Ένα στα 3 vegan προϊόντα στη Βρετανία βρέθηκε ότι περιείχε γάλα ή αυγά

Ένα στα 3 vegan προϊόντα στη Βρετανία περιείχαν γάλα ή αυγά Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Περισσότερα από το ένα τρίτο των τροφίμων που φέρουν την ετικέτα vegan στη Βρετανία περιείχαν ζωικά προϊόντα, σύμφωνα με έρευνα.

Οι ειδικοί προειδοποίησαν τους καταναλωτές που αγόρασαν τα «vegan» αυτά προϊόντα, ότι ενδέχεται να εμφανίσουν σοβαρές αλλεργίες με δυνητικά «τραγικές συνέπειες».

Οι ερευνητές βρήκαν ίχνη αυγού/ γάλακτος σε μια σειρά προϊόντων που χαρακτηρίστηκαν ως vegan ή φυτικής προέλευσης, με τους προϊσταμένους των αρμόδιων ενώσεων να ζητούν νομική προστασία για να σταματήσουν οι καταναλωτές να «πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από ανήθικες επιχειρήσεις τροφίμων».

Οι επιθεωρητές από το Hampshire και το Kent Scientific Services βρήκαν ότι 24 (39%) από τα 61 προϊόντα που σημάνθηκαν ως vegan περιείχαν αυγά ή γαλακτοκομικά, συμπεριλαμβανομένων 13 εναλλακτικών γαλακτοκομικών και 48 εναλλακτικών κρεάτων.

Τα προϊόντα, που αναλύθηκαν περιλάμβαναν vegan ισοδύναμα τρούφας σοκολάτας, πίτσας, μπιφτεκιών, μάφιν και τύπου τορτίγιας.

Ο John Herriman, διευθύνων σύμβουλος του Chartered Trading Standards Institute (CTSI), δήλωσε πως «ίσως προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία ότι αυτή η ασάφεια μπορεί να έχει καταστροφικές και μερικές φορές τραγικές συνέπειες για όσους έχουν αλλεργίες σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως το γάλα και τα αυγά. Γνωρίζουμε ότι δυστυχώς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας αυτού και ως εκ τούτου ζητάμε περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το τι μπορεί και τι δεν μπορεί νομικά να περιγραφεί ως vegan και φυτικής προέλευσης τρόφιμα».

Πρόσφατη δημοσκόπηση αποκάλυψε την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι κάτι που διατίθεται στο εμπόριο ως vegan δεν περιέχει συστατικά ζωικής προέλευσης. Το CTSI εξέτασε 2.000 άτομα, διαπιστώνοντας ότι το 76% πίστευε ότι αυτό ισχύει. Ωστόσο, δεν υπάρχει επί του παρόντος νομικός ορισμός για τα vegan τρόφιμα, που να επιτρέπει στις εταιρείες να εμπορεύονται τα προϊόντα τους ως τέτοια, ακόμη κι αν περιέχουν γαλακτοκομικά ή αυγά. 

Περίπου το 1,5% του πληθυσμού είναι vegan στη Βρετανία και ένας στους έξι ανθρώπους έχει από αλλεργίες στο γάλα ή στα οστρακοειδή. Η δημοσκόπηση του CTSI δείχνει ότι μεταξύ των ερωτηθέντων με αλλεργία στο γάλα, το 84,6% πιστεύει ότι τα vegan τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση. Αυτή η πεποίθηση ήταν η υψηλότερη -στο 92,7%- μεταξύ των ατόμων ηλικίας 35-44 ετών.

Το 2017, η Celia Marsh πέθανε αφού κατανάλωσε τρόφιμο που χαρακτηρίστηκε vegan ωστόσο αποδείχθηκε ότι κατά τη διαδικασία παρασκευής περιείχε πρωτεΐνη γάλακτος. Το CTSI καλεί οποιονδήποτε κατασκευαστή τροφίμων ή εστιατόριο παραβιάζει οποιουσδήποτε νέους κανόνες να λογοδοτήσει σε περίπτωση ακραίας αντίδρασης.

Η Kerry Nicol, στέλεχος πολιτικής και εκστρατειών στο CTSI, είπε ότι οι διατροφές με βάση τα λαχανικά και οι veagan έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα. Έχει επίσης καταγραφεί «αύξηση των καταγγελιών και των περιστατικών όπου οι καταναλωτές αισθάνονται ότι έχουν παραπλανηθεί».

Πρόσθεσε πως «υπήρξε επίσης μια αύξηση σε άτομα με αλλεργίες σε προϊόντα ζωικής προέλευσης που επιλέγουν τροφές, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως vegan, πιστεύοντας ότι είναι ασφαλή τρόφιμα για κατανάλωση, ωστόσο παρουσιάζουν αλλεργική αντίδραση».

Τα περισσότερα από τα προϊόντα που εξετάστηκαν από τους επιστήμονες είχαν την επισήμανση vegan, αν και ορισμένα είχαν την περιγραφή ως φυτικής προέλευσης. Η τάση που βασίζεται στα προϊόντα φυτικής παραγωγής δεν αποκλείει απαραίτητα τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή ενός ατόμου, αλλά αντίθετα ωθεί τους ανθρώπους να επικεντρωθούν στην κατανάλωση κυρίως φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών.

Οι μισοί από τους ανθρώπους που ερωτήθηκαν από το CTSI θεώρησαν ότι τα φυτικά και τα vegan προϊόντα είναι το ίδιο πράγμα.

Η Maisie Stedman, από την Vegan Society, είπε ότι ελπίζει πως «οι νομικές απαιτήσεις σχετικά με την επισήμανση των τροφίμων θα βελτιωθούν στο μέλλον, Εάν η επισήμανση είναι παραπλανητική, ο καταναλωτής μπορεί να το καταγείλλει στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες συνήθως λαμβάνουν τους ορισμούς της Vegetarian Society και της Vegan Society και κοιτάζουν αν πληρούν αυτά τα πρότυπα. Εάν η παραπλανητική διαφήμιση κάνει έναν καταναλωτή να αγοράσει κάτι που διαφορετικά δεν θα είχε αγοράσει, μπορεί να επικοινωνήσει με το Citizens Advice Bureau το οποίο θα το εξετάσει από την άποψη της νομοθεσίας για τα δικαιώματα των καταναλωτών.

«Η παραπλανητική επισήμανση μπορεί να προκαλέσει συναισθηματικό στρες σε όσους επιλέγουν να αποφύγουν ζωικά προϊόντα για ηθικούς λόγους, καθώς και να αποτελέσουν απειλή για όσους έχουν δυσανεξίες και αλλεργίες».

Από τα 55 μη ικανοποιητικά δείγματα, τα 27 (49%) σχετίζονταν με παρατυπίες στην επισήμανση, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους της μερίδας και των πληροφοριών σχετικά με τα αλλεργιογόνα, χωρίς προειδοποιήσεις. Από τα υπόλοιπα δείγματα, εντοπίστηκαν 39 διατροφικές ανακρίβειες – οι οποίες ήταν κατά μέσο όρο τουλάχιστον μία ανά δείγμα. Το υψηλότερο από αυτά αφορούσε υδατάνθρακες που κρίθηκε ανακριβής επισήμανση σε 14 περιπτώσεις.

Οι κανόνες επισήμανσης των τροφίμων περιέχουν μια λίστα με 14 ουσίες ή προϊόντα που μπορεί να προκαλέσουν τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες. Όταν κάποια από αυτές χρησιμοποιείται ως συστατικό σε προσυσκευασμένα ή άλλα τρόφιμα προς πώληση, όπως ένα σάντουιτς, η παρουσία τους πρέπει να επισημαίνεται στη λίστα των συστατικών, ώστε να ξεχωρίζει σαφώς και εμφανώς από τα άλλα συστατικά.

Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη σε όλες τις περιπτώσεις των προϊόντων που αναλύθηκαν. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή των καταναλωτών στα συστατικά, σε προϊόντα που επισημαίνονται ως φυτικής προέλευσης ή vegan, όπως: καζεΐνη, λακτόζη, κ.λπ.. Ωστόσο οι καταναλωτές, θα πρέπει επίσης να προσέχουν το κολλαγόνο, το οποίο προέρχεται από το δέρμα και τα οστά των ζώων, και το λαρδί ή το λίπος, που είναι ζωικό λίπος.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων δήλωσε πως «Οι ετικέτες των τροφίμων δεν πρέπει να είναι παραπλανητικές ώστε να διασφαλίζεται ότι οι καταναλωτές μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στα τρόφιμα που αγοράζουν. Γι' αυτό απαιτούμε η παρουσία συστατικών, που μπορεί να προκαλέσουν τροφικές αλλεργίες, να επισημαίνεται σαφώς στη συσκευασία».

Με πληροφoρίες του Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν απειλεί να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Διάγγελμα Πούτιν: Η Ρωσία «έχει το δικαίωμα» να χτυπά τις χώρες που έδωσαν όπλα στην Ουκρανία

Απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ - Η σημερινή επίθεση στην Ουκρανία «απάντηση» στη χρήση πυραύλων των ΗΠΑ και Βρετανίας από το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Άνγκελα Μέρκελ: Τι λέει για Ουκρανία, Πούτιν και Τραμπ στα απομνημονεύματά της

Διεθνή / Πούτιν σε Μέρκελ: «Δεν θα είσαι καγκελάριος πάντα. Και τότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» - Τα απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου

Στις 26 Νοεμβρίου κυκλοφορούν τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ, καγκελαρίου της Γερμανίας για 16 χρόνια - Τι ρωτούσε ο Τραμπ την Μέρκελ - Τι συζητούσε η Γερμανίδα πολιτικός με τον πάπα Φραγκίσκο
LIFO NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον - πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που ο 11χρονος πρίγκιπας Τζορτζ δεν θα ταξιδεύει μαζί τους μόλις γίνει 12 ετών

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που ο 11χρονος γιος τους, Τζορτζ, δεν θα ταξιδεύει μαζί τους μόλις γίνει 12 ετών

Μέχρι τώρα ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας είχαν παραβεί τον βασιλικό κανόνα που ορίζει: «Ποτέ δεν πετάς με τον διάδοχό σου»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ