«Έκρηξη» της φωτιάς στην Πάρνηθα- Μάχη με τις φλόγες σε Έβρο, Βοιωτία

«Έκρηξη» της φωτιάς στην Πάρνηθα- Μάχη με τις φλόγες σε Έβρο, Βοιωτία Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ/ΜΠΕ
0

Τεράστια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες στην Πάρνηθα, όπου μια «έκρηξη» φωτιάς περίπου στις 03:00 άλλαξε τα δεδομένα, ενώ δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τις πυρκαγιές τόσο στη Βοιωτία όσο και στον Έβρο. 

Αν και από την πυροσβεστική εκφράζονταν συγκρατημένη αισιοδοξία χθες το βράδυ, μια «έκρηξη» της φωτιάς στην Πάρνηθα μέσα στη νύχτα ανέτρεψε αυτές τις εκτιμήσεις. Εξαιτίας αυτής της εξέλιξης, εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Θρακομακεδόνες, Μπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα. 

Επίσης, λίγο πριν από τις 04:00 δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού της Αγίας Παρασκευής, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, που μετέδωσε ότι ήδη καίγονται σπίτια στη συγκεκριμένη περιοχή. 

Η μεγάλη μάχη με τη φωτιά στην Πάρνηθα δίνεται στα όρια του δασικού με τον οικιστικό ιστό, δήλωσε νωρίς το πρωί ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός. «Η πυρκαγιά έχει κατέβει από την Πάρνηθα, που ήταν μέσα στις χαράδρες και υπήρξε μια έκρηξη στο μέτωπο», συμπλήρωσε, μιλώντας στο Open. 

«Στις 03:15 υπήρξε μια μεγάλη έκρηξη φωτιάς από τη χαράδρα και εκατομμύρια καύτρες κατευθύνθηκαν, λόγω του ανέμου, προς τους πρόποδες της Πάρνηθας», περιέγραψε. Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων αυτή την ώρα έχουν επικεντρωθεί αριστερά από τη λεωφόρο Πάρνηθας, επεσήμανε. 

Φωτιά στην Πάρνηθα: Το φαινόμενο της καμινάδας 

Αυτό που ανέτρεψε τα δεδομένα στη φωτιά στην Πάρνηθα ήταν το φαινόμενο της καμινάδας, εξήγησε ο Γιάννης Αρτοποιός, επισημαίνοντας πως αν έμπαιναν οι πυροσβέστες στη χαράδρα, θα υπήρχαν πολλά θύματα. 

«Η έκρηξη προκλήθηκε από τις θερμές μάζες που υπήρχαν στη βάση της χαράδρας του Αγίου Γεωργίου. Δημιουργήθηκε το φαινόμενο της καμινάδας», είπε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής. 

«Υπήρξε μεγάλη περιστροφή του ανέμου και των θερμών μαζών, που υπήρχαν στη χαράδρα και έστελνε προς τα πάνω μεγάλο κύμα φωτιάς και οι καύτρες μετατοπίζονταν από τον αέρα», συνέχισε, εξηγώντας τι είναι το φαινόμενο της καμινάδας. 

«Είναι ένα δυναμικό φαινόμενο που δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις, πρέπει να το περιορίσεις. Αν έμπαιναν πυροσβέστες μέσα στη χαράδρα θα καίγονταν, δεν μπορεί να μπει άνθρωπος εκεί, θα είχαμε πολλά θύματα αν μπαίναμε εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Εστίες και μέσα στον εθνικό δρυμό 

Εκτός από το μεγάλο μέτωπο στο οποίο έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες της πυροσβεστικής, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες που προκαλούν αναζωπυρώσεις, ακόμη και μέσα στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, επεσήμανε ο Γιάννης Αρτοποιός. 

«Υπάρχουν διάσπαρτα καντηλάκια σε δεκάδες σημεία, μέσα στο δάσος και έξω από αυτό, πολύ ψηλά», συμπλήρωσε. 

Μέχρι τις 03:00 υπήρχε συγκρατημένη αισιοδοξία, δήλωσε, ωστόσο, η «έκρηξη» της φωτιάς στην Πάρνηθα άλλαξε τα δεδομένα. «Έχει πυροδοτήσει ένα κομμάτι μετώπου αρκετά ενεργό, που ανατρέπει τα δεδομένα», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής. 

Στη φωτιά στην Πάρνηθα επιχειρούν 260 πυροσβέστες, με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 77 οχήματα. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από έξι αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα. 

Φωτιά στην Πάρνηθα: Η ενίσχυση των ανέμων θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα

Παράλληλα με την πολύ μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά στην Πάρνηθα, έχει χαραχθεί μεγάλη αντιπυρική ζώνη πιο βόρεια, από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου μέχρι το τελεφερίκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής. 

«Η ενίσχυση των ανέμων θα μας δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα, ενδέχεται η φωτιά να περάσει πάνω από την αντιπυρική ζώνη που είναι 1,5 χλμ.», επεσήμανε ο Γιάννης Αρτοποιός. Μέχρι το μεσημέρι οι συνθήκες θα είναι αρκετά δυσμενείς, καθώς η πρόγνωση κάνει λόγο για ανέμους 6-7 μποφόρ, συμπλήρωσε. 


Φωτιά στην Πάρνηθα: Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία 

Εξαιτίας της φωτιάς στην Πάρνηθα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:΅

  • Στη λεωφόρου Πάρνηθος με την οδό Μπόσκιζα,
  • Στην οδό Φιλίας των Λαών προς Κατασκηνώσεις
  • Στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή από την οδό Θρακομακεδόνων
  • Στην οδό Πάρνηθος από την οδό Θρακομακεδόνων
  • Στη λεωφόρο Κύμης από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ολυμπιακό Χωριό
  • Στη λεωφόρο Κύμης από οδό Αντιόχου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θρακομακεδόνες
  • Στην οδό Θρακομακεδόνων από το ύψος της οδού Μπόσκιζα

Δύσκολη η κατάσταση στις φωτιές σε Βοιωτία και Έβρο 

Σε εξέλιξη είναι η νέα φωτιά που εκδηλώθηκε στη Βοιωτία το απόγευμα της Τετάρτης, η οποία καίει σε δύο μέτωπα, το ένα σε περιοχή με ελατοδάσος. 

Η φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Στείρι και ήδη χθες εκκενώθηκαν οικισμοί. «Παραμένει ανησυχητική», δήλωσε ο Γιάννης Αρτοποιός στην ΕΡΤ. «Το πιο δύσκολο μέτωπο είναι στην περιοχή του Ελικώνα, όπου υπάρχει πολύ μεγάλο ελατοδάσος. Το άλλο μέτωπο κατεβαίνει από την περιοχή Στείρι προς τον Άγιο Νικόλαο», περιέγραψε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής. 

Για την κατάσβεση της φωτιάς στη Βοιωτία επιχειρούν 38 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 16 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν δύο ελικόπτερα. 

Η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη συνεχίζει να καίει για έκτη ημέρα, ενώ τα πύρινα μέτωπα στον Έβρο έχουν μετατρέψει σε στάχτη πάνω από 600.000 στρέμματα. Παράλληλα, την καταστροφική πορεία του συνεχίζει και το πύρινο μέτωπο της Ροδόπης. 

Μάλιστα, η πυρκαγιά στον Έβρο- η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη και εκείνη στο δάσος της Δαδιάς- κινείται δυτικά, προς την περιοχή Κοίλα και υπάρχει η τάση το μέτωπο αυτό να ενωθεί με εκείνο της Ροδόπης, δήλωσε ο Γιάννης Αρτοποιός.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ