Η συνέχεια της υπόθεσης με το σερβιτόρο στη Ρόδο θέτει στο στόχαστρο την επιχείρηση που λειτουργεί το beach bar.
Mετά την προκαταρκτική εξέταση που διέταξε ο εισαγγελέας για το περιστατικό με τον σερβιτόρο στο beach bar καταρχάς κλιμάκιο των τεχνητών επιθεωρητών που βρίσκεται στο νησί θα επισκεφθεί σήμερα την επιχείρηση.
Επιπλέον ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν αναφορές σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής» όπου σημειώνεται ότι το επίμαχο beach bar φέρεται να λειτουργεί χωρίς άδεια και παραβιάζοντας την νομοθεσία για τα αυθαίρετα. Ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Γιώργος Λιάλιος μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ αποκάλυψε πως η επιχείρηση από το 2016 δεν έχει άδεια λειτουργίας. «Είναι παράνομο από το 2016 κι όμως λειτουργεί. Με απόφαση κατεδάφισης από το 2017, κι όμως είναι ανέπαφο», ανέφερε.
Σημείωσε μάλιστα πως την περίοδο 2020-21 ο δήμος ανακάλεσε την απόφαση σφράγισης χωρίς προφανή λόγο. «Είναι παράνομο και λειτουργεί παράνομα. Είναι κι άλλα beach bar στη Ρόδο που λειτουργούν παράνομα στη Γλύστρα, στον Άγιο Παύλο» σημείωσε ο ίδιος. Απέδωσε μεγάλη ευθύνη και στην γραφειοκρατία.
Πρόσθεσε δε πως πέραν του αιγιαλού είναι και εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου της πόλης της Ρόδου. «Αν καταπατήσεις τον αιγιαλό και δεν σε πιάσουν την ώρα εκείνη δεν μπορούν να σε συλλάβουν με τη διαδικασία του αυτοφώρου, αλλά αν είναι και αιγιαλός και αρχαιολογικός χώρος μπορούν να σε συλλάβουν ανά πάσα στιγμή», ανέφερε.
Ο Γιώργος Λιάλιος σημείωσε ακόμη πως συλλαμβάνονται κάποιοι, οι οποίοι στη συνέχεια αφήνονται ελεύθεροι, αλλά οι πραγματικοί ιδιοκτήτες παραμένουν στο απυρόβλητο. «Αυτό το κατάστημα-υπερπαραγωγή είναι όλο παράνομο» τόνισε ο δημοσιογράφος επαναλαμβάνοντας τα περί καταπάτησης αρχαιολογικού χώρου και αποκαλύπτοντας επιπλέον πως η επιχείρηση προχώρησε και σε κοπή δέντρων.
Υπενθυμίζεται επεισόδια σημειώθηκαν προ ημερών στο δημαρχείο της Ρόδου ανάμεσα σε επαγγελματίες που εκμεταλλεύονται τις παραλίες μέσω τοποθέτησης ομπρελών ή καντινών και άλλων που επιχείρησαν να πλειοδοτήσουν.
Το θέμα των εργαζομένων στο beach bar στη Ρόδο
Όσον αφορά πάντως στο ζήτημα με τον συγκεκριμένο εργαζόμενο- «κολυμβητή», σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της επιχείρησης δηλώνουν πως δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την εργοδοσία. Ωστόσο το Εργατικό κέντρο υποστηρίζει πως το θέμα είναι γενικότερο και πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες για παραδειγματισμό.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γιώργος Χοτζογλου σχολίασε καταρχάς πως «από την πρώτη στιγμή υποστηρίξαμε ότι η επιχείρηση αυτή είναι παράνομη». Είπε ακόμη πως ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης «είχε το κυλικείο της Βουλής» το 2016.
Σε γενικότερο σχόλιο υποστήριξε πως τα τελευταία χρόνια οι κακοί εργοδότες έχουν γίνει πλειοψηφία συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα, ενώ προέβη και σε άλλες καταγγελίες μεταξύ των οποίων, αναφέρθηκε και στην περίπτωση με τον ξυλοδαρμό ενός άλλου εργαζομένου στο νησί, αλλά και στον εργαζόμενο που κάηκε από καυτό λάδι σε ξενοδοχείο στην Κρήτη. Τέλος εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του για άλλη επιχείρηση σύμφωνα με την οποία «μάγειρας δεν έχει να πάρει ρεπό από την Μεγάλη Δευτέρα».
Γεωργιάδης: Δεν είναι θέμα του κράτους
Νέα δήλωση περί του θέματος του beach bar στη Ρόδο έκανε και ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας στον Alpha είπε χαρακτηριστικά: «Κάναμε έλεγχο εξονυχιστικό στην επιχείρηση, 10 ελεγκτές στείλαμε, δεν βρέθηκε καμία παράβαση, ο εργαζόμενος δήλωσε πως το κάνει εθελοντικά και πως θέλει να το κάνει. Μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται, κάποια μέτρα ασφαλείας, δηλαδή φορούσε μια ειδική μπλούζα. Και ο ίδιος δήλωσε πως παίρνει πολλά χρήματα για αυτό. Οι εργαζόμενοι έβγαλαν ανακοίνωση υπερ της επιχείρησης. Η εικόνα δεν μου αρέσει καθόλου, αλλά η νομοθεσία δεν είναι θέμα γούστου. Δεν είναι θέμα του Κράτους»