Κάτι παράξενο, που βρέθηκε σε γεύμα κυλικείου σε πανεπιστήμιο της Κίνας, ήταν τελικά κεφάλι αρουραίου, κατέληξαν οι αρχές, ανακαλώντας τις αρχικές διαβεβαιώσεις από επίσημα χείλια ότι επρόκειτο για λαιμό πάπιας.
Το σκάνδαλο αυτό με το κεφάλι αρουραίου- ένα από τα πολλά για την ασφάλεια των τροφίμων που έχουν ξεσπάσει στην Κίνα- απασχολεί τη χώρα εδώ και εβδομάδες. Όλα ξεκίνησαν την 1η Ιουνίου, όταν φοιτητής πανεπιστημίου στην επαρχία Τσιανγκσί ανακάλυψε κάτι παράξενο στο γεύμα που πήρε από το κυλικείο της σχολής.
Βίντεο που ανάρτησε στα social media ο φοιτητής τον δείχνει να πιάνει το σκούρο, μαλλιαρό κομμάτι που βρήκε στο πιάτο του και να διαμαρτύρεται στο προσωπικό του κυλικείου γιατί εντόπισε κεφάλι αρουραίου στο φαγητό.
«Είναι κρέας πάπιας», του απαντά στο βίντεο μια εργαζόμενη. «Δεν είναι δόντια αρουραίου αυτά;», τη ρωτά ο φοιτητής. «Είναι κρέας πάπιας. Πώς θα μπορούσαν να υπάρχουν δόντια στο κρέας πάπιας;», επιμένει εκείνη.
Το βίντεο έγινε viral και προκάλεσε σάλο στην Κίνα, όπου η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί διαχρονικό ζήτημα ανησυχίας των πολιτών, έπειτα από πολλά σκάνδαλα. Ακολούθησαν έντονες συζητήσεις στα social media. Κάποιοι συμφωνούσαν με τον φοιτητή, σχολιάζοντας πως πράγματι αυτό που βρήκε μοιάζει με κεφάλι αρουραίου, με μάτια, μύτη, στόμα και αυτιά.
«Δεν είναι κεφάλι αρουραίου», έλεγε το πανεπιστήμιο
Έπειτα από τη διάσταση που πήρε το ζήτημα, το πανεπιστήμιο εξέδωσε ανακοίνωση στις 3 Ιουνίου, υποστηρίζοντας πως αυτό που φαινόταν στο βίντεο δεν ήταν κεφάλι αρουραίου, αλλά κομμάτι από λαιμό πάπιας. Επίσης, ανέφερε ότι οι αρμόδιες τοπικές αρχές έστειλαν εκπροσώπους τους για να κάνουν έρευνα.
Την ίδια ημέρα, αρμόδιος αξιωματούχος δήλωσε πως επιβεβαιώθηκε ότι πράγματι ήταν λαιμός πάπιας. Παράλληλα, κυκλοφόρησε στα social media ένα βίντεο με «διευκρινίσεις» από τον φοιτητή. «Διαπίστωσα πως δεν επρόκειτο για κεφάλι αρουραίου, αλλά για λαιμό πάπιας και ήθελα να το διευκρινίσω», ανέφερε στο νέο βίντεο.
Η επιβεβαίωση
Τίποτα από όλα αυτά δεν έπεισε τον κόσμο. Αντιθέτως, αυτές οι διαψεύσεις προκάλεσαν ακόμη μεγαλύτερη οργή στα social media, με χρήστες να κατηγορούν το πανεπιστήμιο και τους τοπικούς αξιωματούχους ότι είπαν ψέματα και πως πίεσαν τον φοιτητή για να αλλάξει στάση.
Έπειτα από όλα αυτά, η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 10 Ιουνίου ότι ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό. Μία εβδομάδα αργότερα, έγινε γνωστό πως διαπιστώθηκε ότι αυτό που βρήκε ο φοιτητής στο πιάτο του δεν ήταν λαιμός πάπιας. Αντιθέτως, ειδικοί συμπέραναν πως επρόκειτο για κεφάλι τρωκτικού.
Επίσης, ανακοινώθηκε ότι αρχικά το θέμα δεν ερευνήθηκε επιμελώς, κάτι που οδήγησε σε λάθος συμπέρασμα. Έτσι, ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας του κυλικείου, ενώ αντιμέτωποι με κυρώσεις είναι τόσο εκπρόσωποι του πανεπιστημίου, όσο και οι πρώτοι αξιωματούχοι που ασχολήθηκαν με την υπόθεση.
Με πληροφορίες από CNN