Το χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 33 τρισ. δολάρια

Το χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 33 τρισ. δολάρια Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Το δημόσιο χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 33 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. 

Η αύξηση κατά περίπου 50% των ομοσπονδιακών δαπανών από το 2019 έως και το 2021 συνέβαλε στο να ξεπεράσει το χρέος τα 33 τρισεκατομμύρια δολάρια, όπως ανέφερε το υπουργείο. Παράλληλα με την αύξηση των δαπανών, τα προγράμματα τόνωσης της οικονομίας και τα μειωμένα φορολογικά έσοδα λόγω της ανεργίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας οδήγησαν τον κρατικό δανεισμό σε νέα υψηλά.

Το ζήτημα του χρέους βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης του Κογκρέσου σχετικά με το νομοσχέδιο που προβλέπει τις δαπάνες της κυβέρνησης μέχρι τον επόμενο κύκλο χρηματοδότησης.

Οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές πιέζουν για λιγότερες δαπάνες, ενώ οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν τα προγράμματα του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ενδεικτικά ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν εκτιμάται ότι θα κοστίσει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με μοντέλο προϋπολογισμού του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι αισθάνεται άνετα με τη δημοσιονομική πορεία των ΗΠΑ, επειδή το κόστος των τόκων ως ποσοστό της οικονομίας παραμένει διαχειρίσιμο. Ωστόσο, τόνισε ότι είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή στις μελλοντικές δαπάνες.

«Ο πρόεδρος [Μπάιντεν] έχει προτείνει μια σειρά μέτρων που θα μειώσουν τα ελλείμματά μας με την πάροδο του χρόνου, επενδύοντας παράλληλα στην οικονομία», είπε χαρακτηριστικά η Γέλεν.

Με πληροφορίες από CNBC, New York Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Διεθνή / Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε για Οθωμανική Αυτοκρατορία, για τουρκική μειονότητα στη Θράκη - «Δεν είναι η Ελλάδα το 'έτερο εγώ' μας», είπε ο Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Η αναζήτηση των «ελβετικής κατασκευής» ρολογιών του Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε στο Ουαϊόμινγκ

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ «πουλάει» ρολόγια στις ομιλίες του - Μόνο που κανείς δεν γνωρίζει το πώς ακριβώς

Λίγα είναι γνωστά για την εταιρεία που συνεργάζεται τώρα με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου ή των προσώπων που βρίσκονται πίσω από αυτήν
LIFO NEWSROOM