Market pass: Απαντήσεις σε 12 ερωτήσεις- Μέχρι πότε γίνονται οι αιτήσεις και οι πληρωμές

Market pass: Απαντήσεις σε 12 ερωτήσεις- Μέχρι πότε γίνονται οι αιτήσεις και οι πληρωμές Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC
0

Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις αναφορικά με το market pass για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2023.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για το market pass είτε μέσω της πλατφόρμας vouchers.gov.gr, είτε μέσω των ΚΕΠ από σήμερα έως και την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως όσοι δικαιούχοι έχουν λάβει ήδη την οικονομική ενίσχυση από το market pass τους προηγούμενους μήνες δεν χρειάζεται να υποβάλλουν ξανά αίτηση.

Όσον αφορά τη διαδικασία της υποβολής αιτήσεων για το market pass, ακολουθούν 12 ερωτήσεις- απαντήσεις από το υπουργείο Οικονομικών:

1. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του market pass

Δικαιούχοι του market pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα φορολογική δήλωση για το 2022 και το ετήσιο συνολικό εισόδημά τους δεν ξεπερνάει:

  • τις δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει,
  • τις είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού,
  • τις είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια και προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος, μετά το πρώτο. 

Επίσης, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Δεν δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση:

  • α) Φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού του 2022 ως εξαρτώμενα μέλη ή ως φιλοξενούμενοι
  • β) Φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2022. 
  • γ) Φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής

2. Ποιο είναι το ποσό της ενίσχυσης του market pass

Η οικονομική ενίσχυση του market pass διαμορφώνεται στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών έως 1.000 ευρώ και το ύψος της ξεκινά από τα 22 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά και προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Το συγκεκριμένο όριο των αγορών δεν ισχύει για δικαιούχους με περισσότερα από έξι (6) εξαρτώμενα τέκνα.
 
Παραδείγματα:

Άνοιξε η πλατφόρμα για το market pass- 12 ερωτήσεις και απαντήσεις Facebook Twitter

3. Market pass: Διαδικασία και χρονοδιάγραμμα για τις αιτήσεις

Η υποβολή των αιτήσεων πραγματοποιείται από σήμερα, Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 έως και την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023. Λόγω της παράτασης της υποβολής φορολογικών δηλώσεων που δόθηκε το προηγούμενο διάστημα, για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών η έναρξη του διαστήματος υποβολής αίτησης ενδέχεται να διαφοροποιείται ελαφρώς. Σε κάθε περίπτωση, τελική ημερομηνία υποβολής αίτησης είναι η Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Εξαίρεση αποτελούν οι δικαιούχοι του προηγούμενου market pass για τους οποίους δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή της αίτησης. Το σύστημα θα εντοπίσει μέσω εσωτερικής αυτεπάγγελτης διαδικασίας και θα πιστώσει το ποσό στο μέσο που είχαν επιλέξει και παλιότερα (τραπεζικό λογαριασμό ή ψηφιακή χρεωστική κάρτα).

Ωστόσο, αν για οποιοδήποτε λόγο, θέλει κανείς να διορθώσει τα στοιχεία ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού του  ή να αλλάξει μέσο στο οποίο θα πιστωθεί η ενίσχυση (π.χ. από τραπεζικό λογαριασμό να επιλέξει ψηφιακή χρεωστική κάρτα και το αντίστροφο), τότε πρέπει να υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα αυστηρά στο διάστημα μεταξύ Παρασκευής 15 Σεπτεμβρίου 2023 και Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου 2023.

Σημειώνεται ότι, εάν δεν προβεί σε κάποια αίτηση μεταβολής στοιχείων ή αλλαγής επιλογής εντός της παραπάνω προθεσμίας, η ενίσχυση δεν χάνεται και θα πιστωθεί κανονικά στις επιλογές που ίσχυαν για το προηγούμενο market pass. 

4. Χρειάζεται η επανάληψη της υποβολής της αίτησης κάθε μήνα;

Όχι. Η υποβολή της αίτησης γίνεται μόνο μία φορά και κατόπιν η ενίσχυση πιστώνεται αυτόματα στην άυλη ψηφιακή κάρτα ή στον λογαριασμό του δικαιούχου. Για τους παλαιότερους δικαιούχους του market pass εφόσον δεν επιθυμούν να αλλάξουν στοιχεία IBAN τραπεζικού λογαριασμού ή μέσο καταβολής της ενίσχυσης, δεν χρειάζεται καμία αίτηση.  

5. Σε ποιες επιχειρήσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ψηφιακή χρεωστική κάρτα του market pass

Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στη χρεωστική κάρτα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα ή λαϊκές αγορές που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων.

Υπογραμμίζεται ότι δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψη του χρηματικού ποσού που πιστώνεται στη χρεωστική κάρτα.

Η χρήση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας πραγματοποιείται μέσω συσκευής, η οποία υποστηρίζει την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών (Web / Virtual POS) σε επιχειρήσεις με τους παρακάτω κωδικούς (MCC):

  • 5411 - Παντοπωλεία, Σούπερ μάρκετ 
  • 5422 -  Κρεοπωλεία 
  • 5441 - Καταστήματα ζαχαροπλαστικής 
  • 5451 -  Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων 
  • 5462 - Αρτοποιεία 
  • 5499 - Διάφορα καταστήματα τροφίμων
6. Τι προβλέπεται στην περίπτωση που κάποιος υπέβαλε αίτηση αλλά θέλει να μεταβάλει τα στοιχεία της ή να την ακυρώσει;

Η τροποποίηση ή ακύρωση της αίτησης μπορεί να γίνει εντός δύο διακριτών διαστημάτων και προθεσμιών που εξαρτώνται από την αρχική ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης. Ειδικότερα η διαδικασία προβλέπει τις τροποποιήσεις / ακυρώσεις: 

  • Μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2023, για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από τις 15 Σεπτεμβρίου 2023 έως και τις 25 Σεπτεμβρίου 2023  
  • Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023, για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μετά τις 25 Σεπτεμβρίου 2023 και έως τις 31 Οκτωβρίου 2023.

Οι δικαιούχοι του προηγούμενου market pass δεν χρειάζεται να υποβάλλουν κάποια αίτηση, αφού ο έλεγχος προϋποθέσεων διενεργείται αυτεπάγγελτα, εκτός αν επιθυμούν να αλλάξουν IBAN τραπεζικού λογαριασμού ή μέσο πίστωσης της ενίσχυσης.

7. Πότε θα καταβληθεί η οικονομική ενίσχυση Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2023; 

Στους δικαιούχους του προηγούμενου market pass η οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2023. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν εκείνοι για τους οποίους δεν έχει εκκαθαριστεί η φορολογική δήλωσή μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2023.

Αποκλειστικά για αυτές τις περιπτώσεις δικαιούχων του προηγούμενου market pass, η ενίσχυση θα καταβληθεί μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2023.

Επίσης, σε όσους δεν ήταν δικαιούχοι προηγούμενου market pass, η καταβολή εξαρτάται από το διάστημα εντός του οποίου θα προχωρήσουν στην υποβολή της αίτησης. Συγκεκριμένα:

  • Για αιτήσεις που θα υποβληθούν από 15 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι και 25 Σεπτεμβρίου 2023, η ενίσχυση θα καταβληθεί μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2023. 
  • Για αιτήσεις που θα υποβληθούν από 26 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι και 31 Οκτωβρίου 2023, η ενίσχυση θα καταβληθεί μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2023.
  • Για τους δικαιούχους των οποίων δεν έχει εκκαθαριστεί η φορολογική δήλωσή μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2023, η ενίσχυση θα καταβληθεί μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2023.

8. Σε ποια περίπτωση μπορεί να μην έχει πιστωθεί στο νέο market pass έως τις 29 Σεπτεμβρίου η ενίσχυση σε δικαιούχους των προηγούμενων κύκλων;

Υπάρχουν δύο πιθανοί λόγοι για να μην έχει γίνει η πίστωση:

  • Το νέο market pass δίνεται βάσει των στοιχείων φορολογικών δηλώσεων 2023 (για εισοδήματα δηλαδή που αποκτήθηκαν εντός του 2022). Έτσι, ακόμα και αν βάσει των εισοδημάτων του 2021 ήταν κανείς δικαιούχος, είναι πιθανό να μην είναι εκ νέου δικαιούχος, εάν στη νέα φορολογική δήλωση παρουσιάζονται υψηλότερα εισοδήματα. 
  • Εάν δεν έχει εκκαθαριστεί για τον οποιοδήποτε λόγο η φορολογική δήλωση του έως 25 Σεπτεμβρίου 2023, τότε η πίστωση θα γίνει μέχρι την 5η Νοεμβρίου 2023. 
9. Ποια είναι η διαδικασία σε περίπτωση μη καταβολής της ενίσχυσης του market pass στον λογαριασμό ή στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα που είχε επιλέξει ο δικαιούχος;

Εάν απορρίφθηκε η διαδικασία πίστωσης της ενίσχυσης στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει και είναι δικαιούχος, τότε έχει το δικαίωμα να επανυποβάλει αίτηση μετά τις 31 Οκτωβρίου 2023 και μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 2023. Μετά τον επανέλεγχο της αίτησης και των προϋποθέσεων, η οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2023.

10. Πώς θα ενημερωθεί κανείς για την απόρριψη των διαδικασιών πίστωσης των λογαριασμών;

Σε περίπτωση απόρριψης της διαδικασίας πίστωσης της ενίσχυσης στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή στον τραπεζικό του λογαριασμό, ο αιτών θα ενημερώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο και η αίτηση του θα ενεργοποιείται μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων ώστε να μπορεί να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις και να επανυποβάλει την αίτηση μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 2023. 

Μετά την επανυποβολή ξαναγίνεται η διαδικασία πίστωσης στην ψηφιακή κάρτα ή στον τραπεζικό λογαριασμό, έως τις 30 Νοεμβρίου 2023.  

Σε περίπτωση απόρριψης της διαδικασίας πίστωσης της ενίσχυσης, δεν επιτρέπεται η τροποποίηση του αρχικώς επιλεχθέντος τρόπου καταβολής της ενίσχυσης.

11. Μέχρι πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί η άυλη ψηφιακή κάρτα του market pass;

Η άυλη ψηφιακή κάρτα ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 και έπειτα απενεργοποιείται.

12. Για τους δικαιούχους του προηγούμενου market pass και δικαιούχους εκ νέου των οποίων η ψηφιακή χρεωστική κάρτα έληγε 31.08.2023 προβλέπεται κάποια νέα διαδικασία για την επανέκδοση ή ενεργοποίησή της; 

Όχι. Η ισχύς των υφιστάμενων ψηφιακών χρεωστικών καρτών παρατείνεται αυτόματα έως το τέλος του έτους χωρίς κάποια ενέργεια από τον δικαιούχο. 

Για οποιαδήποτε απορία,  οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν  στο τηλέφωνο εξυπηρέτησης κοινού 210-2156327, από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-17:00 ή να υποβάλουν τα ερωτήματά τους μέσω e-mail στο [email protected].

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM