Χριστιανικές ομάδες στις Φιλιππίνες μήνυσαν drag queen που ντύθηκε Ιησούς Χριστός και παρουσίασε μια ροκ εκδοχή βιβλικού στίχου.
Στις δύο μηνύσεις που κατατέθηκαν, οι ομάδες κατηγορούν 33χρονη drag queen, ότι «βεβήλωσε τη θρησκευτική τους πίστη και τον προστάτη τους». Τον περασμένο μήνα έγινε viral ένα βίντεο που κυκλοφόρησε με την drag queen να ερμηνεύει στίχο από τη Βίβλο στα φιλιππινέζικα ντυμένη Χριστός.
Η ίδια η permformer υπερασπίστηκε την Τέχνη της. Η τελευταία παράσταση φαίνεται ωστόσο ότι τράβηξε την προσοχή όταν αναρτήθηκε στο Twitter. Η παράστασή της εξόργισε τη βαθιά θρησκευόμενη χώρα, όπου ορισμένοι εκκλησιαστικοί ηγέτες την χαρακτήρισαν «βλάσφημη».
Στα τέλη Ιουλίου, το Κίνημα των Φιλιππίνων για τον Ιησού, που αποτελείται από προτεστάντες εκκλησιαστικούς ηγέτες, υπέβαλε την πρώτη μήνυση ενώ ακολούθησε η δεύτερη αυτή την εβδομάδα από μια Καθολική ομάδα, την Αδελφότητα Ναζωραίων.
Στις Φιλιππίνες, πρώην ισπανική αποικία, είναι κατά κύριο λόγο Ρωμαιοκαθολικοί, σε ποσοστό σχεδόν 80% της χώρας, σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση. Μέρες αφότου το βίντεο έγινε viral, πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Μανίλα, κήρυξαν την drag queen Pura Luka Vega «persona non grata», μια συμβολική κίνηση ότι δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτη στην πόλη.
Αν και στην πραγματικότητα οι μηνύσεις δεν εμποδίζουν την είσοδο στις συγκεκριμένες πόλεις, πολλά κλαμπ έχουν ακυρώσει τις παραστάσεις της drag queen. Drag queens όπως o Pura Luka Vega κερδίζει ωστόσο τα προς το ζην παίζοντας σε κλαμπ.
Στο παρελθόν, και άλλοι Φιλιππινέζοι καλλιτέχνες έχουν επικριθεί για παραστάσεις ή τέχνη που ορισμένοι θεωρούν προσβλητική για τη χριστιανική πίστη. Το 2011, ο εικαστικός Mideo Cruz προκάλεσε οργή στην Καθολική εκκλησία για μια εγκατάσταση που περιελάμβανε σταυρούς και φαλλικά σύμβολα.
Για δεκαετίες, οι drag queens στη χώρα εμφανίζονταν ως κωμικοί performer, υποδυόμενοι τραγουδίστριες και ηθοποιούς.
Ο Pura Luka Vega είναι μέλος μιας νέας γενιάς drag queens, που ως καλλιτέχνες χρησιμοποιούν τις παραστάσεις τους για να δοκιμάσουν τα όρια της ελευθερίας του λόγου.
Ο πατέρας Τζερόμ Σεσιλάνο, εκπρόσωπος της Διάσκεψης των Καθολικών Επισκόπων των Φιλιππίνων, είπε στο BBC ότι μια έκφραση πίστης πρέπει να περιέχει σεβασμό.
«Ξέρω ότι ο Pura Luka Vega είπε ότι ήταν τέχνη... Αυτό που έκανε ήταν να κοροϊδεύει την πίστης μας», είπε. «Ονομάζουμε την ίδια την πράξη προσβλητική, είτε γίνεται από άνδρα, γυναίκα, είτε από μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας».
Σε απάντηση στις αντιδράσεις, ο Pura Luka Vega ζήτησε συγγνώμη από όσους προσβλήθηκαν από την απεικόνιση του Ιησού, αλλά υπερασπίστηκε το δικαίωμά να εκφραστεί.
«Αυτό που οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν είναι ότι ο Pura Luka Vega μεγάλωσε με θρησκευτικό υπόβαθρο και εξακολουθεί να ασκεί την πίστη του με τον δικό του τρόπο», είπε συνεργάτης του Pura Luka Vega τονίζοντας ότι και οι δύο έχουν δεχθεί απειλές θανάτου:
«Με αποκάλεσαν συνεργό σε ένα έγκλημα μόνο και μόνο επειδή υποστήριξα τον Pura Luka Vega. Λάβαμε μηνύματα από πάστορες που μας έλεγαν ότι θα πάμε στην κόλαση».
Με πληροφορίες του BBC