Μετά το Εκοφίν, ακυρώθηκε και η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες. Η πολωνική προεδρία απλώς ανακοίνωσε ότι της Συνόδου των ηγετών δεν θα προηγηθεί προπαρασκευαστική Σύνοδος ενώ την ίδια ώρα οι αξιωματούχοι των χωρών-μελών συνεχίζουν τις συναντήσεις τους ενόψει της Συνόδου Κορυφής. «Οι υπουργοί Οικονομικών ίσως συναντηθούν τις επόμενες ημέρες για να καθορίσουν τις λεπτομέρειες των αποφάσεων που μπορεί να ληφθούν αύριο (Τετάρτη)», είπε εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ενώ τόνισε ότι «δεν σχεδιάζεται νέα Σύνοδος».
Πάντως την ίδια ώρα μέσω Twitter o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι επιβεβαιώνει ότι κανονικά θα διεξαχθούν η Σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, στη συνέχεια, η σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης.
Το Ρόιτερς όμως μεταδίδει, σύμφωνα με το www.in.gr ότι οι συνομιλίες για το ύψος του κουρέματος του ελληνικού χρέους καταλήγουν σε αδιέξοδο και είναι πιθανό να μην έχουμε απόφαση αύριο. Συγκεκριμένα αποδίδεται σε ευρωπαίους αξιωματούχους η άποψη πως «οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι ακόμα έτοιμοι να ανακοινώσουν το ακριβές ύψος του κουρέματος για τους κατόχους ελληνικού χρέους». Ως αιτία του αδιέξοδου αναφέρεται η σθεναρή άρνηση πολλών τραπεζών να δεχτούν τέτοιο «κούρεμα» με το επιχείρημα πως δεν είναι διαχειρίσιμες οι ζημίες τους από μια τόσο μεγάλη απομείωση του ελληνικού χρέους.
Σε πηγή διαφωνιών φαίνεται ότι έχει εξελιχθεί και η πορεία του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ (για στήριξη της Ιταλίας και της Ισπανίας). Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι οι ευρωπαϊκές ηγεσίες προσανατολίζονται σε κούρεμα μέχρι το 60% στα ελληνικά ομόλογα, με διαφορετικά σενάρια για τα ομόλογα στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ και στο δάνειο του πακέτου στήριξης.
Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης τους οποίους επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνουν ότι ακόμη κι αν δεν ανακοινωθεί το τελικό ύψος του κουρέματος η Σύνοδος θα καταδείξει τις προθέσεις της ΕΕ. Συγκεκριμένα εκτιμούν ότι η Σύνοδος θα δείξει το επιθυμητό εύρος του κουρέματος –μεταξύ 50% και 60%–, την στήριξη του δημόσιου τομέα ή το ύψος του ελληνικού χρέους ως προς το ΑΕΠ κατά το 2020.
σχόλια