Τα συλλυπητήριά τους στέλνουν άνθρωποι από όλο το πολιτικό φάσμα της Ελλάδας, στον απόηχο του θανάτου του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος εκοιμήθη σε ηλικία 95 ετών το πρωί του Σαββάτου, όντας σε κατάσταση πολυοργανικής ανεπάρκειας από την Παρασκευή και έχοντας υποβληθεί σε τραχειοστομία λίγες ώρες πριν από τον θάνατό του.
Με ανάρτησή του ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου και αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος υπήρξε χαρισματική προσωπικότητα οικουμενικής εμβέλειας».
Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την εκδημία ενός από τους πλέον φωτισμένους Ιεράρχες της Ορθοδοξίας, του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιου.
— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 25, 2025
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος υπήρξε χαρισματική προσωπικότητα οικουμενικής εμβέλειας. Το ιεραποστολικό και…
Ανακοίνωση εξέδωσε και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Σε αυτή αναφέρει: «Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας, Αναστασίου. Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας ήταν ένας λαμπρός πνευματικός ηγέτης, ένας διανοούμενος Ιεράρχης, μία από τις πιο φωτεινές και σεβάσμιες προσωπικότητες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ανέπτυξε ένα πλούσιο ιεραποστολικό και ακαδημαϊκό έργο και διακρίθηκε για την ευρύτητα των αντιλήψεών του με τεράστια συμβολή στον διαθρησκειακό διάλογο και με πρωτοβουλίες που στόχευαν στην ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών και των λαών. Ως Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, επί 33 χρόνια, διετέλεσε, παρά τις δυσκολίες, ένα αξιοθαύμαστο, ανιδιοτελές εκκλησιαστικό και κοινωνικό έργο και ανέπτυξε πολυσχιδή ποιμαντική δράση.
Η Ελληνική Πολιτεία δεν θα λησμονήσει ποτέ την προσφορά του. Αιωνία του η μνήμη».
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του εξήρε το έργο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στην Αλβανία, και τον χαρακτήρισε «φωτεινό φάρο της οικουμενικής ορθοδοξίας».
Στη δήλωση του ανέφερε συγκεκριμένα: «Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος υπήρξε μία χαρισματική προσωπικότητα, μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες μορφές της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Λόγιος, πολυγραφότατος, Πανεπιστημιακός Καθηγητής με ειδίκευση στη Θρησκειολογία, προσέφερε τεράστιο ιεραποστολικό έργο πρώτα στην Αφρική και στη συνέχεια στην Αλβανία. Ως Αρχιεπίσκοπος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας επιτέλεσε ένα θαυμαστό έργο πνευμτικής οικοδομής. Αναστήλωσε κυριολεκτικά την Ορθόδοξη Εκκλησία μετά από τη λαίλαπα των καταπιεστικών αθεϊστικών καθεστώτων του Χότζα και του Αλία. Βοήθησε την αλβανική κοινωνία στο σύνολό της και ιδιαιτέρως την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, η οποία είχε υποστεί αμείλικτους διωγμούς από το κομμουνιστκό καθεστώς. Χειροτόνησε ιερείς, ανήγειρε Ναούς, διαφύλαξε τα ιερά λείψανα και τη διδασκαλία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Ξεκίνησε από το μηδέν και παρέδωσε μία οργανωμένη Εκκλησία με λατρευτική ζωή, εκπαιδευτική δραστηριότητα, κοινωνικό έργο. Γλυκύς και ήπιος ως άνθρωπος ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ακτινοβολούσε πνευματικότητα, τόσο απαραίτητη για την εποχή μας. Είχα την ευλογία να τον γνωρίσω προσωπικά και να συνεργασθώ μαζί του από το 1991, για την ανάδειξη της Ελληνορθόδοξης κληρονομιάς σην Αλβανία, για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας και για την εδραίωση της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών στα Βαλκάνια. Τον ευγνωμονώ, διότι με τίμησε με τη φιλία του. Ο Αναστάσιος υπήρξε φωτεινός Φάρος της Οικουμενικής Ορθοδοξίας και του Ελληνικού Πνεύματος. Αιωνία η μνήμη του!»
Ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με συγκίνηση αποχαιρετώ τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιο. Έναν σοφό, σεμνό και πράο άνθρωπο, έναν χαρισματικό Ιεράρχη, μια μεγάλη μορφή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.
Το πλούσιο συγγραφικό του έργο, η ιεραποστολική διακονία του στην Αφρική, η πεφωτισμένη ποιμαντορία του στην Αλβανία και η υπό την ηγεσία του ανασύσταση και ανασυγκρότηση της ορθόδοξης αυτοκέφαλης εκκλησίας της είναι μερικά μόνο από τα αδιάψευστα τεκμήρια της μακρόχρονης προσφοράς του. Πάνω απ' όλα ο λόγος αγάπης, οι δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, η συμβολή του στον διαθρησκευτικό διάλογο και οι πρωτοβουλίες για την ειρηνική συνύπαρξη και την εμπέδωση της συνεργασίας στην ευαίσθητη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Θα τον θυμόμαστε με αγάπη και ευγνωμοσύνη. Αιωνία του η μνήμη!»
«Χαρισματικό ιεράρχη» και «προσωπικότητα διεθνούς κύρους προικισμένη με σοφία, σύνεση και όραμα» χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιο, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης σε ανάρτηση που έκανε αναφορικά με την κοίμησή του.
Στην ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην ιεραποστολική του πορεία από την Αφρική έως την παλιγγενεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, τον αγώνα του για την ειρήνη, τη μόρφωση, την αλληλοκατανόηση των ανθρώπων και των λαών, τα οποία, όπως ανέφερε, «συνιστούν ένα αξιοζήλευτο παράδειγμα ζωής». Ο υπουργός εξέφρασε ιδιαίτερα προς την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία στην Αλβανία τα ειλικρινή του συλλυπητήρια και κατέληξε: «Το έργο του μακαριστού Αναστάσιου θα μας θυμίζει πάντοτε την υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε στον δρόμο που εκείνος χάραξε».
Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Πιερρακάκη έχει ως εξής: «Η παγκόσμια Ορθοδοξία, οι Έλληνες και οι Αλβανοί πενθούν σήμερα έναν χαρισματικό Iεράρχη, μια προσωπικότητα διεθνούς κύρους προικισμένη με σοφία, σύνεση και όραμα. Ο Αναστάσιος, με τη γαλήνια μορφή και τον μειλίχιο λόγο, έκρυβε μια τεράστια δύναμη και ένα απαράμιλλο ψυχικό σθένος. Η ιεραποστολική του πορεία από την Αφρική έως την παλιγγενεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, ο αγώνας του για την ειρήνη, τη μόρφωση, την αλληλοκατανόηση των ανθρώπων και των λαών, συνιστούν ένα αξιοζήλευτο παράδειγμα ζωής. Υπερβαίνοντας κάθε εμπόδιο στην Αλβανία, συγκρότησε 400 ενορίες, μόρφωσε και χειροτόνησε δεκάδες κληρικούς, μερίμνησε για την ανοικοδόμηση ναών, ίδρυσε κέντρα νεολαίας, οικοτροφεία και δομές υγείας. Διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην ακαδημαϊκή ζωή, χτίζοντας ένα ευρύ δίκτυο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από νηπιαγωγεία έως πανεπιστήμιο. Υπήρξε στήριγμα για την ελληνική μειονότητα, σημείο ενότητας και γέφυρα μεταξύ του ελληνικού και του αλβανικού λαού. Πολέμιος της μισαλλοδοξίας, του εθνικιστικού φανατισμού, ανέδειξε τη συναδέλφωση και τον σεβασμό στα δικαιώματα των ομοεθνών μας ως το κλειδί για την ασφάλεια και την ευημερία. Πολυσήμαντος, πολύγλωσσος, κοσμοπολίτης ποιμενάρχης. Το έργο του μακαριστού Αναστάσιου θα μας θυμίζει πάντοτε την υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε στον δρόμο που εκείνος χάραξε. Εκφράζω ιδιαίτερα προς την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία στην Αλβανία τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Αιωνία του η μνήμη.»
Η παγκόσμια Ορθοδοξία, οι Έλληνες και οι Αλβανοί πενθούν σήμερα έναν χαρισματικό Iεράρχη, μια προσωπικότητα διεθνούς κύρους προικισμένη με σοφία, σύνεση και όραμα. pic.twitter.com/C9ujtLoB2A
— Kyriakos Pierrakakis (@Pierrakakis) January 25, 2025
Με βαθιά θλίψη αποχαιρετά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιο, κάνοντας λόγο για «μία ζωντανή μαρτυρία της ανιδιοτελούς προσφοράς προς την Εκκλησία, την κοινωνία και τον άνθρωπο» αλλά και «πυξίδα για τις επόμενες γενιές».
Συγκεκριμένα, ο κύριος Φάμελλος αναφέρει: «Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, κυρού Αναστασίου. Η ζωή και το έργο του υπήρξαν ζωντανή μαρτυρία της ανιδιοτελούς προσφοράς προς την Εκκλησία, την κοινωνία και τον άνθρωπο. Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ανέλαβε την ανασύσταση της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας δημιουργώντας εκ του μηδενός μια ζωντανή και δραστήρια Εκκλησία, με πλούσιο πνευματικό και κοινωνικό έργο. Πρωτοπόρος στον τομέα της Ιεραποστολής, αφιέρωσε χρόνια από τη ζωή του στην Αφρική, συμβάλλοντας στην πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Παράλληλα, πολύτιμη υπήρξε η προσφορά του στα θεολογικά γράμματα, τόσο μέσα από τη διδασκαλία του όσο και από το συγγραφικό του έργο. Η εμβάθυνσή του στη μελέτη άλλων θρησκειών και η δράση του στις διορθόδοξες, διαχριστιανικές και διαθρησκειακές σχέσεις ανέδειξε την πίστη του στον διάλογο, την ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών. Με την ίδια αφοσίωση εργάστηκε για την κοινωνική δικαιοσύνη και την παγκόσμια ειρήνη. Στις κρίσιμες στιγμές των γεγονότων του Πολυτεχνείου, στάθηκε με θάρρος στο πλευρό των αγωνιζόμενων φοιτητών, υπερασπιζόμενος τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό, το παράδειγμά του ωστόσο θα αποτελεί πυξίδα για τις επόμενες γενιές».
Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, κυρού Αναστασίου. Η ζωή και το έργο του υπήρξαν ζωντανή μαρτυρία της ανιδιοτελούς προσφοράς προς την Εκκλησία, την κοινωνία και τον άνθρωπο.
— Socratis Famellos (@SFamellos) January 25, 2025
Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ανέλαβε την ανασύσταση της…
Συλλυπητήριο μήνυμα εξέδωσε ο Πρόεδρος της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι, για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην Εκκλησία και σε όλους τους πιστούς, που έχασαν τον πατέρα τους και τον ποιμένα, έναν αγαπημένο και έντιμο ηγέτη.
«Σήμερα η Αλβανία έχασε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Καθ. Δρ. Αναστάσιν, πνευματικός ηγέτης και εξέχουσα μορφή της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας. Κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, ο Μακαριστός, καθοδήγησε την Εκκλησία με σοφία, αφοσίωση και αγάπη για τους ανθρώπους, συμβάλλοντας στην ενίσχυσή της και στη δημιουργία ενός νέου δρόμου για την Αλβανική Ορθόδοξη πίστη, ιδιαίτερα μετά τη δύσκολη περίοδο που πέρασε. Ήταν ένα ακούραστο παράδειγμα πνευματικής αφοσίωσης και οδηγός όλων όσων τον ακολουθούσαν. Σε αυτή την οδυνηρή στιγμή, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην Εκκλησία και σε όλους τους πιστούς, που έχασαν τον πατέρα τους και τον ποιμένα, έναν αγαπημένο και έντιμο ηγέτη. Η κληρονομιά της Τύχης του θα παραμείνει πάντα ζωντανή στις καρδιές όσων τον τίμησαν και τον αγάπησαν. Ευχόμαστε ο Θεός να του αναπαύσει στις σκηνές των δικαίων και ας είναι αιωνία η μνήμη του!».
«Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, φάρος λογιοσύνης, εκκλησιαστικής και ακαδημαϊκής, σεμνός ιεράρχης με απαράμιλλη ποιμαντορική, ιεραποστολική και φιλανθρωπική δράση, και με έργο πολύμορφο ως Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας επί περισσότερο από τρεις δεκαετίες, αφήνει πίσω του βαθύ και ζηλευτό αποτύπωμα», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας. Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε πώς «με την ηπιότητα που τον χαρακτήριζε, υπέροχο εφόδιο της βαθιάς του πίστης, έφερε ως προκαθήμενος σε πέρας το τιτάνιο και θαυμαστό έργο ανασύστασης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας με τρόπο που κατέστησε την Εκκλησία λιμένα καταφυγής και τον ίδιο, φάρο αγάπης, ειρήνης, αλληλεγγύης και συνεργασίας». «Τον αποχαιρετούμε με τον προσήκοντα σεβασμό και την οφειλόμενη τιμή προς έναν σπουδαίο εκκλησιαστικό ηγέτη», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.
«Με μεγάλη θλίψη, όπως εκατομμύρια άνθρωποι, πληροφορήθηκα την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, μιας από τις μεγαλύτερες μορφές του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Και συνέχισε: «Για την πορεία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, τα λόγια είναι πολύ φτωχά. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος συνδύασε, σε όλη του την πορεία, ως θεολόγος και ιεράρχης, ως ιεροκήρυκας και ως ιεραπόστολος, την εμπνευσμένη ποιμαντορία με την πολυσχιδή φιλανθρωπική μέριμνα. Το τεκμαίρει το κοινωνικό έργο που θεμελίωσε και κληροδοτεί σε όλη την πολύχρονη ιεραποστολική του δράση και, κυρίως, στην Εκκλησία της Αλβανίας, την οποία ανέστησε και ανέδειξε σε θεσμό που συνέβαλε καθοριστικά στην ανόρθωση, υλική και πνευματική, της χώρας. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ήταν μια οικουμενική μορφή, που δεν ανήκε μόνο στον Χριστιανισμό και την Ορθοδοξία, αλλά στην ανθρωπότητα. Μια προσιτή, αλλά στιβαρή φωνή καταλλαγής και αγάπης, ένας άνθρωπος που πρέσβευε την αλληλοκατανόηση, την ειρηνική συμβίωση ανθρώπων με διαφορετικές καταβολές και πεποιθήσεις, την καταπολέμηση των ανισοτήτων, τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας. Ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έβλεπε μόνον πιστούς, αλλά «βαρυκαρδίους υιούς ανθρώπων», τους οποίους υπηρέτησε με ταπεινοφροσύνη, ανυστεροβουλία και ακατάβλητη ενεργητικότητα. Στην πολύχρονη γνωριμία μας, είχα την ευκαιρία να θαυμάσω όχι μόνον τη βαθιά θεολογική του παιδεία και την πολύπλευρη καλλιέργειά του, αλλά κυρίως την αφειδώλευτη γενναιοδωρία του, την απλότητα και την ταπεινοφροσύνη του. Να επωφεληθώ από την τεράστια πείρα του και τις συμβουλές του. Κυρίως, όμως, να σταθώ με άφατο σεβασμό μπροστά σε ένα έργο ζωής που θα συνεχίσει να καρποφορεί, τόσο αυτοτελώς, χάρη στους θεσμούς που δημιούργησε, όσο και ως ανέσπερο παράδειγμά του, προς μίμηση. Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας εκοιμήθη σε μια στιγμή που η επιβλητική, αλλά και τόσο σεβάσμια και προσιτή, μορφή του και ο μετριοπαθής και παραμυθητικός λόγος του μας ήταν απολύτως αναγκαία. Μας παρηγορεί, ωστόσο, η σκέψη ότι αναλώθηκε, καθ' όλον τον εγκόσμιο βίο του, στην υπηρεσία των συνανθρώπων του, καταλείποντας μια τεράστια κληρονομιά που θα συνεχίσει να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου, ότι με τον μειλίχιο λόγο του και το μεγάλο του έργο άνοιγε δρόμους αλληλεγγύης και αγάπης παραμερίζοντας διακρίσεις και μισαλλοδοξίες. «Ο Αναστάσιος είχε βαθιά μόρφωση και υπήρξε ένας από τους πιο επιδραστικούς ιεράρχες σε όλη του την διαδρομή. Εμβληματική μορφή της Ορθοδοξίας ανασυγκρότησε την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας διδάσκοντας την αξία της αλληλεγγύης και συνέβαλε καθοριστικά στις ελληνοαλβανικές σχέσεις», συμπλήρωσε ο κ. Ανδρουλάκης. Επισήμανε τη βαθιά πνευματικότητα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου ο οποίος «συμβόλισε την ταπεινότητα και την ακάματη ιεραποστολική δράση και ήταν πρότυπο για τους ορθόδοξους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο».