Άρχισε το Eurogroup

Άρχισε το Eurogroup Facebook Twitter
0

Σε πιο αισιόδοξους τόνους ξεκίνησε το Eurogroup στις Βρυξέλλες με στόχο την έγκριση του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. Παρέμβαση έκανε και ο Λουκάς Παπαδήμος ο οποίος αποφάσισε να μεταβεί στη βελγική πρωτεύουσα μετά από παρότρυνση της Άνκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το ΜΕΓΚΑ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε την ισχυρή βούληση των Ελλήνων να παραμείνουν στο ευρώ, επικαλούμενος πληροφορίες και τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους,  ότι η εφαρμογή του προγράμματος, η νέα δανειακή σύμβαση και η υλοποίηση του PSI θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και θα μειώσουν την αβεβαιότητα που νιώθουν οι πολίτες για την προοπτική της οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε για το πρόγραμμα και την «πολύ ισχυρή πλειοψηφία των 2/3» με την οποία ψηφίστηκε από τη βουλή, παρότι όπως είπε περιλαμβάνει πολύ δύσκολα μέτρα. Επίσης υπογράμμισε ότι   "το νέο οικονομικό πρόγραμμα θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας", και κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε ότι "η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη"

Αισιοδοξία εξέφρασαν η Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ που δήλωσε: «Υποθέτω ότι μπορούμε να φτάσουμε σε τελική συμφωνία σήμερα. Η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει πολλά από αυτά που ζητήσαμε σε προπαρασκευαστικό στάδιο» συμπληρώνοντας: «Πρέπει να καταλήξουμε σήμερα. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Υπάρχουν ακόμη κάποια ζητήματα όπως ο βαθμός συμμετοχής του δημοσίου τομέα (στο κούρεμα) και το πως θα χειριστούμε το ζήτημα των ιδιωτών πιστωτων. Πρέπει επίσης να μιλήσουμε για το συνολικό ποσό του δεύτερου προγράμματος. Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα 130 δισεκατομμύρια».

«Η Ελλάδα έχει προφανώς κάνει σημαντικές προσπάθειες και πρέπει τώρα να προχωρήσουμε την επεξεργασία ώστε όλα τα στοιχεία της συμφωνίας, ιδίως όσα έχουν επεξεργαστεί άλλες πλευρές, να μπουν σε μια σειρά. Το Ταμείο θα κάνει ό,τι του αναλογεί», δήλωσε από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

 «Βρισκόμαστε εδώ έτοιμοι να ολοκληρώσουμε τη μακρά αυτή διαδικασία για το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα. Και είμαστε επίσης έτοιμοι να ξεκινήσουμε την επίσημη διαδικασία για το PSI. Είμαι αισιόδοξος αλλά σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε την ξεκάθαρη πολιτική έγκριση του Eurogroup», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Πιο επιφυλακτικός ως συνήθως ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε ανέφερε: «Εάν δεν είχαμε τίποτα να συζητήσουμε δεν θα συναντιόμασταν.... Σκοπεύουμε σήμερα να ολοκληρώσουμε την συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας της Ελλάδα . Η προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο πήγε καλά αλλά απομένουν κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να συζητηθούν. Χρειαζόμαστε διευκρινίσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα ώστε το ελληνικό χρέος να μην ξεπεράσει το 120% επί του ΑΕΠ έως το 2020. Υπάρχει ακόμη δουλειά να κάνουμε και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί. Είμαι αισιόδοξος».

Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ ζήτησε τη λειτουργία εποπτικού μηχανισμού που θα ελέγχει που θα πηγαίνουν τα χρήματα της βοήθειας: «Θα υπάρξει εκτενής συζήτηση για την εποπτεία του προγράμματος και τον τρόπο που θα επιτηρούμε εάν η Ελλάδα εφαρμόζει όσα έχουμε συμφωνήσει. Εάν η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τα μέτρα που ζητήσαμε, δεν θα είναι εφικτό να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Το πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι τώρα η ανάπτυξη, ότι το κράτος θα γίνει μικρότερο και πιο αποτελεσματικό, ότι θα δημιουργηθούν δουλειές. Μόνο τότε η Ελλάδα θα ανακάμψει», δήλωσε προσεχόμενη η κ. Φέκτερ.

Ερωτηθείσα ειδικά για το θέμα της εποπτείας, η αυστριακή υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Θα συζητήσουμε τη μορφή που θα λάβει. Από τη μία πλευρά μέσω μίας μόνιμης εποπτείας για την εφαρμογή των μέτρων και από την άλλη μέσω ενός ελέγχου του πού πηγαίνουν τα λεφτά. Δεν πρέπει να ξανασυμβεί αυτό που συνέβη στο παρελθόν: δισεκατομμύρια που έμπαιναν στην Ελλάδα να καταλήγουν στην κατανάλωση αλλά να μη δημιουργούνται υποδομές, να μην εκσυγχρονίζεται το κράτος, να μην υπάρχει περιφερειακή ανάπτυξη.

Πιο αυστηρός ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών:  «Η Ελλάδα θέλει τα λεφτά και μέχρι στιγμής δεν τους έχουμε δώσει τίποτα. Έχουμε πει όχι τις τελευταίες εβδομάδες. Μπορούμε να συνεχίσουμε να λέμε όχι μέχρι να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις απαιτήσεις…Αν η Ελλάδα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, τότε και η Ολλανδία θα κάνει αυτό που πρέπει….Είμαι υπέρ του μεγαλύτερου ελέγχου, της στενότερης εποπτείας…Τα χρήματα είναι το μέσο με το οποίο μπορούμε να ελέγξουμε την Ελλάδα», δήλωσε.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM
Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM