Δεν χρειάζεται πολύ μεγάλος εγκέφαλος για να μάθεις - Οι μέδουσες το απέδειξαν

Δεν χρειάζεται μυαλό για να μάθεις - Οι μέδουσες το απέδειξαν Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Οι μέδουσες αποδεικνύουν ότι δεν χρειάζεται εγκέφαλος για να μάθεις, λένε οι ερευνητές

Η προσαρμογή της συμπεριφοράς που παρουσιάζεται στη νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η μάθηση είναι αναπόσπαστη λειτουργία των νευρώνων και οι μέδουσες αλλάζουν τη συμπεριφορά τους με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες τους. Αυτό αποκάλυψαν ερευνητές, στη μελέτη που υποδηλώνει ότι η μάθηση θα μπορούσε να είναι μια θεμελιώδης ιδιότητα του τρόπου λειτουργίας των νευρικών κυττάρων.

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι μέδουσες δεν διαθέτουν κεντρικό εγκέφαλο. Ωστόσο, τα κυβόζωα (Cubozoa ή box jellyfish) διαθέτουν συστάδες νευρώνων που σχετίζονται με τις δομές που μοιάζουν με τα μάτια των άλλων πλασμάτων, γνωστές ως ροπάλια. Το σύστημα αυτό λειτουργεί ως κέντρο επεξεργασίας οπτικών πληροφοριών.

Τώρα οι ερευνητές που μελετούν τις μικροσκοπικές μέδουσες της Καραϊβικής λένε ότι διαπίστωσαν ότι αυτά τα πλάσματα είναι σε θέση να μαθαίνουν από προηγούμενες εμπειρίες σε μια διαδικασία που ονομάζεται συνειρμική μάθηση, όπως ακριβώς τα σκυλιά του Παβλόφ έμαθαν να γλύφονται στον ήχο ενός κουδουνιού. Τέτοιες ικανότητες, προσθέτουν, είχαν μέχρι τώρα αναμφισβήτητα αποδειχθεί μόνο σε πιο πολύπλοκα είδη, όπως τα σπονδυλωτά και τα μαλάκια.

Οι ερευνητές λένε ακόμα ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δεν αποτέλεσαν έκπληξη για τους ίδιους, δεδομένου ότι η ικανότητα μάθησης είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση. Αλλά, καθώς οι μέδουσες ανήκουν σε μια από τις πρώτες ομάδες που έχουν εξελιχθεί, λένε ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η μάθηση αυτή θα μπορούσε να είναι μια αναπόσπαστη λειτουργία των νευρικών κυττάρων. «Δεν χρειάζεσαι έναν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο εγκέφαλο για να μάθεις, είναι κάτι που είναι αναπόσπαστο μέρος των κυττάρων του νευρικού συστήματος», δήλωσε ο Δρ Γιαν Μπιελέκι, πρώτος συγγραφέας της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου.

Γράφοντας στο περιοδικό Current Biology, ο Δρ Jan Bielecki και οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι κατέγραφαν τη συμπεριφορά των μεδουσών όταν τις εισήγαγαν σε μια δεξαμενή νερού διακοσμημένη με διαφορετικά σχέδια. Δώδεκα μέδουσες τοποθετήθηκαν σε μια δεξαμενή με γκρίζους και λευκούς ριγέ τοίχους, επτά τοποθετήθηκαν σε ασπρόμαυρη δεξαμενή με ρίγες και οκτώ τοποθετήθηκαν σε μια δεξαμενή με απλούς γκρίζους τοίχους. Τα ριγέ τοιχώματα, λέει η ομάδα, μιμούνται τις ρίζες των μαγγρόβιων φυτών που οι μέδουσες θα προσπαθούσαν να αποφύγουν στο φυσικό τους περιβάλλον για να αποφύγουν τη ζημιά στο ευαίσθητο σώμα τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μέδουσες που τοποθετήθηκαν στις ασπρόμαυρες δεξαμενές δεν συγκρούστηκαν ποτέ με τα πλάγια – πιθανώς επειδή οι ρίγες αντιπροσώπευαν κοντινά εμπόδια – αλλά οι μέδουσες στις απλές γκρίζες δεξαμενές προσέκρουαν συχνά στους τοίχους.

Με πληροφορίες από Guardian 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αυτοθεραπευόμενοι γορίλες ίσως κρατούν το κλειδί για νέα φάρμακα

Τech & Science / Οι αυτοθεραπευόμενοι γορίλες ίσως κρατούν το κλειδί για νέα φάρμακα

Κάποια από τα μεγαλόσωμα ανθρωποειδή θηλαστικά που αυτοθεραπεύονται επιλέγοντας για τη διατροφή τους φυτά που διαθέτουν θεραπευτικές ιδιότητες, προσφέρουν ενδείξεις για μελλοντικές ανακαλύψεις φαρμάκων
LIFO NEWSROOM
Για πρώτη φορά ιδιώτες αστροναύτες έκαναν διαστημικό περίπατο - Η Γη «μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο»

Διεθνή / Για πρώτη φορά ιδιώτες αστροναύτες έκαναν διαστημικό περίπατο - Η Γη «μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο»

Η αποστολή Polaris Dawn εκτοξεύθηκε την Τρίτη - Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Τζάρεντ Άιζακμαν έγινε ο πρώτος «ερασιτέχνης» αστροναύτης που βγήκε στο διάστημα
LIFO NEWSROOM
Τα νέα AirPods μειώνουν την ένταση για να συνομιλείτε με τους γύρω σας- Αλλά μήπως είναι αγένεια;

Τech & Science / Τα νέα AirPods μειώνουν την ένταση για να συνομιλείτε με τους γύρω σας- Αλλά μήπως είναι αγένεια;

Η νέα λειτουργία μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη σε καθημερινές καταστάσεις, όπως όταν κάποιος βρίσκεται στο ταμείο ενός σούπερ μάρκετ ή σε άλλες σύντομες συνομιλίε
LIFO NEWSROOM
SpaceX: Το ταξίδι της πρώτης εμπορικής διαστημικής πτήσης- Ποιοι βρίσκονται στο πλήρωμα

Τech & Science / SpaceX: Το ταξίδι της πρώτης εμπορικής διαστημικής πτήσης- Ποιοι βρίσκονται στο πλήρωμα

Ο πύραυλος Falcon 9 της αποστολής προσγειώθηκε με ασφάλεια σε μια θαλάσσια πλατφόρμα. Πρόκειται για την πέμπτη - και πιο ριψοκίνδυνη - ιδιωτική αποστολή του Crew Dragon μέχρι σήμερα
LIFO NEWSROOM
Η Apple έχασε τη μάχη των €13 δισ. στην ΕΕ

Τech & Science / Η Apple έχασε τη μάχη με την ΕΕ για τα €13 δισ. στην Ιρλανδία

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο υποστήριξε μια ιστορική απόφαση του 2016 που έκρινε ότι η Ιρλανδία παραβίασε τους νόμους περί κρατικών ενισχύσεων, παρέχοντας αθέμιτο πλεονέκτημα στην Apple.
LIFO NEWSROOM