Ιταλοί ερευνητές βρήκαν νέα «συνταγή» που παρατείνει τη διάρκεια ζωής των φρέσκων ζυμαρικών

Ζυμαρικά Facebook Twitter
0

Μία αλλαγή στη συσκευασία σε συνδυασμό με ένα ειδικό συστατικό θα μπορούσε να παρατείνει κατά ένα μήνα τη διάρκεια ζωής των φρέσκων ζυμαρικών, αποκάλυψαν ερευνητές. 

Τα θερμικά επεξεργασμένα, βιομηχανικά φρέσκα ζυμαρικά «αντέχουν» για περίπου 30-90 ημέρες, με την προϋπόθεση να αποθηκευτούν σωστά. Όμως, με μια νέα τριπλή προσέγγιση- νέοι τρόποι συσκευασίας, διαφορετική ατμόσφαιρα συσκευασίας και προσθήκη «καλών» βακτηρίων- οι ερευνητές μπόρεσαν να φτάσουν τη διάρκεια ζωής των ζυμαρικών στις 120 ημέρες. 

Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων, με πιθανά οφέλη για την «οικονομία και το περιβάλλον, δίνοντας κίνητρο για την καινοτομία στα υπάρχοντα μοντέλα παραγωγής», ανέφεραν οι επιστήμονες γράφοντας στο περιοδικό Frontiers in Microbiology.

Οι επιστήμονες συνεργάστηκαν με εργοστάσιο ζυμαρικών στην Αλταμούρα για να δημιουργήσουν 144 δείγματα στριφτών ζυμαρικών, που είναι γνωστά ως trofie. Τα 48 από τα δείγματα συσκευάστηκαν με συμβατική μεμβράνη και ατμόσφαιρα συσκευασίας που αποτελούνταν από 20% διοξείδιο του άνθρακα προς 80% άζωτο. 

Άλλα 48 δείγματα συσκευάστηκαν με μεμβράνη που μπορεί να τη διαπεράσει λιγότερο το νερό και το οξυγόνο και σε ατμόσφαιρα 40% διοξείδιο του άνθρακα- 60% άζωτο. Στο τρίτο σετ χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες συνθήκες, αλλά στη ζύμη προστέθηκε ένα μείγμα προβιοτικών. Όλα τα δείγματα αποθηκεύτηκαν στους 4 βαθμούς Κελσίου. 

Τα συμβατικά συσκευασμένα ζυμαρικά παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια περιόδου αποθήκευσης 90 ημερών, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάτι που είχε ως συνέπεια να αναπτυχθεί ορατή μούχλα. Αντιθέτως, τα άλλα δύο σετ είχαν σχεδόν σταθερή ατμόσφαιρα και δεν αναπτύχθηκαν μύκητες, σε περίοδο 120 ημερών. 

Στις 90 ημέρες τα επίπεδα των μικροβίων που καταναλώνουν οξυγόνο αυξήθηκαν στα συμβατικά συσκευασμένα δείγματα, αλλά παρέμειναν σταθερά στους άλλους δύο τύπος δειγμάτων σε περίοδο 120 ημερών. Μάλιστα, αυτά τα επίπεδα ήταν πιο χαμηλά στα δείγματα που είχαν προστεθεί προβιοτικά στη ζύμη

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η νέα προσέγγιση συσκευασίας επεκτείνει στις 120 ημέρες τη διάρκεια ζωής των φρέσκων ζυμαρικών στο ψυγείο, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η σταθερότητα των ζυμαρικών κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης βελτιώνεται με την προσθήκη προβιοτικών, καθώς μειώνουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων μικροβίων, συμπλήρωσαν. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εάν έχει κλαπεί ο χρυσός των ΗΠΑ από το Φορτ Νοξ, ρωτούν Τραμπ και Μασκ

Διεθνή / Εάν έχει κλαπεί ο χρυσός των ΗΠΑ από το Φορτ Νοξ, ρωτούν Τραμπ και Μασκ

Πρέπει να πάμε εκεί και να διαπιστώσουμε εάν είναι εκεί όντως ο χρυσός, επιμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο - «Ίσως ο Μάσκ θέλει να δει πώς μοιάζει ο πλούτος του στην πραγματικότητα»
LIFO NEWSROOM
Φράχτη μήκους 8,5 χλμ. κατασκευάζει στον Έβρο και η Τουρκία

Διεθνή / Φράχτη μήκους 8,5 χλμ. κατασκευάζει στον Έβρο και η Τουρκία

Ο νομάρχης της Αδριανούπολης, Γιουνούς Σεζέρ, ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαγωνισμών και τα έργα προχωρούν με την υποστήριξη του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Άμυνας
LIFO NEWSROOM
Επτά σημεία από την ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο: «Ο πρόεδρος ακόμη δεν άρχισε»

Διεθνή / Επτά σημεία από την ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο: «Ο πρόεδρος ακόμη δεν άρχισε»

Εκστασιασμένοι Ρεπουμπλικανοί και αποσβολωμένοι Δημοκρατικοί παρακολούθησαν τον Τραμπ να αναφέρεται στην Ουκρανία, τους δασμούς, τη Γροιλανδία και τον Παναμά, τις πολιτικές DEI και, φυσικά, στον Έλον Μασκ
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα απαντά στους δασμούς Τραμπ: Αν οι ΗΠΑ θέλουν πόλεμο, θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους

Διεθνή / Η Κίνα απαντά στους δασμούς Τραμπ: Αν οι ΗΠΑ θέλουν πόλεμο, θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους

Είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε είδος πολέμου, απαντά το Πεκίνο, αποδεικνύοντας ότι μία υπερδύναμη είναι σαν τη γυναίκα του Καίσαρα: πρέπει και να είναι ισχυρή και να φαίνεται
LIFO NEWSROOM