριν την πανδημία και να συνεχίσει να αξιοποιεί πλήρως τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συμβάλλουν στην τόνωση της ανάπτυξης. Κι αυτό σημαίνει πλειοψηφία για τον Μητσοτάκη», καταλήγει.