Νέος αλγόριθμος εντοπίζει τον πρώτο «δυνητικά επικίνδυνο» αστεροειδή κοντά στη Γη

Νέος αλγόριθμος εντοπίζει τον πρώτο «δυνητικά επικίνδυνο» αστεροειδή κοντά στη Γη Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ένας αλγόριθμος που έχει σχεδιαστεί για την ανακάλυψη αστεροειδών κοντά στη Γη εντόπισε τον πρώτο «δυνητικά επικίνδυνο».

Όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ο αλγόριθμος, που είναι γνωστός ως HelioLinc3D, βρίσκεται ακόμη σε φάση δοκιμών. Ο «δυνητικά επικίνδυνος» αστεροειδής, που ονομάστηκε 2022 SF289, είχε μήκος περίπου 180 μέτρα και ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια δοκιμής του αλγορίθμου στη Χαβάη. Οι επιστήμονες μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν ότι ο αστεροειδής «δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Γη για το ορατό μέλλον».

Νέο παρατηρητήριο έρευνας και η χρήση του αλγόριθμου

Ο αλγόριθμος θα χρησιμοποιηθεί τελικά στο παρατηρητήριο Vera C. Rubin, ένα ερευνητικό τηλεσκόπιο που κατασκευάζεται στη Χιλή. Το παρατηρητήριο θα έχει πολλαπλούς στόχους, όπως η διερεύνηση της σκοτεινής ενέργειας και της σκοτεινής ύλης και η χαρτογράφηση του γαλαξία μας, και αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί στις αρχές του 2025, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πανεπιστημίου. Αναμένεται ότι το παρατηρητήριο θα «αυξήσει δραματικά το ποσοστό ανακάλυψης» αντικειμένων όπως οι αστεροειδείς. Το παρατηρητήριο θα χρειάζεται να εξετάζει σημεία του νυχτερινού ουρανού μόνο δύο φορές τη νύχτα, αντί για τέσσερις φορές που χρειάζονται τα τηλεσκόπια, μια πρόοδος που σημαίνει ότι μπορεί να «σαρώνει τον ουρανό με πρωτοφανή ταχύτητα».

Ωστόσο, αυτή η νέα ταχύτητα σήμαινε ότι οι ερευνητές έπρεπε να δημιουργήσουν έναν νέο τύπο αλγορίθμου ανακάλυψης. Σε αυτό το σημείο έρχεται το HelioLinc3D. Ο αλγόριθμος μπορεί να βρει αστεροειδείς στο σύνολο δεδομένων του Rubin, και οι προγραμματιστές του αλγορίθμου τον έβαλαν να μελετήσει υπάρχοντα δεδομένα με πολύ λίγες παρατηρήσεις για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από συμβατικούς αλγορίθμους.

Σε ένα από αυτά τα σύνολα δεδομένων ο αλγόριθμος ανακάλυψε τον «δυνητικά επικίνδυνο» αστεροειδή 2022 SF289. Ο αστεροειδής είχε παρατηρηθεί πολλές φορές σε διαφορετικές νύχτες με παλαιότερη τεχνολογία, αλλά επειδή δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ τέσσερις φορές σε μια νύχτα, δεν μπορούσε να αναγνωριστεί σωστά. Συνδυάζοντας τις πολλαπλές παρατηρήσεις, ο αλγόριθμος προέβη στη νέα ανακάλυψη.

Πρόσθετες παρατηρήσεις επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη και διαπίστωσαν ότι η πλησιέστερη προσέγγιση του αστεροειδούς τον φέρνει σε απόσταση 140.000 μιλίων από την τροχιά της Γης, τοποθετώντας τον πιο κοντά από το φεγγάρι.

Με πληροφορίες από cbsnews.com

 
Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δίαιτα του Κιλιμάντζαρο: Η παράδοση της Τανζανίας σπάει τα στερεότυπα για την υγιεινή διατροφή

Τech & Science / Η δίαιτα του Κιλιμάντζαρο: Η παράδοση της Τανζανίας σπάει τα στερεότυπα για την υγιεινή διατροφή

Η δίαιτα του όρους Κιλιμάντζαρο με φυτικά τρόφιμα όπως μπανάνα, κασάβα και ποτό mbege μειώνει δείκτες φλεγμονής και ενισχύει την υγεία, σύμφωνα με έρευνα στο Nature Medicine.
LIFO NEWSROOM
Ανακαλύφθηκε πλανήτης τύπου «Τατουίν» που ενδέχεται να περιφέρεται γύρω από δύο «αποτυχημένα» άστρα

Τech & Science / Ανακαλύφθηκε πλανήτης τύπου «Τατουίν» που ενδέχεται να περιφέρεται γύρω από δύο «αποτυχημένα» άστρα

Ο πλανήτης αυτός βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 ετών φωτός από τη Γη και φέρεται να ακολουθεί μια ασυνήθιστη τροχιά, κινούμενος κάθετα γύρω από το δυαδικό σύστημα των καφέ νάνων
LIFO NEWSROOM