Πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει φύγει από την περιοχή του Καυκάσου με προορισμό την Αρμενία, μετά την επίθεση των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν την περασμένη εβδομάδα.
Οι αρχές του Γερεβάν έδωσαν στοιχεία στη δημοσιότητα βάσει των οποίων 42.500 άνθρωποι έχουν φθάσει στην Αρμενία από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, λίγες ημέρες μετά την αστραπιαία αζερική στρατιωτική επιχείρηση. Την ίδια ώρα, στα δύο στρατόπεδα καταγράφονται 400 θάνατοι.
Παράλληλα, περίπου 5.000 άνθρωποι βρίσκονται καθ’ οδόν, ενώ περισσότεροι από 100 είναι οι αγνοούμενοι μετά την έκρηξη σε αποθήκη καυσίμων που δέχθηκε την επιδρομή κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ το βράδυ της Δευτέρας. Το αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν ο θάνατος 68 ανθρώπων αλλά και ο τραυματισμός άλλων 290.
Το Αζερμπαϊτζάν είχε ανοίξει την προηγούμενη ημέρα τη μοναδική οδική αρτηρία που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία, τέσσερις ημέρες μετά την παράδοση των αυτονομιστικών δυνάμεων και τη συμφωνία της κατάπαυσης του πυρός που έθεσε υπό τον έλεγχο του Μπακού τον θύλακα των 120.000 κατοίκων, Αρμένιων στο μεγαλύτερο μέρος τους. Πρώτος σταθμός αυτού του οδικού άξονα, η συνοριακή πόλη Γκόρις. Η παρουσία εκατοντάδων αυτοκινήτων έχουν προκαλέσει χάος στους δρόμους της πόλης, υπό το βλέμμα της αστυνομίας που είναι σε αδυναμία να δώσει κατευθύνσεις, παρά τις εντολές που εκφωνούνται από τα μεγάφωνα, ενώ ελικόπτερα πετούν χαμηλά.
This is what it looks like when the entire Armenian Christian population of Nagorno-Karabakh is forced to flee the land they've lived in for 1,700 years. To learn more, listen to today's episode of the Christian Emergency Podcast. @JoelVeldkamp @CSI_humanrights pic.twitter.com/SRzwrNHu3f
— Christian Emergency Alliance (@ChristianEmerg1) September 26, 2023
Να σημειωθεί πως η συνοριακή πόλη Γκόρις δεν ζει την πρώτη έξοδο, καθώς έχει ήδη υποδεχθεί πρόσφυγες κατά τη διάρκεια των προηγούμενων πολέμων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανάμεσα στις δύο σοβιετικές δημοκρατίες, την χριστιανική Αρμενία και το μουσουλμανικό Αζερμπαϊτζάν.
Ανθρωπιστική κρίση λόγω της κατάστασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν φύγει από την περιοχή, οι περισσότεροι είναι πεινασμένοι, περνούν τις νύχτες στα αυτοκίνητά τους και δεν έχουν πού να κοιμηθούν ούτε πού να πάνε στην Αρμενία. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν έχει δηλώσει ότι το Γερεβάν είναι έτοιμο να υποδεχθεί 40.000 πρόσφυγες. Την ίδια ώρα όμως, η κυβέρνηση της Αρμενίας υποστηρίζει πως δεν έχει μπορέσει να εξασφαλίσει στέγη παρά για 2.850 πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, πράγμα που αποτελεί τον προάγγελο της επερχόμενης ανθρωπιστικής κρίσης.
In Azerbaijan-Armenia Conflict, a Bloody End in Nagorno-Karabakh https://t.co/au2mQNixxh
— Catherine Jones (@CathyJonesPR) September 27, 2023
Παράλληλα, ο πολιτικός αναλυτής Μπόρις Ναβασαρντιάν δήλωσε ότι η Αρμενία δεν έχει τα μέσα για να διαχειρισθεί την κρίση των προσφύγων και δεν θα μπορέσει να τα καταφέρει χωρίς βοήθεια από το εξωτερικό. Συμπλήρωσε επίσης πως η ανθρωπιστική κρίση θα έχει σοβαρές συνέπειες στην πολιτική σκηνή της Αρμενίας με υπόβαθρο τη γενικευμένη δυσαρέσκεια.
🇦🇲| Update: 50,000 people have left Nagorno-Karabakh for Armenia.
— Eternal Glory (@EternalGlory0) September 27, 2023
The dissolution of the Artsakh Republic is being prepared, it will be announced in the coming hours/days https://t.co/Amk2vGeTfc pic.twitter.com/MAyQtgNhFJ
Ο παράγοντας της Ρωσίας
Ο Νικόλ Πασινιάν οφείλει, μεταξύ άλλων, να λάβει υπ' όψιν του τον παράγοντα της Ρωσίας, καθώς η συγκεκριμένη χώρα διαθέτει στρατιωτική βάση στην Αρμενία και θεωρεί τον Καύκασο «πίσω αυλή της», παρά την μείωση της επιρροής της Μόσχας από την έναρξη της επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Επίσης, ο Αρμένιος πρωθυπουργός κατηγόρησε εμμέσως τη Μόσχα για έλλειψη υποστήριξης, χαρακτηρίζοντας «αναποτελεσματικές» τις σημερινές συμμαχίες της χώρας του, κυρίως με τη Ρωσία.
Μπροστά στο σπίτι της η Λιάνα Σαχακιάν έχει τοποθετήσει ένα τραπέζι με γλυκά. Το σημαντικό δεν είναι μόνο το φαγητό: είναι η υποδοχή, η ζεστή ατμόσφαιρα. Όταν είδα να φτάνουν τόσοι άνθρωποι, αποφάσισα να κάνω κάτι». Σε εκείνους που αποφάσισαν να παραμείνουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ υποσχέθηκε ότι τα δικαιώματα των Αρμενίων στον θύλακα που δόθηκε από την Σοβιετική Ένωση στο Αζερμπαϊτζάν το 1921 «είναι εγγυημένα».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP