Συνεχίζονται οι αναλύσεις για τη ραγδαία εξάπλωση της φωτιάς στην Πάρνηθα, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε το φαινόμενο του πυρονέφους.
Η έκρηξη της φωτιάς στην Πάρνηθα προκάλεσε ποικίλα σχόλια για την πρωτοφανή της πορεία και δυναμική. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής νωρίτερα την έφερε ως παράδειγμα ακραίου φαινομένου.
Στην εκρηκτική εξάπλωση και ακραία συμπεριφορά της φωτιάς στην Πάρνηθα αναφέρθηκε και το Meteo. Όπως εξηγούν οι ειδικοί του meteo, αυτό συνέβη όταν η πυρκαγιά εισήλθε στη βάση χαράδρας με πυκνή βλάστηση στις πλαγιές. Ως συνέπεια αυτού αρχικά σημειώθηκε αύξηση του πυροθερμικού φορτίου, με τα θερμά αέρια που παράγονται κατά την καύση και τα οποία οδηγήθηκαν προς την κορυφή της χαράδρας.
Έτσι υπερθερμάνθηκαν τα άκαυτα δασικά καύσιμα και δημιουργήθηκε ένα επαγωγικό, πολύ ισχυρό ρεύμα αέρα προς τα ανάντη (προς την κορυφή της χαράδρας), το οποίο και «τράβηξε» την πυρκαγιά μέχρι την κορυφή της χαράδρας με εκρηκτικό τρόπο (Εικόνα 1).
Χαρακτηριστικό αποτύπωμα της ακραίας συμπεριφοράς που παρουσίασε η πυρκαγιά αποτελεί άλλωστε και η παροδική δημιουργία πυρονέφους πάνω από την πυρκαγιά (Εικόνα 2).
Τα πυρονέφη δημιουργούνται εξαιτίας των μεγάλων ποσών θερμότητας που εκλύει η φωτιά, οδηγώντας τελικά στη σύζευξη της με την ατμόσφαιρα (η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό).