Έφτασε ξανά ο καιρός για το Παγκόσμιο Κύπελλο Καλαθοσφαίρισης, ένα από τα κορυφαία –αν όχι το κορυφαίο– τουρνουά μπάσκετ στον κόσμο. Όπως συμβαίνει κάθε τετραετία, αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα των χωρών από όλη την υφήλιο, ρίχνονται στη μάχη με φόντο το τρόπαιο Νέισμιθ. Στόχος τους, μια θέση στο βάθρο των νικητών, ή έστω μια μεστή πορεία που θα τους ανεβάσει στην παγκόσμια κατάταξη.
Για την 19η έκδοση του θεσμού, η FIBA ανέθεσε τη διοργάνωση στις Φιλιππίνες, στην Ιαπωνία και στην Ινδονησία, καθιστώντας το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, το πρώτο και μοναδικό που θα διεξαχθεί σε πάνω από μία χώρες. Από τις 25 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου η καρδιά του μπάσκετ θα χτυπά στην Ασία, με την αυλαία να ανοίγουν σήμερα οι αναμετρήσεις Ανγκόλα – Ιταλία και Φινλανδία – Αυστραλία.
Για την 19η έκδοση του θεσμού, η FIBA ανέθεσε τη διοργάνωση στις Φιλιππίνες, στην Ιαπωνία και στην Ινδονησία, καθιστώντας το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, το πρώτο και μοναδικό που θα διεξαχθεί σε πάνω από μία χώρες.
Η δομή
Όπως και στο Μουντομπάσκετ του 2019, ο αριθμός των ομάδων θα ανέρχεται στις 32, εν αντιθέσει με παλαιότερη διάταξη που προέβλεπε 24. Στην πρώτη φάση του θεσμού, οι ομάδες θα χωριστούν σε 8 ομίλους (4 στον κάθε ένα), με τις δύο καλύτερες να εξασφαλίζουν την πρόκριση στους «16».
Εκεί, δημιουργούνται τέσσερα νέα γκρουπ των τεσσάρων και οι πρώτες δύο θέσεις κάθε ομίλου οδηγούν στα προημιτελικά. Στον τρίτο και τελευταίο γύρο της διοργάνωσης, προκύπτουν τέσσερα ζευγάρια αγώνων νοκ-άουτ, με τους ισχυρότερους να προχωρούν στους ημιτελικούς και τέλος στον μεγάλο τελικό.
Το κίνητρο για διάκριση φυσικά, γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, καθώς διακυβεύονται επτά «εισιτήρια» για την επερχόμενη Ολυμπιάδα του Παρισίου. Αναλυτικότερα, την συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 θα εξασφαλίσουν οι επτά ομάδες με την καλύτερη επίδοση στο Παγκόσμιο Κύπελλο: δύο από την Ευρώπη (εκτός της διοργανώτριας Γαλλίας), δύο από την Αμερική και μία από την Αφρική, την Ασία και την Ωκεανία.
Τα γήπεδα
Πέντε αθλητικές εγκαταστάσεις θα φιλοξενήσουν τους 92 αγώνες του δεκαπενθημέρου. Αυτές θα είναι η Philipine Arena, η Araneta Coliseum, η Mall of Asia Arena (Φιλιππίνες) η Indonesia Arena (Ινδονησία) και η Okinawa Arena (Ιαπωνία).
Παρά το γεγονός ότι μεγαλύτερη σε χωρητικότητα είναι η Philippine Arena (55.000), για την τελική φάση στις 5 με 10 Σεπτεμβρίου επιλέχθηκε η Mall of Asia (15.000), στην οποία θα δώσει και τα πρώτα της τρία παιχνίδια η Εθνική Ελλάδος.
Η Ελλάδα και η 9η συμμετοχή της σε Παγκόσμιο Κύπελλο
Η γαλανόλευκη του Δημήτρη Ιτούδη βρίσκεται στο Group C, μαζί με τις ΗΠΑ, την Νέα Ζηλανδία και την Ιορδανία. Το νέο «ταξίδι» της ελληνικής αποστολής ξεκινά το προσεχές Σάββατο (26/8) στη MoA Arena, στη Μανίλα, με πρώτο αντίπαλο την Εθνική Ιορδανίας, και το τζάμπολ να έχει οριστεί στις 11:45 ώρα Ελλάδας.
Ακολουθούν οι αναμετρήσεις απέναντι σε ΗΠΑ (28/8 – 15:40) και Νέα Ζηλανδία (30/8 – 15:40), με την Εθνική Ομάδα να φιλοδοξεί να παραμείνει και τον Σεπτέμβριο στην Ασία.
Η «επίσημη αγαπημένη» θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο για 9η φορά στην ιστορία της, ενώ μέχρι και σήμερα κορυφαία της επίδοση αποτελεί η κατάκτηση της δεύτερης θέσης στον τελικό του 2006.
Παγκόσμια ντεμπούτα και ένα νέο πρόσωπο
Την πρώτη τους συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο θα δουν να πραγματοποιείται επτά παίκτες της δωδεκαμελούς ελληνικής αποστολής. Πιο συγκεκριμένα, οι Λούντζης, Μήτογλου, Ρογκαβόπουλος, Μποχωρίδης, Μωραΐτης, Χατζηδάκης και Ουόκαπ θα αγωνιστούν για πρώτη φορά σε διοργάνωση Μουντομπάσκετ..
Για τον τελευταίο μάλιστα, το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο θα αποτελέσει το τουρνουά όπου θα κάνει και το πρώτο του επίσημό ντεμπούτο με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.
Στον αντίποδα, αισθητή θα είναι η απουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο, λόγω τραυματισμού στο γόνατο, όπως επίσης του Σλούκα, του Καλάθη και του Ντόρσεϊ, οι οποίοι έμειναν εκτός πλάνων κατόπιν προσωπικής απόφασης.
Με την Αργεντινή και την Ρωσία απούσες
Δύο χώρες που μεταξύ άλλων φημίζονται για την παράδοση τους στο άθλημα, θα απουσιάζουν από τα γήπεδα της Ασίας. Η Αργεντινή και η Ρωσία θα αποτελέσουν τις μεγάλες απούσες του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου για αγωνιστικούς και πολιτικούς λόγους αντίστοιχα. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η ομάδα του Πάμπλο Πριτζιόνι γνώρισε τον σοκαριστικό αποκλεισμό στην τέταρτη περίοδο από την Δομινικανή Δημοκρατία.
Για να βρει κανείς την τελευταία απουσία των νοτιοαμερικανών από τον θεσμό, θα πρέπει να ανατρέξει στο μακρινό 1982, γεγονός το οποίο πιστοποιεί και τη δυναμική της ομάδας διαχρονικά.
Από την άλλη, αίσθηση προκάλεσε και η μη συμμετοχή της Ρωσίας, η οποία αποκλείστηκε πλέον από όλες τις διοργανώσεις της FIBA, εξαιτίας των πολεμικών συρράξεων με την Ουκρανία. Με την ίδια λογική, αποκλείστηκε και η Λευκορωσία, η οποία ωστόσο είχε λιγοστές πιθανότητες πρόκρισης στο τουρνουά.
Τα φαβορί
Σύμφωνα πάντα με τα power rankings της FIBA, η Dream Team των ΗΠΑ και η Γερμανία αποτελούν τα μεγαλύτερα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Τις υπόλοιπες θέσεις καταλαμβάνουν η Γαλλία, η Ισπανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία, με την ομάδα του κόουτς Ιτούδη να βρίσκεται στην 15η θέση.
Η Εθνική μας μάλιστα σημείωσε πτώση στην κατάταξη των εκτιμήσεων, με τις φιλικές ήττες από ΗΠΑ και Γερμανία να την στέλνουν από 13η σε 15η.
Άλλα που χρειάζεται να γνωρίζεις
• Global Ambassadors του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου θα είναι οι Καρμέλο Άντονι, Λουίς Σκόλα και Πάου Γκασόλ.
• Το Μουντομπάσκετ είχε διαξαχθεί και πάλι στις Φιλιππίνες το 1978, όπως επίσης και στην Ιαπωνία το 2006.
• Αποτελεί το δεύτερο από τα τρία συνεχόμενα Παγκόσμια Κύπελλα που θα διεξαχθούν στην ήπειρο της Ασίας (2019 Κίνα, 2027 Κατάρ).
• Την εμφάνιση τους στο τουρνουά θα κάνουν τέσσερις «νεοφώτιστοι»: Η Γεωργία, ο Λίβανος, το Πράσινο Ακρωτήριο και το Νότιο Σουδάν.
• Μασκότ του τουρνουά: Το χαριτωμένο ρομπότ JIP, του οποίου το όνομα προκύπτει από το ακρωνύμιο των διοργανωτριών χωρών.
• Αν η ομάδα των ΗΠΑ κατακτήσει την πρώτη θέση, θα γίνει η κορυφαία του θεσμού, ξεπερνώντας πλέον την Γιουγκοσλαβία των πέντε χρυσών μεταλλίων.
• Στην φετινή διοργάνωση, θα σφυρίξει μεταξύ άλλων και ο Έλληνας ρέφερι Γιώργος Πουρσανίδης.
Αναλυτικά οι 8 όμιλοι του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2023
Group A: Φιλιππίνες, Ιταλία, Δομινικανή Δημοκρατία, Ανγκόλα
Group B: Σερβία, Πουέρτο Ρίκο, Κίνα, Νότιο Σουδάν
Group C: ΗΠΑ, Ελλάδα, Νέα Ζηλανδία, Ιορδανία
Group D: Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Μεξικό, Αίγυπτος
Group E: Ιαπωνία, Αυστραλία, Γερμανία, Φινλανδία
Group F: Σλοβενία, Βενεζουέλα, Γεωργία, Πράσινο Ακρωτήρι
Group G: Ισπανία, Βραζιλία, Ιράν, Ακτή Ελεφαντοστού
Group H: Καναδάς, Γαλλία, Λετονία, Λίβανος