Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ επισήμανε πως η κατάσταση ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λευκορωσία είναι «καταστροφική» ενώ γίνεται ολοένα και χειρότερη.
Στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ η Αναΐς Μαρέν τόνισε πως «η απουσία λογοδοσίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τροφοδοτεί κλίμα φόβου μεταξύ των θυμάτων και των οικογενειών τους». Η ίδια πρόσθεσε πως το καθεστώς του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκάσενκο έχει επιδοθεί σε διωγμό της κοινωνίας των πολιτών και των τελευταίων φωνών διαφωνίας που απομένουν.
Η ίδια υπενθύμισε ότι είχε προειδοποιήσει πριν από δυο χρόνια για τη «στροφή στον ολοκληρωτισμό» από πλευράς Μινσκ, κάνοντας λόγο για «περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας» κατά τη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης το 2020. Στην ετήσια έκθεσή της τόνισε πως πάνω από 1.500 άνθρωποι παραμένουν ακόμη φυλακισμένοι για πολιτικούς λόγους και ότι από το 2020 γίνονται κατά μέσον όρο 17 αυθαίρετες συλλήψεις καθημερινά.
«Έχω καλούς λόγους να πιστεύω ότι οι συνθήκες κράτησης είναι επίτηδες σκληρότερες για αυτούς που καταδικάζονται για πολιτικούς λόγους», καθώς και ότι εγκλείονται στην απομόνωση για «ήσσονα παραπτώματα», ανέφερε.
Στη συνέχεια πρόσθεσε πως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υφίστανται μόνιμο διωγμό, με πάνω από 1.600 «ανεπιθύμητες οργανώσεις να διαλύονται διά της βίας, συμπεριλαμβανομένων όλων των ανεξάρτητων συνδικαλιστικών οργανώσεων που απέμεναν». Συνέχισε λέγοντας πως κάτι τέτοιο «αντανακλά εσκεμμένη πολιτική του κράτους με σκοπό να εκκαθαριστεί ο δημόσιος χώρος από τα τελευταία διαφωνούντα στοιχεία».
Στη συνέχεια η Αναΐς Μαρέν επισήμανε ότι ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζονται «εξτρεμιστικές οργανώσεις», ενώ η ακαδημαϊκή ελευθερία έχει τεθεί υπό «συστηματική επίθεση». Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «ο ιδεολογικός έλεγχος και τα πειθαρχικά μέτρα περιορίζουν την ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης». Η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση υποβάλλονται επίσης σε «ιδεολογικό έλεγχο», με τα παιδιά να «αποθαρρύνονται να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις» και να υφίστανται «απειλές και συνέπειες» αν έχουν αποκλίνουσες γνώμες.
Προσφέρθηκε στη Λευκορωσία ο λόγος στο βήμα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να απαντήσει, ωστόσο κανείς αντιπρόσωπός της δεν ήταν παρών.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP