Bloomberg για αξιολόγηση Scope: Η Ελλάδα επιστρέφει στην ελίτ της επενδυτικής βαθμίδας

Bloomberg για αξιολόγηση Scope: Η Ελλάδα επιστρέφει στην ελίτ επενδυτικής βαθμίδας Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Το status της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας αποκαταστάθηκε από τον γερμανικό οίκο αξιολόγησης Scope Ratings, σχολιάζει το Bloomberg.

H ανάδειξη της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης, αποδεικνύει την πρόοδό της στην αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών 13 χρόνια αφότου έγινε το πρώτο μέλος της ευρωζώνης που υποβαθμίστηκε ως «σκουπίδι» αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Η απόφαση της Παρασκευής συμβάλλει στη χάραξη μιας γραμμής δράσης μετά την κρίση χρέους που ξέσπασε το 2010 και απαιτούσε τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης/μνημόνια με την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη να τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Επίσης, σύμφωνα με το Bloomberg, η αξιολόγηση ακολουθεί την ηχηρή επανεκλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δεσμεύτηκε για υγιή κρατικά οικονομικά και συνέχιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια.

«Μια σταθερή τροχιά μείωσης του δημόσιου χρέους, λόγω του υψηλού πληθωρισμού, της πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης πάνω από το δυναμικό, του χαμηλού μέσου κόστους επιτοκίων του κυρίαρχου χαρτοφυλακίου χρέους και της επίτευξης πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων» είναι μεταξύ των κινητήριων δυνάμεων για την αναβάθμιση, δήλωσε ο οίκος αξιολόγησης Scope ανεβάζοντας την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε BBB- από BB+.

Σημείωσε επίσης σύμφωνα με το Bloomberg «τη διαρκή ευρωπαϊκή θεσμική υποστήριξη για την Ελλάδα», ενώ τόνισε ότι «οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας παραμένουν αμφισβητούμενες», κυρίως λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους.

Η αναβάθμιση ήταν ευρέως αναμενόμενη από τους επενδυτές, οι οποίοι αγόραζαν ελληνικά ομόλογα με χαμηλότερες αποδόσεις από αυτές των ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας της Ιταλίας, προσφέροντας τις καλύτερες επιδόσεις στη ζώνη του ευρώ φέτος. 

Οι αξιολογήσεις του οίκου Scope δεν αναγνωρίζονται επί του παρόντος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - που σημαίνει ότι δεν θα δεχτεί ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση. Αλλά αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει σύντομα, καθώς η ΕΚΤ επανεξετάσει την καταλληλότητα του Scope.

Οι αναλυτές, σχολιάζει το Bloomberg, αναμένουν ότι και άλλοι οίκοι αξιολόγησης θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Scope τους επόμενους μήνες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στοχεύει σε αναβαθμίσεις μέχρι το τέλος του έτους. Πριν από την ανακοίνωση της Παρασκευής, η Ιαπωνική Rating and Investment Information ανακοίνωσε την πρώτη πιστοληπτική αξιολόγηση που οδήγησε την Ελλάδα σε επενδύσεις.

Η κίνηση της Scope είναι «μια εξέλιξη που ενισχύει περαιτέρω τις προβλέψεις για αναβάθμιση μέχρι το τέλος του έτους και από τους οίκους αξιολόγησης που αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει την ίδια πολιτική δημοσιονομικής σοβαρότητας και υπευθυνότητας που είναι η μόνη σταθερή βάση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η DBRS Morningstar τόνισε την Παρασκευή ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι της αξιολόγησης επενδυτικής βαθμίδας, λέγοντας ότι επικεντρώθηκε στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών και στη δέσμευση της χώρας για δημοσιονομική εξυγίανση.

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχεδιάζει να αποπληρώσει νωρίς τα μνημονιακά δάνεια και να μειώσει την αναλογία του χρέους προς την οικονομική παραγωγή κάτω από το 140% έως το 2027 από το υψηλό 206% το 2020, οι επενδυτές είχαν ήδη συγκεντρωθεί στα ελληνικά ομόλογα.

Τα οφέλη από την επίτευξη επενδυτικού καθεστώτος θα είναι τεράστια και δεν έχουν ακόμη τιμολογηθεί πλήρως, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. 

Μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί για τη μείωση της ανεργίας στο 8%, την ενίσχυση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ και την επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού 2%-2,5% του ΑΕΠ ετησίως.

Ο οίκος αξιολόγησης Scope εξήγησε ότι η κίνηση οφείλεται στις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν περιορίσει ουσιαστικά τους υψηλούς δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων και ουσιαστικά ενίσχυσαν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, παράλληλα με τις πολιτικές που ευθυγραμμίζονται με τη χρηματοδότηση του ενικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, που κινητοποιεί τις επενδύσεις και ενισχύει την ανάκαμψη».

Με πληροφορίες του Bloomberg

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπίτι μου 2: Στις 37.000 έως τώρα οι αιτήσεις ενδιαφέροντος - Πόσοι είναι οι τελικοί δικαιούχοι

Οικονομία / Σπίτι μου 2: Στις 37.000 έως τώρα οι αιτήσεις ενδιαφέροντος - Πόσοι είναι οι τελικοί δικαιούχοι

Οι 6.000 από αυτές αναμένουν τη συγκατάβαση συζύγου για να λάβουν τη βεβαίωση - Τι είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη για το «Σπίτι μου 3»
LIFO NEWSROOM