Ντόναλντ Τραμπ: Νέες κατηγορίες για την υπόθεση με τα απόρρητα έγγραφα

Ντόναλντ Τραμπ: Νέες κατηγορίες για την υπόθεση με τα απόρρητα έγγραφα Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Βαρύτερες έγιναν οι κατηγορίες σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ για την υπόθεση με τα απόρρητα έγγραφα που εντοπίστηκαν στο σπίτι του, καθώς του πιστώνεται πως προσπάθησε να καταστρέψει βίντεο που είχε καταγράψει το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.

Οι νέες κατηγορίες από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς έρχονται να κάνουν πιο ογκώδη τον φάκελο κατά του Ντόναλντ Τραμπ, για τον οποίο η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιο του 2024 στη Φλόριντα. 

Σημειώνεται πως η διαδικασία θα ξεκινήσει σε μία περίοδο όπου θα είναι σε πλήρη εξέλιξη η εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων για την ανάδειξη του υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, στην οποία ο Τραμπ φαντάζει σήμερα ως το μεγάλο φαβορί.

Την ίδια ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να αρνείται σε υψηλούς τόνους όλα όσα του προσάπτονται. Ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος άκουσε να του απαγγέλλονται κατηγορίες για την υπόθεση στις αρχές Ιουνίου, όμως οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς γνωστοποίησαν, με δικόγραφο που δημοσιοποιήθηκε χθες Πέμπτη, ότι θα προστεθούν και άλλες.

Πλέον ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορείται -μαζί με δυο συνεργάτες του- πως ζήτησε από υπάλληλο στο πολυτελές οίκημά του στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα, να «διαγράψει υλικό βιντεοπαρακολούθησης» προκειμένου «να μη φτάσει» στα χέρια της δικαιοσύνης.

Όσον αφορά τους δύο συνεργάτες του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, πρόκειται για τον Γουόλτ Νότα -στον οποίο έει ασκηθεί ήδη δίωξη, μαζί με τον Ντόναλντ Τραμπ- και τον Κάρλος ντε Ολιβέιρα. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο ντε Ολιβέιρα «επέμενε» απευθυνόμενος σε τεχνικό του οικήματος, πως «το ‘αφεντικό’ θέλει το υλικό αυτό να σβηστεί», λίγο καιρό αφού ομοσπονδιακοί ερευνητές ζήτησαν να τους δοθεί πρόσβαση στο υλικό από αίθουσα όπου ήταν αποθηκευμένα χαρτόκουτα με διαβαθμισμένα έγγραφα.

Ακόμη, προσάπτεται στον πρώην πρόεδρο πως είχε κρατήσει άκρως απόρρητο στρατιωτικό έγγραφο. Ο Ντόναλντ Τραμπ το είχε δείξει ή το είχε περιγράψει σε συνεργάτες του αφού έφυγε από τον Λευκό Οίκο με εκφράσεις όπως «απόρρητο», «άκρως εμπιστευτικό» και όχι «αποχαρακτηρισμένο», σύμφωνα με μια καταγραφή. Το έγγραφο αφορούσε «σχέδιο επίθεσης» σε άλλη χώρα, είχε καυχηθεί ο Τραμπ.

Ντόναλντ Τραμπ: Γελοίες οι νέες κατηγορίες

Οι νέες κατηγορίες που δημοσιοποιήθηκαν χθες είναι «γελοίες», ήταν η αντίδραση του Τραμπ μέσω της διαδικτυακής έκδοσης του Fox News. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, για ακόμη μια φορά, κατηγόρησε τον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν πως αυτός βρίσκεται πίσω από την έρευνα της ομοσπονδιακής δικαιοσύνης.

Πρόκειται για «ανάμιξη στις εκλογές», ισχυρίστηκε. «Αν δεν ήμασταν τόσο μπροστά από τον Μπάιντεν σε πολλές δημοσκοπήσεις (...) δεν θα είχε γίνει αυτό», είπε επίσης.

Ο Τραμπ αντιμετώπιζε μέχρι χθες 37 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της «παράνομης κατοχής πληροφοριών που αφορούν την εθνική ασφάλεια», της «παρακώλυσης της δικαιοσύνης» και της «ψευδομαρτυρίας» για την υπόθεση. Δήλωσε αθώος στα μέσα Ιουνίου, ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μαϊάμι.

Κατηγορείται πως έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ διατηρώντας στην κατοχή του εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021, ανάμεσά τους στρατιωτικά σχέδια και πληροφορίες για τα πυρηνικά όπλα. Τα είχε μεταφέρει στο οίκημά του στη Φλόριντα, αντί να τα παραδώσει στα Εθνικά Αρχεία όπως είναι υποχρεωμένος από τον νόμο.

Και άλλα δικαστικά προβλήματα για τον Ντόναλντ Τραμπ

Την ίδια ώρα, δεν σταματούν εκεί τα προβλήματα για τον Ντόναλντ Τραμπ καθώς αναμένεται να του ασκηθεί δίωξη για άλλη μία υπόθεση. Αυτή αφορά την προσπάθειά του να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020 και ειδικά για την επίθεση που σημειώθηκε στο Καπιτώλιο από οπαδούς του την 6η Ιανουαρίου 2021.

Ενδέχεται να του απαγγελθούν τρεις κατηγορίες για την υπόθεση αυτή, που θα αφορούν συνωμοσία εναντίον του ομοσπονδιακού κράτους, παρακώλυση επίσημης διαδικασίας και στέρηση δικαιωμάτων.

Η νέα δίωξη θα προστεθεί σε αυτή για τα διαβαθμισμένα έγγραφα και αυτή -στην πολιτεία της Νέας Υόρκης- για την καταβολή χρημάτων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς για την εξασφάλιση της σιωπής της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος στην Τουρκία με τη «συμμορία των βρεφών» - Τουλάχιστον 10 μωρά νεκρά

Διεθνή / Σάλος στην Τουρκία με τη «συμμορία των βρεφών» - Τουλάχιστον 10 μωρά νεκρά

Η συμμορία των 47 ατόμων έστελνε βρέφη σε «δικά της» νοσοκομεία για να εξασφαλίσει χρήματα από σύστημα Υγείας της Τουρκίας - Νοσοκόμες παρίσταναν τις γιατρούς - Χορηγούνταν ακατάλληλα φάρμακα στα μωρά - Παραποιούνταν η αιτία θανάτου
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
«Ήρωας»: Ένας 56χρονος έσωσε άγνωστο από ππνιγμό αλλά έχασε ο ίδιος την ζωή του στο Μπάλι

Διεθνή / «Ήρωας»: Έσωσε άγνωστο από πνιγμό, αλλά πνίγηκε ο ίδιος - Η σορός του εντοπίστηκε δύο ημέρες μετά

Ο Αυστραλός πήδηξε στη θάλασσα στις δυτικές ακτές του Μπαλί και διέσωσε έναν Γερμανό τουρίστα από πνιγμό, αλλά το κύμα τον παρέσυρε στα ανοιχτά κι έχασε τη ζωή του
LIFO NEWSROOM