Μπλε μέδουσες: Πού οφείλεται η έξαρσή τους και τι κάνετε αν σας τσιμπήσουν

Μπλε μέδουσες: Πού οφείλεται η έξαρσή τους και τι κάνετε αν σας τσιμπήσουν Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash / Αρχείου
0

Μπλε μέδουσες έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους φέτος στις ελληνικές θάλασσες μετά την περσινή έξαρση των μωβ μεδουσών. 

Όπως εξήγησε ο ομότιμος καθηγητής το τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, Χαρίτων Χιντήρογλου οι μπλε μέδουσες (Rhizostoma Pulmo) είναι ένα συχνό και παγκόσμιο είδος μεδουσών.

Παράλληλα, ο ειδικός πρόσθεσε ότι η μπλε μέδουσα είναι μια μεγάλη άσπρη μέδουσα ή μερικές φορές και μπλε σε χρώμα, με μέγεθος συνήθως όχι μεγαλύτερο των 60 εκατοστών.

«Θεωρείται κοσμοπολίτικο είδος, καθώς εμφανίζεται και επιβιώνει σε όλες τις θάλασσες. Η έξαρσή της πιθανόν να έχει συσχέτιση με την αυξημένη θερμοκρασία του νερού και την οργανική ρύπανση. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη θερμοκρασία του νερού και κατ’ επέκταση δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την αναπαραγωγή των μεδουσών», τόνισε μιλώντας στο enikos.gr ο κ. Χιντήρογλου.

Ο καθηγητής ανέφερε επίσης ότι η κίνηση των μπλε μεδουσών είναι μικρή, αλλά όσοι κολυμπούν, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί.

«Ναι μεν δεν είναι τοξικές και επικίνδυνες για τον άνθρωπο, όμως, είναι δυσάρεστη εμπειρία η ταλαιπωρία από το τσίμπημά της. Καλό είναι να έχουμε στην παραλία ένα αντισταμινικό σε περίπτωση που έρθουμε σε επαφή μαζί της».

Μια άλλη οδηγία είναι ότι σε καμία περίπτωση κάποιος δεν πρέπει να ακουμπήσει το πρόσωπό του, αν έρθει σε επαφή με την μπλε μέδουσα γιατί τότε το πιο πιθανό είναι να πρηστεί. Αν συμβεί κάτι τέτοιο και αν κάποιος γνωρίζει ότι είναι αλλεργικός θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιο Κέντρο Υγείας ή στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Τέλος, όσον αφορά τις μωβ μέδουσες, ο κ. Χιντήρογλου σημείωσε ότι φέτος το φαινόμενο είναι περιορισμένο καθώς «δεν υπάρχει πληθυσμιακή έκρηξη».

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ