Θεσσαλία: Εκτιμάται ότι πνίγηκαν περίπου 100.000 ζώα- Όσα σώθηκαν, κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασιτία

Θεσσαλία: Εκτιμάται ότι πνίγηκαν περίπου 100.000 ζώα- Όσα σώθηκαν, κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασιτία Facebook Twitter
0

Μεγάλες καταστροφές υπέστη η Θεσσαλία από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, ενώ εκτιμάται πως περίπου 100.000 νεαρά ζώα πνίγηκαν από τις πλημμύρες.

Οι απώλειες σε ζώα στη Θεσσαλία είναι τεράστιες, ενώ υπάρχουν φόβοι και για περισσότερους θανάτους καθώς, σύμφωνα με τον δήμαρχο Τυρνάβου, Γιάννη Κόκουρα, «αν δεν υπάρξει άμεση βοήθεια σε ζωοτροφές τότε όσα ζώα επέζησαν από τη θεομηνία, θα χαθούν από ασιτία».

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Κόκουρας στο Πρακτορείο FM 104,9, ο Τύρναβος δεν είχε καταστροφές σε σπίτια από τις πλημμύρες, ενώ οι κτηνοτρόφοι κατάφεραν και έσωσαν 25.000 πρόβατα. «Ούτε ένα ζώο μας δεν χάθηκε. Όμως αυτά έχουν φύγει πλέον από τα μαντριά τα οποία καταστράφηκαν. Και πλέον έχουμε μεγάλη έλλειψη σε ζωοτροφές αλλά και σε χώρους. Πού θα μπορέσουμε να κρατήσουμε πλέον τα ζώα;» διερωτάται ο δήμαρχος, θέτοντας το σημαντικό πρόβλημα της σίτισης των ζώων που επιβίωσαν από την κακοκαιρία στη Θεσσαλία.

Στον Τύρναβο, σύμφωνα με τον δήμαρχο, το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής καθώς πολλές μονάδες καταστράφηκαν, σε περίοδο μάλιστα που τα πρόβατα αρχίζουν να γεννούν. «Χρειάζονται άμεσα ζωοτροφές και χώροι για να μεταφερθούν τα ζώα. Τα έχουν μέσα στα πάρκα και σε χώρους στον Αμπελώνα. Δεν ξέρουν που να τα πάνε. Κάποιοι κτηνοτροφικοί σύλλογοι από άλλες περιοχές της χώρας ανταποκρίθηκαν και μας έστειλαν ζωοτροφές και εμείς προσπαθούμε να αγοράσουμε. Αλλά 25.000 πρόβατα είναι πάρα πολλά. Όσοι είναι οι κάτοικοι στο δήμο μας είναι και τα ζωντανά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόκουρας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τυρνάβου, αν και δεν καταστράφηκαν σπίτια στην περιοχή, οι δρόμοι υπέστησαν σημαντικές ζημιές, ενώ χιλιάδες στρέμματα αγροτικής καλλιέργειας εξακολουθούν να είναι πλημμυρισμένα. «Οι αμπελουργοί δεν μπορούν να φτάσουν στα αμπέλια τους αφού τώρα μαζεύονται τα σταφύλια. Και ο βιολογικός μας δεν πρόλαβε να λειτουργήσει, καταστράφηκε αφού το νερό φτάνει εκεί τα δύο μέτρα».

«Όταν θα φανούν οι ελλείψεις στο καθημερινό τραπέζι θα διαπιστωθεί η ζημιά. Για αυτό πρέπει να κρατήσουμε τον Έλληνα παραγωγό στον τόπο του», σημείωσε ο δήμαρχος Τυρνάβου, ενώ επισήμανε ότι η πόλη συνεχίζει να είναι αποκλεισμένη από τη Λάρισα, με τη μοναδική διέξοδο των κατοίκων να είναι προς Ελασσόνα και Κοζάνη. Τέλος, ο δήμαρχος επισήμανε πως οι αγρότες περιμένουν πλέον τις αποζημιώσεις από την πολιτεία «για να μπορέσουν να συνεχίζουν να υπάρχουν».

Κίνδυνος στη Θεσσαλία οι μολύνσεις από τα νεκρά ζώα

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στην Ελασσόνα είναι καλύτερη, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Νίκο Παλάσκα. 

«Εμείς ίσα που τη γλιτώσαμε. Όλη η υπόλοιπη Θεσσαλία υπέστη ολική καταστροφή» σημείωσε στο Αθηναϊκό πρακτορείο ο κ. Παλάσκας ενώ επισήμανε πως ο βασικός κίνδυνος είναι οι μολύνσεις από τα νεκρά ζώα. «Δυστυχώς η διαδικασία περισυλλογής τους γίνεται πολύ αργά. Είναι πολύ δύσκολο να πλησιάσουν στις κτηνοτροφικές μονάδες που είναι κάτω από το νερό. Και όπου έχουν σωθεί ζώα ρίχνουν ζωοτροφές από αέρος».

Σύμφωνα με τον κ. Παλάσκα, ο κίνδυνος για μολύνσεις είναι τεράστιος καθώς πολλά νεκρά ζώα έφτασαν στον Πλαταμώνα από τη θάλασσα, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής δεν ξέρουν τι θα αντικρίσουν μόλις υποχωρήσουν εντελώς τα νερά.

Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης στους πληγέντες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο Νίκος Παλάσκας υποστήριξε ότι δεν αρκούν ως βοήθημα. «Για να αγοράσεις 1.000 ζώα χρειάζεσαι 250.000 ευρώ. Για να φτιάξεις μια κτηνοτροφική μονάδα χρειάζεσαι τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ευρώ. Το βοήθημα των 5.000-6.000 ευρώ δεν φτάνει ούτε για τις ζωοτροφές μιας εβδομάδας» σημείωσε ο κ. Παλάσκας, ενώ επισήμανε ότι ο χειμώνας που θα έρθει θα είναι δύσκολος για τους κτηνοτρόφους.

Θεσσαλία: Νεκρά 38.000 πρόβατα και 7.000 χοίροι

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, στον ΕΛΓΑ είχαν δηλωθεί ως νεκρά, μέχρι σήμερα το πρωί, 38.000 αιγοπρόβατα και 7.000 χοίροι.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, μέχρι στιγμής έχει γίνει περισυλλογή 15.750 νεκρών προβάτων καθώς δεν βοηθούν οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες πρόσβασης στις πλημμυρισμένες κτηνοτροφικές μονάδες.

Παράλληλα, ο κ. Σταμενίτης σημείωσε πως αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες ώρες ο αριθμός των νεκρών ζώων που θα έχουν περισυλλεχθεί, αφού τα νερά έχουν αρχίσει να υποχωρούν στη Θεσσαλία, ενώ θα ενεργοποιηθεί και άλλο συνεργείο, για να συμβάλει στη διαχείριση των νεκρών προβάτων.

Όσον αφορά τους χοίρους, μέχρι στιγμής έχουν διαχειριστεί 3.600 νεκρά ζώα, ενώ μέχρι αύριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η περισυλλογή τους.

Όπως σημείωσε ο κ. Σταμενίτης, από την πρώτη στιγμή αποτέλεσε προτεραιότητα για τις αρχές η συγκέντρωση, η αποτέφρωση ή η ταφή των νεκρών ζώων ενώ ανέφερε ότι «η όλη διαδικασία γίνεται σε συνεργασία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με την περιφέρεια Θεσσαλίας, με τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας».

Τέλος, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι οι αρχές αξιοποιούν όλα τα διαθέσιμα μέσα για να διασφαλιστεί η ταχύτερη ολοκλήρωση της διαδικασίας ενώ επισήμανε πως: «είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε ενέργεια απαιτείται για να ολοκληρώσουμε ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM