Σύνοδος ΝΑΤΟ: «Πράσινο φως» από Ερντογάν για ένταξη της Σουηδίας - Τα 7 σημεία της συμφωνίας

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Συμφώνησε ο Ερντογάν για ένταξη της Σουηδίας Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter-Jens Stoltenberg
0

Συμφώνησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με βάση όσα αναφέρει ο γραμματέας της Συμμαχίας. 

Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με θριαμβευτικό τόνο ανακοίνωσε πως ο Τούρκος πρόεδρος συμφώνησε τελικά στην ένταξη της Σουηδίας. 

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω… ότι ο πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησε να διαβιβάσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στην εθνοσυνέλευση το συντομότερο δυνατόν, και να συνεργαστεί στενά με τη συνέλευση για να εξασφαλιστεί η επικύρωση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Εμφανής η μεγάλη ικανοποίηση στην Στοκχόλμη και από το μήνυμα του Σουηδού υπουργού Εξωτερικών,  Τομπάιας Μπίλστρομ

Τι συμφωνήθηκε σε 7 σημεία 

Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ για την συμφωνία εστιάζει σε 7 σημεία: 

1) Στις 10 Ιουλίου 2023, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συναντήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.
 
2) Από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η Σουηδία και η Τουρκία συνεργάστηκαν στενά για την αντιμετώπιση των θεμιτών ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η Σουηδία τροποποίησε το σύνταγμά της, άλλαξε τους νόμους της, επέκτεινε σημαντικά τη συνεργασία της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας κατά του PKK και επανέλαβε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκική Δημοκρατία, όλα τα βήματα που προβλέπονται στο τριμερές μνημόνιο που συμφωνήθηκε το 2022.
 
3) Η Σουηδία και η Τουρκική Δημοκρατία συμφωνούν σήμερα να συνεχίσουν τη συνεργασία τους τόσο στο πλαίσιο του Τριμερούς Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού που συστάθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη το 2022, όσο και στο πλαίσιο ενός νέου διμερούς Συμφώνου Ασφάλειας που θα συνεδριάζει ετησίως σε υπουργικό επίπεδο και θα δημιουργεί ομάδες εργασίας κατά περίπτωση. Στην πρώτη συνεδρίαση αυτού του Συμφώνου Ασφαλείας, η Σουηδία θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη ως βάση για τη συνέχιση του αγώνα της κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της προς την πλήρη εφαρμογή όλων των στοιχείων του Τριμερούς Μνημονίου, συμπεριλαμβανομένου του άρθρου 4. Η Σουηδία επαναλαμβάνει ότι δεν θα παράσχει στήριξη στο YPG/PYD και στην οργάνωση που περιγράφεται ως FETÖ στην Τουρκία.

4) Τόσο η Σουηδία όσο και η Τουρκία συμφώνησαν ότι η συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια, η οποία θα συνεχιστεί και μετά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Γενικός Γραμματέας Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε επίσης εκ νέου ότι το ΝΑΤΟ καταδικάζει κατηγορηματικά την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Το ΝΑΤΟ θα εντείνει σημαντικά το έργο του σε αυτόν τον τομέα, μεταξύ άλλων με τη θέσπιση, για πρώτη φορά στο ΝΑΤΟ, από τον Γενικό Γραμματέα της θέσης του Ειδικού Συντονιστή για την Αντιτρομοκρατία.

5) Δεσμευόμαστε στην αρχή ότι δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί, εμπόδια ή κυρώσεις στο αμυντικό εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ των Συμμάχων. Θα εργαστούμε προς την κατεύθυνση της εξάλειψης τέτοιων εμποδίων.
 
6) Η Σουηδία και η Τουρκική Δημοκρατία συμφώνησαν επίσης να εντείνουν την οικονομική συνεργασία, μέσω της Μικτής Οικονομικής και Εμπορικής Επιτροπής Τουρκίας-Σουηδίας (JETCO). Τόσο η Τουρκία όσο και η Σουηδία θα επιδιώξουν να μεγιστοποιήσουν τις ευκαιρίες για την αύξηση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων. Η Σουηδία θα υποστηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για την αναζωογόνηση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και της απελευθέρωσης των θεωρήσεων.
 
7) Σε αυτή τη βάση, και δεδομένων των επιταγών της αποτροπής και της άμυνας του ευρωατλαντικού χώρου, η Τουρκική Δημοκρατία θα διαβιβάσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση και θα συνεργαστεί στενά με τη Συνέλευση για να εξασφαλίσει την επικύρωση.

Το παιχνίδι Ερντογάν με την Ευρώπη 

Νωρίτερα ο Ερντογάν είχε συνδέσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τις ευρωτουρκικές σχέσεις και η Κομισιόν απάντησε. Στο μεσοδιάστημα μεσολάβησε μια συνάντηση του Ερντογάν με τον Σαρλ Μισέλ, πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Μετά την συνάντηση αυτή η αξιωματούχος της ΕΕ έκανε μια δήλωση σχετικά με την επαφή που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Δηλώνοντας ότι είχαν μια «καλή συνάντηση» με τον Ερντογάν, ο Μισέλ είπε: «Μιλήσαμε για τις ευκαιρίες που έχουμε για να φέρουμε ξανά στο προσκήνιο τη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας και να αναζωογονήσουμε τις σχέσεις μας».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM