Η Μπεθ Μάθιους δεν έβλεπε την ώρα για το ντεμπούτο της στην εβδομάδα μόδας του Λονδίνου. Είναι ένα από τα ελάχιστα μοντέλα με σύνδρομο Down που έχει την ευκαιρία να κάνει πασαρέλα σε τέτοιο επίπεδο. Και δηλώνει ότι θέλει να αλλάξει τον κόσμο της μόδας.
Από το 2022, η 23χρονη Βρετανίδα με σύνδρομο Down έχει ποζάρει σε περιοδικά, έχει εμφανιστεί στο κόκκινο χαλί του κινηματογραφικού φεστιβάλ Βενετίας και η ιστορία της έχει φιλοξενηθεί στις σελίδες της ιταλικής Vogue.
Η ενασχόλησή της με το μόντελινγκ την έχει βοηθήσει να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή της. Και η μητέρα της πιστεύει ότι αυτή η δραστηριότητα της κόρης της ίσως βοηθήσει να αλλάξουν οι αντιλήψεις του κόσμου για το σύνδρομο Down.
«Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που θα κάνω πασαρέλα… ελπίζω να με αφήσουν να κρατήσω το φόρεμα», δήλωσε η Μπεθ Μάθιους στο BBC προτού εμφανιστεί σε σόου της εβδομάδας μόδας του Λονδίνου, την Παρασκευή.
Η Έλι Γκολντστάιν, επίσης μοντέλο με σύνδρομο Down που έχει εκπροσωπήσει τον οίκο Gucci, ενέπνευσε την Μπεθ Μάθιους να ασχοληθεί με τον χώρο. Τους τελευταίους 18 μήνες έχει δουλέψει ως μοντέλο σε διάφορές ευρωπαϊκές χώρες.
«Το αποκορύφωμα έως τώρα ήταν το ταξίδι στη Βενετία», είπε η 23χρονη, συμπληρώνοντας πως το μόντελινγκ της έδωσε περισσότερη αυτοπεποίθηση. «Λάτρεψα τις φωτογραφήσεις, να με χτενίζουν και να με μακιγιάρουν και την εμφάνιση στο κόκκινο χαλί. Ήταν εκπληκτικό», συμπλήρωσε.
Η Μπεθ θα συνεχίσει να ασχολείται με το μόντελινγκ μέχρι αυτό να πάψει να είναι διασκεδαστικό, σημείωσε η μητέρα της, Φιόνα Μάθιους. «Προσπαθούμε με αυτό που κάνει η Μπεθ να βοηθήσουμε άλλους γονείς. Ίσως αυτοί που έχουν μικρά παιδιά να μπορέσουν να δουν πιο θετικά το μέλλον», σημείωσε.
«<πορεί να αλλάξει τις αντιλήψεις των ανθρώπων για το σύνδρομο Down, αν βλέπουν ότι κάποιος όπως η Μπεθ έχει μια απίστευτη ζωή. Η ζωή της δεν διαφέρει από εκείνη των περισσότερων ανθρώπων και απλά προσπαθούμε να περάσουμε αυτό το μήνυμα», συμπλήρωσε.
Η Φιόνα Μάθιους γνωρίζει πως η ίδια και η κόρη της δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο της μόδας εν μία νυκτί. Όμως, θέλουν να κάνουν αυτή τη βιομηχανία να «μετακινηθεί απλά ένα εκατοστό», προκειμένου να δώσει περισσότερο χώρο σε άλλους ανθρώπους. «Όλοι έχουν το ίδιο δικαίωμα να ζήσουν καλύτερα. Κανείς δεν το αξίζει περισσότερο ή λιγότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά η μητέρα της.