Γαλλία: Άρχισαν οι συγκεντρώσεις μπροστά από τα δημαρχεία- Ρεκόρ συλλήψεων

Γαλλία: Άρχισαν οι συγκεντρώσεις μπροστά από τα δημαρχεία- Ρεκόρ συλλήψεων Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Άρχισαν ξανά οι συγκεντρώσεις πολιτών μπροστά στα δημαρχεία μεγάλων πόλεων της Γαλλίας με αφορμή την δολοφονία του 17χρονου Ναέλ Μ. από αστυνομικά πυρά. 

Οι εν λόγω συγκεντρώσεις στα δημαρχεία της Γαλλίας οργανώθηκαν μετά την επίθεση που κατέστρεψε το σπίτι ενός δημάρχου στην περιφέρεια του Παρισιού. 

«Από την Τρίτη, οι νύκτες ήταν δύσκολες για τους κατοίκους. Οι βιαιότητες που διαπράχθηκαν είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο δήμαρχος της Ναντέρ, ο Πατρίκ Ζαρί, απευθυνόμενος σε περίπου 100 συγκεντρωμένους κατοίκους και εργαζόμενους του δημαρχείου.

Γαλλία: Περίπου 3.200 συλλήψεις που συμμετείχαν στα επεισόδια

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν ανακοίνωσε σήμερα πως περίπου 3.200 άτομα συνελήφθησαν από τις γαλλικές δυνάμεις της τάξης από την Τρίτη μέχρι και χθες, Κυριακή, σε πέντε διαδοχικές νύκτες ταραχών που πυροδοτήθηκαν από το θάνατο του 17χρονου Ναέλ.

«Το 60%» αυτών των 3.200 ανθρώπων «δεν είχαν κανένα δικαστικό προηγούμενο, δεν είναι γνωστοί στις αστυνομικές υπηρεσίες» και «ουδέποτε είχαν αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου», δήλωσε ο υπουργός στη διάρκεια επίσκεψής του στη Ρενς, στη βορειοανατολική Γαλλία.

Η μέση ηλικία των συλληφθέντων είναι «τα 17 χρόνια, σε μερικές περιπτώσεις είναι παιδιά, δεν υπάρχει άλλη λέξη, 12-13 ετών, που έγιναν εμπρηστές ή επιτέθηκαν στις δυνάμεις της τάξης ή σε αιρετούς αξιωματούχους», υπογράμμισε επίσης.

Μέτρα για την αποκατάσταση ζημιών στους δήμους

Ο Νταρμανέν επέμεινε «στην ευθύνη των γονιών, της οικογένειας» στην επίβλεψη αυτών των νέων, «επειδή δεν είναι θέμα της εθνικής αστυνομίας ή της χωροφυλακής ή του δημάρχου ή ακόμη του Κράτους να διευθετήσει το πρόβλημα όταν ένα παιδί 12 ετών βάζει φωτιά σε ένα σχολείο».

Ο υπουργός λέει πως, μετά την περασμένη νύκτα κατά την οποία δεν σημειώθηκε κανένα μείζον επεισόδιο, διαπιστώνει ότι «η τάξη αποκαθίσταται», «χάρη στην αποφασιστικότητα που επιδείχθηκε».

Όμως «οι αστυνομικοί και οι χωροφύλακες, έπειτα από αίτημα του προέδρου της Δημοκρατίας, θα συνεχίσουν την έκτακτη κινητοποίησή τους τις επόμενες νύκτες», πρόσθεσε.

Ο υπουργός ανακοίνωσε εξάλλου πως αποδεσμεύτηκαν 20 εκατομμύρια ευρώ για να αποκατασταθούν «ήδη από το τέλος του καλοκαιριού» οι «κάμερες βιντεοπροστασίας» που έσπασαν στη διάρκεια των ταραχών. «Τα κρατικά χρήματα είναι στη διάθεση των δημάρχων της Γαλλίας», τόνισε.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP-ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Η πρόταση για κατάπαυση πυρός και εδαφικές παραχωρήσεις - Το Κρεμλίνο δεν θεωρεί τελεσίγραφο την αμερικανική στάση και ζητά διαπραγματεύσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ο Αμπάς ζητά από την Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους και να παραδώσει τα όπλα

Διεθνή / Γάζα: Ο Αμπάς ζητά από την Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους και να παραδώσει τα όπλα

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά ο Αμπάς ζήτησε επίσης από τη Χαμάς να παραχωρήσει την ευθύνη για τη Λωρίδα της Γάζας, να παραδώσει τα όπλα της στην Παλαιστινιακή Αρχή και να μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα
LIFO NEWSROOM
Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: «Η ζάχαρη είναι δηλητήριο» – Νέα επίθεση στη βιομηχανία τροφίμων

Διεθνή / Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: «Η ζάχαρη είναι δηλητήριο» – Νέα επίθεση στη βιομηχανία τροφίμων

Ο Υπουργός Υγείας Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ κλιμακώνει τη μάχη του κατά της επεξεργασμένης διατροφής, χαρακτηρίζοντας τη ζάχαρη «δηλητήριο» και ανακοινώνοντας συμφωνία για την αφαίρεση συνθετικών χρωστικών έως το 2026
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Κινέζοι εργάζονται σε ρωσικό εργοστάσιο drones – Ίσως με κλεμμένη τεχνολογία

Διεθνή / Ουκρανία: Κινέζοι εργάζονται σε ρωσικό εργοστάσιο drones – Πιθανόν με κλεμμένη τεχνολογία

Η Ουκρανία καλεί τον Κινέζο πρέσβη μετά από κατηγορίες ότι Κινέζοι πολίτες εργάζονται στη ρωσική βιομηχανία drones με πιθανώς κλεμμένη τεχνολογία - Ο Ζελένσκι απαιτεί εξηγήσεις από το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Οι υγειονομικές αρχές δεν θα είναι σε θέση να αποκαλύψουν τα αίτια του αυτισμού τον Σεπτέμβριο

Διεθνή / Οι ΗΠΑ δεν θα αποκαλύψουν τελικά τον Σεπτέμβριο τα αίτια της «επιδημίας αυτισμού»

Η απάντηση στη δήλωση του υπουργού Υγείας Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, που θέλει τα αποτελέσματα της έρευνας για τα αιτία της «επιδημίας του αυτισμού» τον συγκεκριμένο μήνα
LIFO NEWSROOM