Ισραήλ- ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την απελευθέρωση των 2 Αμερικανίδων ομήρων από τη Χαμάς

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε την απελευθέρωση των Αμερικανίδων ομήρων από τη Χαμάς Facebook Twitter
0

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι η Χαμάς απελευθέρωσε δύο Αμερικανίδες ομήρους, κάτι που ανακοίνωσε νωρίτερα η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης

Από το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαιώθηκε με ανακοίνωση ότι η Χαμάς απελευθέρωσε την Τζούντιθ Τάι Ράαναν και την κόρη της, Νάταλι Σοσάνα Ράαναν. Πρόκειται για την πρώτη απελευθέρωση ομήρων από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς. Λίγα λεπτά αργότερα, το επιβεβαίωσε και η Ουάσινγκτον, με ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν.

Οι δύο Αμερικανίδες, που έχουν και ισραηλινή υπηκοότητα, μεταφέρονται σε στρατιωτική βάση του Ισραήλ, όπου περίμεναν συγγενείς τους. Τις απήγαγε η Χαμάς από το κιμπούτς Νάχαλ Οζ στις 7 Οκτωβρίου, όταν οι μαχητές της οργάνωσης εξαπέλυσαν την πολύνεκρη συντονισμένη επίθεσή τους στο Ισραήλ. Όταν απήχθησαν είχαν επισκεφθεί συγγενείς τους στο νότιο Ισραήλ. Νωρίτερα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε τις δύο Αμερικανίδες ομήρους για «ανθρωπιστικούς λόγους», έπειτα από διαμεσολάβηση του Κατάρ. 

Η Τζούντιθ Ράαναν και η κόρη της, Νάταλι «απελευθερώθηκαν από τα χέρια της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου. 

Ο στρατηγός Γκαλ Χιρς και δυνάμεις ασφαλείας «τις παρέλαβαν από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας και κατευθύνονται σε σημείο συνάντησης σε στρατιωτική βάση που βρίσκεται στο κεντρικό Ισραήλ, όπου τις περιμένουν συγγενείς τους», ανέφερε η ίδια ανακοίνωση.  

Μπάιντεν: Εξασφαλίσαμε την απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων ομήρων

«Σήμερα εξασφαλίσαμε την απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων που είχε πάρει ομήρους η Χαμάς, κατά τη διάρκεια της φριχτής τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου», ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι οι δύο γυναίκες «πέρασαν μια τρομακτική δοκιμασία» τις τελευταίες 14 ημέρες. «Είμαι πολύ χαρούμενος που σύντομα θα ξανασυναντηθούν με την οικογένειά τους», επεσήμανε ακόμη και σημείωσε ότι θα έχουν την πλήρη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης.  

Ο Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε τις κυβερνήσεις του Κατάρ και του Ισραήλ για τη συνεργασία τους προκειμένου να απελευθερωθούν οι δύο Αμερικανίδες όμηροι. Ακόμη επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει σταματήσει τις προσπάθειες προκειμένου να απελευθερωθούν οι Αμερικανοί που παραμένουν όμηροι στα χέρια της Χαμάς. 

Η απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων ήρθε «έπειτα από πολλές ημέρες συνεχούς επικοινωνίας» μεταξύ όλων των πλευρών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, σύμφωνα με το Reuters. Το Κατάρ ελπίζει ότι ο διάλογος «θα οδηγήσει στην απελευθέρωση όλων των ομήρων, κάθε εθνικότητας», συμπλήρωσε. 

Συγγενείς ομήρων έκαναν έκκληση για την απελευθέρωση κι άλλων ανθρώπων. «Καλούμε τους παγκόσμιους ηγέτες και τη διεθνή κοινότητα να ασκήσουν όλη την εξουσία τους για την απελευθέρωση όλων των ομήρων και των αγνοούμενων», ανέφεραν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν. 

Σήμερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι η Χαμάς πήρε περίπου 200 ομήρους όταν εξαπέλυσε την επίθεση στη χώρα. Παράλληλα, εκτίμησαν ότι οι περισσότεροι από τους ομήρους είναι ζωντανοί. 

Με πληροφορίες από BBC, Guardian, NYT

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργία: Δολοφονήθηκε γνωστό τρανς μοντέλο μια ημέρα μετά τη ψήφιση του αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου

Διεθνή / Γεωργία: Δολοφονήθηκε γνωστό τρανς μοντέλο μια ημέρα μετά τη ψήφιση του αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε ότι η Αμπραμίντζε φέρεται να μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου, ενώ αργότερα ανακοινώθηκε η σύλληψη ενός άνδρα που σχετίζεται με την υπόθεση
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Απειλές για «συντριπτική απάντηση» κατά του Ισραήλ από τον άξονα της αντίστασης

Διεθνή / Ιράν: Απειλές για «συντριπτική απάντηση» κατά του Ισραήλ από τον άξονα της αντίστασης

Ο Νασράλα, σε προηγούμενη ομιλία του, χαρακτήρισε τις εκρήξεις βομβητών και συσκευών επικοινωνίας τις τελευταίες δύο ημέρες στον Λίβανο ως πιθανή «κήρυξη πολέμου» κατά της οργάνωσης
LIFO NEWSROOM
Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Διεθνή / Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Η Wall Street Journal εξηγεί πώς τα μέλη της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν ενώ βρίσκονταν στην «καθημερινή ζωή» στον Λίβανο, σε πολυσύχναστα μέρη και τι σημαίνει αυτό για την επίθεση
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Αποκαλύψεις για τους τρόπους με τους οποίους προσέγγιζε τους συνεργούς του ο 71χρονος Ντομινίκ Πελικό στη δίκη για τους βιασμούς της Ζιζέλ 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ