Μπλε μέδουσες: Πού οφείλεται η έξαρσή τους και τι κάνετε αν σας τσιμπήσουν

Μπλε μέδουσες: Πού οφείλεται η έξαρσή τους και τι κάνετε αν σας τσιμπήσουν Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash / Αρχείου
0

Μπλε μέδουσες έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους φέτος στις ελληνικές θάλασσες μετά την περσινή έξαρση των μωβ μεδουσών. 

Όπως εξήγησε ο ομότιμος καθηγητής το τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, Χαρίτων Χιντήρογλου οι μπλε μέδουσες (Rhizostoma Pulmo) είναι ένα συχνό και παγκόσμιο είδος μεδουσών.

Παράλληλα, ο ειδικός πρόσθεσε ότι η μπλε μέδουσα είναι μια μεγάλη άσπρη μέδουσα ή μερικές φορές και μπλε σε χρώμα, με μέγεθος συνήθως όχι μεγαλύτερο των 60 εκατοστών.

«Θεωρείται κοσμοπολίτικο είδος, καθώς εμφανίζεται και επιβιώνει σε όλες τις θάλασσες. Η έξαρσή της πιθανόν να έχει συσχέτιση με την αυξημένη θερμοκρασία του νερού και την οργανική ρύπανση. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη θερμοκρασία του νερού και κατ’ επέκταση δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την αναπαραγωγή των μεδουσών», τόνισε μιλώντας στο enikos.gr ο κ. Χιντήρογλου.

Ο καθηγητής ανέφερε επίσης ότι η κίνηση των μπλε μεδουσών είναι μικρή, αλλά όσοι κολυμπούν, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί.

«Ναι μεν δεν είναι τοξικές και επικίνδυνες για τον άνθρωπο, όμως, είναι δυσάρεστη εμπειρία η ταλαιπωρία από το τσίμπημά της. Καλό είναι να έχουμε στην παραλία ένα αντισταμινικό σε περίπτωση που έρθουμε σε επαφή μαζί της».

Μια άλλη οδηγία είναι ότι σε καμία περίπτωση κάποιος δεν πρέπει να ακουμπήσει το πρόσωπό του, αν έρθει σε επαφή με την μπλε μέδουσα γιατί τότε το πιο πιθανό είναι να πρηστεί. Αν συμβεί κάτι τέτοιο και αν κάποιος γνωρίζει ότι είναι αλλεργικός θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιο Κέντρο Υγείας ή στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Τέλος, όσον αφορά τις μωβ μέδουσες, ο κ. Χιντήρογλου σημείωσε ότι φέτος το φαινόμενο είναι περιορισμένο καθώς «δεν υπάρχει πληθυσμιακή έκρηξη».

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Περιβάλλον / Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Το αρχαίο πευκοδάσος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας στο οροπέδιο Beartooth στο Ουαϊόμινγκ, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες που έτηξαν τον πάγο που το κάλυπτε
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης: Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Περιβάλλον / Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το συγκεκριμένο δικαίωμα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM
Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM