Στις 11:00 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα υποδεχθεί, για σύσκεψη, τους πολιτικούς αρχηγούς μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, με βάση των αποτελέσματα των πρώτων εκλογών του 2023.
Οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης δεν κράτησαν τις διερευνητικές εντολές για τον σχηματισμό κυβέρνησης και πλέον θα κινηθούν οι επόμενες διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα.
Σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί των πέντε κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, θα συναντηθούν με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπως προβλέπει το άρθρο 37 του Συντάγματος.
Εκλογές 2023: Τα πρόσωπα που προκρίνονται για την υπηρεσιακή κυβέρνηση
Αφότου δεν είχε αποτελέσματα η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, πλέον κινείται η διαδικασία για τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης. Τη θέση του πρωθυπουργού, όπως προκύπτει από συγκλίνουσες πληροφορίες, αναμένεται να αναλάβει ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς. Πρόκειται για τον αρχαιότερο εκ των προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.
Υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, αναμένεται να πρέσβης ε.τ Βασίλης Κασκαρέλης.
Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκρίνονται ο πρέσβης ε.τ, Παύλος Αποστολίδης και ο πρέσβης ε.τ, Δημήτρης Παρασκευόπουλος.
Στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να οριστεί υπηρεσιακή υπουργός, η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοττανίδου.
Εκλογές 2023: Την Κυριακή η ορκωμοσία της Βουλής
Την ίδια ώρα, με νεότερο Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, επισπεύστηκε η διαδικασία για την ορκωμοσία της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 21 Μαΐου.
Την ερχόμενη Κυριακή 28 Μαΐου θα ορκιστούν τα νέα μέλη του Κοινοβουλίου και την αμέσως επόμενη μέρα θα διαλυθεί ξανά η Βουλή για τη διενέργεια των δεύτερων εκλογών.
Ειδικότερα, στις 18:00 της Κυριακής 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του σώματος.
Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.
Μετά τη διάλυση του Σώματος, θα θυροκολληθεί το προεδρικό διάταγμα με την προκήρυξη του δεύτερου γύρου εκλογών, με την 25η Ιουνίου να φαίνεται πως «κλειδώνει».