Αποκαλυπτική ήταν η χθεσινή κατάθεση του προέδρου Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους Πέτρου Χριστοδούλου στην επιτροπή της βουλής για το έλλειμμα. Ο κ. Χριστοδούλου μετά από πιεστικές ερωτήσεις του ανεξάρτητου βουλευτή Παναγιώτη Κουρουπλή, κατέθεσε ότι οι αναθεωρήσεις του ελλείμματος κόστισαν πολύ λέγοντας χαρακτηριστικά «ήταν το τελευταίο πράγμα που θέλαμε. Τον Απρίλιο του 2010 που είχαμε ξεκινήσει, είχαμε βγάλει μια επιτυχημένη έκδοση ομολόγων που ήταν πενταετίας, μία πολύ επιτυχημένη έκδοση δεκαετίας και είχαν αρχίσει τα spreads να μαζεύουν στην Ελλάδα και ξαφνικά πληροφορούμαι ότι μέσα σε ένα μήνα θα έχουμε αναθεώρηση και μου ήρθε ταμπλάς!». Η κατάθεση Χριστοδούλου εκθέτει τον κ. Παπακωνσταντίνου αλλά και τον κ. Παπανδρέου που στις 4 Μαρτίου του 2010 είχε δηλώσει πως «αν δεν ανταποκριθούν οι εταίροι θα πάμε στο ΔΝΤ». «Ηταν μια ατυχής τοποθέτηση για τις αγορές, γιατί οι αγορές…ενώ άκουγαν ότι το χαρτί πάει καλά, τα spreads έπεφταν κτλ ξαφνικά έλεγαν «καλά, γιατί συνεχίζουν και μας απειλούν ότι θα πάνε στο ΔΝΤ; Μήπως υπάρχει κάτι που δεν βλέπουμε; Και ξαφνικά φρίκαραν και λένε ότι μήπως γίνεται κάτι; Αλλιώς τους περιμένουμε να συμπεριφέρονται και αλλιώς συμπεριφέρονται». Ο κ. Χριστοδούλου χαρακτήρισε και τις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου περί Τιτανικού ως «ατυχή έκφραση».
Όμως όπως είπε ακόμη, οι αγορές γνωρίζαν πως το έλλειμμα θα ξεπερνούσε την πρόβλεψη του Γ. Παπαθανασίου για 6%, καθώς τα δανειζόμενα ποσά ήταν μεγαλύτερα από το δηλούμενο έλλειμμα. "Cash never lies - το χρήμα δεν ψεύδεται", σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο, ότι η αίσθηση της αγοράς ήταν, πως το έλλειμμα της Ελλάδας δεν υπερέβαινε το 10%. Αυτό, όπως είπε, ερμηνεύει και την ευκολία με την οποία η κυβέρνηση Παπανδρέου κατάφερε να προβεί σε δανεισμό στις αρχές του 2010. Μετά την πρώτη, δεύτερη αναθεώρηση, ήταν σαφές πως θα χτυπούσαμε τοίχο", τόνισε.
Η κατάθεση αυτή μαζί με του πρώην επικεφαλής της Εθνικής; Στατιστικής Υπηρεσίας Μανώλη Κοντοπυράκη που είπε ότι την πρόβλεψη για το έλλειμμα (αρχικά 12,2% και μετά 13,6%), την έστειλαν στη Eurostat η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2009 και ο κ. Παπακωνσταντίνου από το γραφείο του και όχι σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ, δημιούργησαν αίσθηση. Μάλιστα ο κ. Πρωτόπαππας έσπευσε για να προλάβει τους δημοσιογράφους, να τους συστήσει να περιμένουν να πάρουν στα χέρια τους τα πρακτικά και να μην ακούνε τι τους λένε οι βουλευτές-μέλη της επιτροπής όταν βγαίνουνε (οι δημοσιογράφοι δεν επιτρέπεται να είναι στη συνεδρίαση, περιμένουν τα πρακτικά). Τότε δημοσιογράφους του θύμισε ότι σε εκείνους είχε πει την περασμένη εβδομάδα όταν δεν πήγε ο κ. Κοντοπυράκης να καταθέσει ότι θα τον φέρει με την κλούβα και μετά το διέψευδε. Τελικά τα πρακτικά δικαίωσαν τους βουλευτές που μετέφεραν τα νέα στους δημοσιογράφους.
Σήμερα τα δημοσιεύματα για την κατάθεση του ο κ. Χριστοδούλου προέβη στην εξής δήλωση:
"Προσήλθα χθες (Τρίτη) στην Εξέταση Επιτροπή της Βουλής προκειμένου να καταθέσω και να απαντήσω με κάθε ειλικρίνεια στις ερωτήσεις που μου τέθηκαν. Η ουσία της κατάθεσής μου αφορούσε στην αποτύπωση του ελλείμματος του 2009, για την οποία εξήγησα διεξοδικά ότι το ύψος του νέου δανεισμού κάθε έτους δεν μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το ύψος του ελλείμματος που ανακοινώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, δημοσίως, όπως προβλέπουν οι κανόνες της Eurostat.
Εξήγησα, ότι από την επαγγελματική μου πείρα, αλλά και από την εμπειρία μου ως Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, "δεν μπορείς να κοροϊδέψεις τις αγορές".
Υπήρχε σαφής πίεση από κάποια μέλη της Επιτροπής να μετατρέψουν τα όσα ειλικρινώς κατέθεσα σε 'κατηγορίες' σε βάρος του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Η πίεση κατέστη σαφής και από τον τρόπο με τον οποίο επιλεκτικά διοχετεύθηκαν και ερμηνεύτηκαν σημεία της κατάθεσής μου.
Τέλος, και έχοντας επίγνωση της ζημιάς που μπορεί να προκληθεί στα συμφέροντα της χώρας, από την επιλεκτική αναφορά στα όσα κατέθεσα, αλλά και της στρεβλής εικόνας που ενδεχομένως μπορεί να διαμορφώσει η κοινή γνώμη, θα ζητήσω και εγγράφως από τον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής να δημοσιοποιηθούν αυτούσια τα πρακτικά από την κατάθεσή μου".
σχόλια