Αποχαιρέτα τη μακαρονάδα που χάνεις: γιατί η Ευρώπη μπορεί να ξεμείνει από ζυμαρικά

Αποχαιρέτα τη μακαρονάδα που χάνεις: γιατί η Ευρώπη μπορεί να ξεμείνει από ζυμαρικά Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

O πληθωρισμός δημιουργεί προβλήματα στους μακαρονάδες της Ευρώπης. Οι διαρκείς ανατιμήσεις στα ζυμαρικά πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων. 

Η άνοδος των τιμών των ζυμαρικών ξεπερνά κατά πολύ τον ευρύτερο πληθωρισμό σε ορισμένες περιοχές της Γηραιάς Ηπείρου και συνεχίζεται παρά την απότομη πτώση του κόστους του σιταριού που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ιταλικές ομάδες καταναλωτών ζήτησαν από τις αρχές ανταγωνισμού να εξετάσουν το ενδεχόμενο καρτελικής σύμπραξης, καλώντας τους καταναλωτές να προχωρήσουν σε μια «απεργία ζυμαρικών». Από την άλλη, η γαλλική κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν απείλησε τους παραγωγούς τροφίμων με οικονομικές κυρώσεις εάν δεν μειώσουν τις τιμές.

Πάντως, οι  επιχειρήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται οι Barilla, De Cecco και La Molisana στην Ιταλία και Panzani στη Γαλλία, επιμένουν ότι τα ζυμαρικά τους τιμολογούνται δίκαια. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι κατηγορούνται για κερδοσκοπία και «πληθωρισμό της απληστίας», καθώς οι αγοραστές αναρωτιούνται γιατί εξακολουθούν να πληρώνουν τόσα πολλά.

Προβλήματα σε όλη την Ευρώπη με τα ζυμαρικά

Η εικόνα είναι παρόμοια και αλλού στην Ευρώπη, πέρα από την Ιταλία και τη Γαλλία. Ο πληθωρισμός των τιμών των ζυμαρικών τον Απρίλιο έφτασε το 27,6% στο Ηνωμένο Βασίλει και το 21,8% στη Γερμανία (στη Γαλλία σημειώθηκε στο 21,4%), σύμφωνα με στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Τα ζυμαρικά που καταναλώνονται στην Ευρώπη παρασκευάζονται κυρίως από καναδικό σκληρό σιτάρι που εισάγεται σε μεγάλο βαθμό στην Ιταλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό παγκοσμίως.Αν και μειωμένη κατά περισσότερο από 40% από την κορύφωσή της, η τιμή του καναδικού σκληρού σιταριού παραμένει 18,8% υψηλότερη από ό,τι τον Ιούνιο του 2021, πριν από την εκτίναξη των τιμών.

Να σημειωθεί ότι ο καύσωνας και η ξηρασία στον Καναδά το 2021 οδήγησαν σε απότομη πτώση της παραγωγής και έστειλαν την τιμή στα ύψη. 

Πιέσεις από τις κυβερνήσεις για να μειωθούν οι τιμές των μακαρονιών

Είναι γεγονός ότι οι τιμές των τροφίμων έχουν ξεπεράσει την ενέργεια ως ο κύριος μοχλός του πληθωρισμού σε όλη την Ευρώπη. Από την άλλη, εταιρείες όπως η Nestlé, η Unilever και η PepsiCo ανακοίνωσαν υγιή τριμηνιαία κέρδη. Οι πολιτικοί προσπαθούν λύση για αυτό χωρίς να αδικηθεί κανένας. 

Ο υπουργός βιομηχανίας της Ιταλίας, Αντόλφο Ούρσο, συγκάλεσε συνάντηση κρίσης των παραγωγών μακαρονιών, των διανομέων και των ενώσεων τον περασμένο μήνα, αφού το απροσδόκητο άλμα των τιμών προκάλεσε εκκλήσεις από τους καταναλωτές για επιβολή πλαφόν. 

Η Ιβάνα Καλό, εκπρόσωπος της Ιταλικής Ένωσης Τροφίμων, η οποία εκπροσωπεί τους παραγωγούς τροφίμων, είπε τον περασμένο μήνα στο CNN ότι η τιμή των ζυμαρικών στα ράφια επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την τιμή της ενέργειας, της συσκευασίας και των logistics. Αυτοί οι παράγοντες αυξήθηκαν, σύμφωνα με την Καλό, αν και δεν διευκρίνισε σε ποια χρονική περίοδο.

Η Assoutenti, μια άλλη ομάδα καταναλωτών, έχει καλέσει σε μια εβδομαδιαία «απεργία ζυμαρικών» από την επόμενη εβδομάδα, προτρέποντας τους αγοραστές να μην αγοράζουν το προϊόν αλλά να το φτιάχνουν μόνοι τους στο σπίτι.

Από την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ, απείλησε τον περασμένο μήνα να χρησιμοποιήσει φορολογικά μέτρα για να πάρει πίσω τα κέρδη αν ο κλάδος αρνηθεί να ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις για τις τιμές με τους λιανοπωλητές. Ο Λε Μερ δήλωσε αυτό το μήνα ότι 75 παραγωγοί τροφίμων δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις τιμές μέχρι τον Ιούλιο, σύμφωνα με την πτώση του κόστους χονδρικής πώλησης. Ωστόσο, συνολικά, οι κατασκευαστές δίνουν ελάχιστα σημάδια ότι θα μειώσουν τις τιμές.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα σχέδια της κυβέρνησης να ενθαρρύνει τα σούπερ μάρκετ να περιορίσουν εθελοντικά τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής προκάλεσαν αντιδράσεις από τους εμπόρους λιανικής πώλησης, ακόμη και από συντηρητικούς βουλευτές. Μια αντίστοιχη «απεργία» θα κάνει πολλούς να αποχαιρετήσουν τη μακαρονάδα που χάνουν. 

Με πληροφορίες από Financial Times


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

Διεθνή / Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

«Αισθάνθηκα ότι μου έβαζαν το πιστόλι στον κρόταφο», δήλωσε μετά την απόφαση της γυναίκας που τον κατηγόρησε για τον βιασμό της σε εφηβική ηλικία, να αποσύρει τη μήνυση
LIFO NEWSROOM
Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Διεθνή / Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Ο Ρούτε διαμήνυσε ότι η Ρωσία δεν θα τολμήσει να επιτεθεί σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Συμμαχία θα απαντήσει με ολοκληρωτική επίθεση
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Διεθνή / Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και πολίτες συνεχίζουν τον αποκλεισμό του Κραγκούγιεβατς, σε μια διαμαρτυρία που κορυφώνεται μετά από τρεις μήνες κινητοποιήσεων
LIFO NEWSROOM
Σύνοδο κορυφής του ευρωπαϊκού πυρήνα συγκαλεί ο Μακρόν μετά τη στάση του Βανς

Διεθνή / Σύνοδο κορυφής του ευρωπαϊκού πυρήνα συγκαλεί ο Μακρόν μετά τη στάση του Βανς

Την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως «οι Ουκρανοί είναι οι μόνοι που μπορούν να ηγηθούν των ανταλλαγών για μια σταθερή και διαρκή ειρήνη με τη Ρωσία»
LIFO NEWSROOM
Άνδρας που έχασε bitcoin αξίας $800 εκατ. σε χωματερή θέλει να αγοράσει τον χώρο για να το βρει

Διεθνή / Άνδρας που έχασε bitcoin αξίας $800 εκατ. σε χωματερή θέλει να αγοράσει τον χώρο για να το βρει

«Σκέφτομαι να αγοράσω έναν χώρο υγειονομικής ταφής. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη», έγραψε στην πλατφόρμα X, χωρίς όμως να αποκαλύψει ποιος θα παρέχει τα κεφάλαια
LIFO NEWSROOM
Γερμανός ΥΠΟΙΚ προς Τζέι Ντι Βανς: «Να κοιτάς τη δουλειά σου – Υπάρχουν αρκετά να κάνεις στις ΗΠΑ»

Διεθνή / Γερμανός ΥΠΟΙΚ προς Τζέι Ντι Βανς: «Να κοιτάς τη δουλειά σου – Υπάρχουν αρκετά να κάνεις στις ΗΠΑ»

Ο Γερμανός υπουργός κατηγόρησε τον Βανς ότι «ταυτίστηκε ρητορικά και πολιτικά με τους απολυταρχικούς», εκφράζοντας την ανησυχία του για τη στάση της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM