Ταϊλάνδη: Πτηνοτρόφος έχασε 36 αγωγές για συκοφαντική δυσφήμιση- Αθώες τρεις ακτιβίστριες

Ταϊλάνδη: Πτηνοτρόφος έχασε 36 αγωγές για συκοφαντική δυσφήμιση- Αθώες τρεις ακτιβίστριες Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Τρεις Ταϊλανδές ακτιβίστριες για τα ανθρώπινα δικαιώματα κρίθηκαν αθώες μετά την ποινική δίωξη που τους είχε ασκηθεί για δυσφήμιση εταιρείας στα social media.

Πρόκειται για τις Ανγκάνα Νιλαπάιτζιτ, Πάτανι Κάνγκουν και Θάναπορν Σαλίλφολ. Ο πτηνοτρόφος Σανσάι Φέμφον τις κατηγόρησε ότι δημοσίευσαν σχόλια προς υποστήριξη άλλων που είχε μηνύσει. Τα σχόλια των τριών ακτιβιστριών αφορούσαν την υποτιθέμενη κακοποίηση μεταναστών εργατών στα εργοστάσια επεξεργασίας κοτόπουλου που ο ίδιος διατηρεί.

Να σημειωθεί πως ο Σανσάι Φέμφον είχε καταθέσει συνολικά 37 μηνύσεις, ωστόσο έχασε όλες τις υποθέσεις, πλην μίας. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ, καθώς στην Ταϊλάνδη οι ενάγοντες μπορούν να μηνύουν για δυσφήμιση αρκετά εύκολα. Το δικαστήριο χρειάστηκε σχεδόν τέσσερα χρόνια από τότε που κατατέθηκε η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση για να καταλήξει σε μια απόφαση.

Ο πτηνοτρόφος υποστήριξε στο δικαστήριο ότι οι άνθρωποι που διαβάζουν τις αναρτήσεις των ακτιβιστών μπορεί να παρακολουθήσουν ένα βίντεο 107 δευτερολέπτων, το οποίο, κατά τον ίδιο, αποτελεί δυσφήμιση. Ο δικαστής κατέληξε στην ετυμηγορία του σε λιγότερο από 10 λεπτά, διότι όπως υποστήριξε, για να βρει κανείς αυτό το βίντεο θα πρέπει να κάνει κλικ σε διάφορους συνδέσμους. Συμπέρανε πως δεν υπήρχαν λόγοι για την καταδίκη των κατηγορουμένων.

«Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένη με την ετυμηγορία, διότι δεν νομίζω ότι έκανα κάτι κακό από την αρχή και ο ενάγων δεν θα έπρεπε καν να με μηνύσει», δήλωσε μία από τις κατηγορούμενες, η Ανγκάνα Νιλαπάιτζιτ, αφού αποχώρησε από το δικαστήριο. «Σπαταλήσαμε τέσσερα χρόνια και ξοδέψαμε πολλά χρήματα για την πρόσληψη δικηγόρων αλλά και τα ταξιδιωτικά έξοδα. Επηρεάστηκε η ψυχική μου υγεία αλλά και η δουλειά μου και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να “μετρηθεί”», δήλωσε η Ανγκάνα Νιλαπάιτζιτ.

Η Ανγκάνα Νιλαπάιτζιτ διεξάγει εκστρατεία κατά των αδικιών από τότε που ο σύζυγός της, ο Σομχάι, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απήχθη και εξαφανίστηκε πριν από 19 χρόνια. Έχει διοριστεί μέλος της ομάδας εργασίας του ΟΗΕ για τις εξαναγκαστικές ή ακούσιες εξαφανίσεις.

Ο ποινικός κώδικας της Ταϊλάνδης ως προς το κομμάτι της δυσφήμισης έχει επικριθεί εδώ και καιρό για την καταστολή της ελευθερίας του λόγου. Οι στατιστικές της Ταϊλάνδης δείχνουν ότι 25.000 ποινικές υποθέσεις δυσφήμισης έχουν κατατεθεί στα δικαστήρια από το 2015, σε κάτι που σύμφωνα με τον ΟΗΕ ισοδυναμεί με δικαστική παρενόχληση.

Η συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε το 2016, όταν 14 μετανάστες εργάτες στο εργοστάσιο επεξεργασίας κοτόπουλου «Thammakaset» κατήγγειλαν ότι τους υποχρέωσαν να εργάζονται υπερβολικά πολλές ώρες και ότι τους είχαν παρακρατήσει τα διαβατήριά τους. Οι αρχές της Ταϊλάνδης έκαναν δεκτή την καταγγελία τους και διέταξαν την εταιρεία να καταβάλει στους εργάτες αποζημίωση 50 χιλιάδων δολαρίων. Αλλά ο Σανσάι Φέμφον άρχισε στη συνέχεια να καταθέτει ποινικές διώξεις.

«Οι υποθέσεις που έχουν κατατεθεί από εταιρείες, όπως η Thammakaset Company Limited, είναι ένα σαφές παράδειγμα επιχειρήσεων που κάνουν κατάχρηση του νομικού συστήματος προκειμένου να λογοκρίνουν, να εκφοβίζουν και να φιμώνουν την κριτική», αναφέρει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. «Ανησυχούμε βαθύτατα για το γεγονός ότι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης και βαριά πρόστιμα επειδή ασκούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης».

Από την πλευρά του, ο Σανσάι Φέμφον λέει ότι με την εν λόγω δικαστική διαμάχη ασκεί απλώς το δικαίωμά του να υπερασπιστεί τη φήμη της επιχείρησής του.

Έχουν γίνει πολλές εκκλήσεις προς την Ταϊλάνδη από τον ΟΗΕ, από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από πολλές δυτικές κυβερνήσεις, για να βρεθεί τρόπος να περιοριστεί ο αριθμός των ποινικών διώξεων για δυσφήμιση. Πέρα από τις επιζήμιες επιπτώσεις για τους ανθρώπους και την ελευθερία της έκφρασης, αυτές οι χιλιάδες υποθέσεις φράζουν τα δικαστήρια της Ταϊλάνδης και επιβραδύνουν ακόμη περισσότερο το ήδη υποτονικό δικαστικό σύστημα.

Γι’ αυτόν τον λόγο, το 2018 ο κώδικας ποινικής δικονομίας στην Ταϊλάνδη τροποποιήθηκε ώστε να επιτρέπει στους δικαστές να απορρίπτουν παρόμοιες υποθέσεις που κατατίθενται επανειλημμένα από τον ίδιο ενάγοντα ή που κατατίθενται κακόπιστα. Οι 37 υποθέσεις της Thammasaket φαίνεται να πληρούν αυτά τα κριτήρια. Ο δικηγόρος που εκπροσωπούσε τις τρεις γυναίκες είχε ζητήσει από τον δικαστή να απορρίψει την υπόθεσή τους για τους λόγους αυτούς, αλλά εκείνος αρνήθηκε.

«Είμαι πιο προσεκτική σχετικά με το τι δημοσιεύω στο διαδίκτυο τώρα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιώ είναι συνήθως ιδιωτικά, και ακόμη και όταν σχολιάζω δημοσίως, είμαι πολύ προσεκτική σε ό,τι λέω. Σε κάποιο επίπεδο αισθάνομαι ότι αυτολογοκρίνομαι», λέει η Σουθάρι Γουάνασιρι, μια άλλη ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία κέρδισε την υπόθεση που είχε καταθέσει εναντίον της η Thammakaset το 2020.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κομισιόν ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό – «Καμπανάκι» για Γερμανία και 6 ακόμα χώρες

Διεθνή / Η Κομισιόν ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό – «Καμπανάκι» για Γερμανία και 6 ακόμα χώρες

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις οκτώ χώρες της ευρωζώνης (μαζί με την Κύπρο, την Κροατία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία) που πληρούν τις δημοσιονομικές συστάσεις της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Έλτον Τζον λέει ότι έχει χάσει την όραση του - «Δε βλέπει τίποτα, δεν μπορώ να ολοκληρώσω τον δίσκο μου»

Διεθνή / Ο Έλτον Τζον αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα όρασης: «Δεν βλέπω τίποτα από το δεξί μάτι»

Ο μεγάλος Βρετανός μουσικός αποκάλυψε ότι μήνες τώρα έχει χάσει την όρασή του, λόγω μίας μόλυνσης στο μάτι και έτσι δυσκολεύεται να διαβάσει στίχους ή να δει το οτιδήποτε
LIFO NEWSROOM
Μοχάμεντ αλ Φαγέντ: Μετά τις 420 γυναίκες, τον κατηγορούν και 12 άνδρες για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Μοχάμεντ αλ Φαγέντ: Μετά τις 420 γυναίκες, τον κατηγορούν και 12 άνδρες για σεξουαλική κακοποίηση

Το σκάνδαλο ήρθε στο φως μέσα από ντοκιμαντέρ του BBC τον Σεπτέμβριο, το οποίο αποκάλυψε πως ο Αλ Φαγέντ κακοποιούσε σεξουαλικά γυναίκες υπαλλήλους, τις υποχρέωνε σε ιατρικές εξετάσεις και τις απειλούσε για να τις αποτρέψει από το να τον καταγγείλουν
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Η οικονομία χρειάζεται 280.000 μετανάστες εργάτες ετησίως μέχρι το 2040 για να μη συρρικνωθεί

Διεθνή / Γερμανία: Η οικονομία χρειάζεται 280.000 νέους μετανάστες κάθε χρόνο μέχρι το 2040

Μία νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η Γερμανία χρειάζεται να εισάγει εκατοντάδες χιλιάδες εξειδικευμένους εργάτες από το εξωτερικό κάθε χρόνο, καθώς το εργατικό της δυναμικό αναμένεται να έχει τεράστιες απώλειες
LIFO NEWSROOM
Υπάλληλος της Macy's δαπάνησε $154 εκατομμύρια από τους εταιρικούς λογαριασμούς

Διεθνή / Απάτη για Όσκαρ: Υπάλληλος της Macy's χρέωσε την εταιρεία με $154 εκατ. για δικές του αγορές

Από το 2021 και μέχρι πριν από μερικές ημέρες, ένας υπάλληλος της αλυσίδας πολυκαταστημάτων έκανε δαπάνες εκατομμυρίων για δικές του αγορές από λογαριασμούς του εργοδότη του
LIFO NEWSROOM