Η πρώτη «Πειρατική» κομματική σημαία εμφανίστηκε στη Σουηδία το 2006. Εκεί, οι συμπατριώτες των ιδιοκτητών του Pirate Bay αποφάσισαν να μετατρέψουν το παράνομο downloading πολιτική πράξη. Η ασάφεια πάνω στους νόμους για τα πνευματικά δικαιώματα, οι τσιμπημένες τιμές και η έκρηξη των torrents ήταν οι αφορμές για την δημιουργία ενός τέτοιου πολιτικού χώρου. Μετά από λίγο καιρό η έφοδος των σουηδικών αρχών στα υποτιθέμενα αρχηγεία του Pirate Bay έδωσε νέα ώθηση στο κόμμα των «Πειρατών» οδηγώντας το μάλιστα να εκλέξει ένα ευρωβουλευτή στις ευρωεκλογές του 2009. Είχε βέβαια προηγηθεί η δίκη των ιδρυτών του Pirate Bay και η καταδίκη τους με ένα χρόνο φυλάκιση και 2,7 εκατομμύρια ευρώ. Από τότε έχουν ιδρυθεί 56 κόμματα «πειρατών», 21 είναι επίσημα αναγνωρισμένα και έχουν εκλεγεί 2 ευρωβουλευτές, 15 βουλευτές και 194 δημοτικοί σύμβουλοι στην Ευρώπη
Η «επιτυχία» του σουηδικού κόμματος, το 8,9% που απέσπασε το αντίστοιχο γερμανικό στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου αλλά και η εξάπλωση του ανά τον κόσμο, άνοιξε την όρεξη στους Έλληνες «πειρατές» που αναμένεται αν λειτουργήσει πριν το τέλος του πρώτου μήνα του 2012. Στόχος του είναι «να κάνει πράξη τις αρχές της Άμεσης Δημοκρατίας, της Διαφάνειας και της Προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, τόσο στον ψηφιακό κόσμο, όσο και σε κάθε άλλη έκφανση της ζωής μας».
Απ’ ότι φαίνεται το κόμμα δεν θα παίξει στο δίπολο αριστεράς και δεξιάς αλλά θα εκφράσει την ανάγκη της ελευθερίας μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή ζωή. Σύμφωνα με το pirateparty.gr αξίες του κόμματος θα είναι: « Η ψηφιακή, συμμετοχική, Άμεση Δημοκρατία. Η Διαφάνεια της Δημόσιας Διοίκησης./ Η ενίσχυση του Διαχωρισμού των Εξουσιών./ Ο Σεβασμός της Ιδιωτικής Ζωής./ Η διάλυση των Ιδιωτικών Μονοπωλίων./ Η χρήση Ανοικτών Προτύπων και Ελεύθερου Λογισμικού./ Η ελεύθερη Πρόσβαση στην Γνώση και τον Πολιτισμό./ Η Προστασία Πληροφοριοδοτών, Δημοσιογράφων και bloggers, όταν δημοσιοποιούν παρανομίες./ Η Ανθρώπινη Ελευθερία./ Η Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια./Ο Πληροφοριακός Αυτοκαθορισμός./ Η συμμετοχή στην Ψηφιακή Ζωή και ο Ψηφιακός Αλφαβητισμός./ Το δικαίωμα Ασφαλούς Ύπαρξης./ Οι δωρεάν και Δημοκρατικά Ελεγχόμενες Τεχνικές Υποδομές.»
σχόλια