Κένυα: Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλεί τον βασιλιά Κάρολο να ζητήσει «συγγνώμη» για θηριωδίες της αποικιοκρατίας

Κένυα: Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλεί τον βασιλιά Κάρολο να ζητήσει «συγγνώμη» για τις βρετανικές θηριωδίες τον καιρό της αποικιοκρατίας Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κένυας κάλεσε τον βασιλιά Κάρολο να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τις αποικιακές καταχρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου κατά την επίσκεψη του στην χώρα.

«Καλούμε τον βασιλιά (Κάρολο), εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης, να ζητήσει μια άνευ όρων και απερίφραστη δημόσια συγγνώμη (σε αντίθεση με τις πολύ προσεκτικές, αυτοσυντηρητικές και προστατευτικές δηλώσεις λύπης) για τη βάναυση και απάνθρωπη μεταχείριση που επιβλήθηκε στους πολίτες της Κένυας», δήλωσε η KHRC.

Κατά τη διάρκεια της «έκτακτης ανάγκης» μεταξύ 1952 και 1960, την περίοδο δηλαδή της κορύφωσης της προσπάθειας της Κένυας για ανεξαρτησία, Βρετανοί στρατιώτες ανάγκασαν περίπου ενάμιση εκατομμύριο Κενυάτες, οι οποίοι θεωρήθηκαν ύποπτοι για συμμετοχή στην αντιαποικιακή εξέγερση «Μάου Μάου», να μεταφερθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωση, όπου και βασανίστηκαν.

Η επίσκεψη του βασιλιά Κάρολου στην Κένυα ξεκίνησε τη Τρίτη 31 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει ως και την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου. Σκοπός της επίσκεψης είναι η αναγνώριση των πιο οδυνηρών πτυχών της κοινής ιστορίας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κένυας.

Άλλωστε, σε ανακοίνωση του το Μπάκιγχαμ  υπογράμμιζε ότι ο βασιλιάς «θα αφιερώσει χρόνο κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψης του για να εμβαθύνει στην κατανόηση των αδικιών που υπέστη ο λαός της Κένυας, κατά τη διάρκεια της "έκτακτης ανάγκης"».

Από την πλευρά της η Επιτροπή Δικαιωμάτων δήλωσε πως δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι ο βασιλιάς σκοπεύει να ζητήσει μία πλήρη και άνευ όρων συγγνώμη για την αποικιοκρατική βαρβαρότητα στην Κένυα.

Το 1957 ο γενικός εισαγγελέας της βρετανικής αποικίας Eric Griffith – Jones σε επιστολή προς Βρετανό κυβερνήτη περιέγραφε την κακομεταχείριση των κρατούμενων «ως ανησυχητικά παρόμοιες με τις συνθήκες στη ναζιστική Γερμανία ή την κομμουνιστική Ρωσία». Αργότερα, ο ίδιος ο Griffith – Jones συνέταξε νομοθεσία που επέτρεπε τους ξυλοδαρμούς υπό τον όρο να μείνουν μυστικοί.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό ύψους 20 εκατομμυρίων λιρών το 2013, με 5.228 Κενυάτες που συμμετείχαν σε ομαδική αγωγή για τις καταχρήσεις που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της «έκτακτης ανάγκης». Η πληρωμή, που συνοδεύτηκε από μια «δήλωση λύπης» της βρετανικής κυβέρνησης, ακολούθησε μια 11ετή εκστρατεία και δικαστική μάχη κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, που αρχικά κατατέθηκε από πέντε ηλικιωμένους Κενυάτες.

Η υπόθεση αποκάλυψε ότι οι Βρετανοί είχαν καταστρέψει ή αποκρύψει τα επίσημα αρχεία των βίαιων καταστολών των αποικιακών αρχών, ενώ τα έγγραφα που βρέθηκαν έφεραν τη βρετανική κυβέρνηση σε «ντροπιαστική και σκανδαλώδη θέση», σύμφωνα με τους ιστορικούς.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις και το μέγεθος των αποικιοκρατικών θηριωδιών που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την τελευταία δεκαετία, παρόμοιοι απολογισμοί σάρωσαν την Κοινοπολιτεία, ενώ οι εκκλήσεις για αναγνώριση και αποζημίωση αυτών των ιστορικών αδικημάτων αυξήθηκαν.

Η προσέγγιση του Καρόλου, κατά την πρώτη του επίσκεψη ως βασιλιάς σε χώρα μέλος της Κοινοπολιτείας, θα σηματοδοτήσει τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να αντιμετωπίσει παρόμοιες εκκλήσεις για αναγνώριση και συγγνώμη για τις αποικιακές θηριωδίες.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λος Άντζελες: Η στιγμή που μπουλτόζα μαζεύει δεκάδες αυτοκίνητα - Τα εγκατέλειψαν για να γλιτώσουν από τη φωτιά

Διεθνή / Λος Άντζελες: Εγκαταλείπουν τα πολυτελή αυτοκίνητά τους και τρέχουν να γλιτώσουν από την πυρκαγιά

Στις φλόγες Μαλιμπού και άλλες πόλεις γύρω από το Λος Άντζελες - Εκκενώνουν τις πόλεις, εγκαταλείπουν τα αυτοκίνητά τους και προκαλείται κυκλοφοριακό χάος - Μπουλντόζα απομακρύνει τα αυτοκίνητα
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Δημοσίευσε χάρτη με τον Καναδά προσαρτημένο στις ΗΠΑ

Διεθνή / Τραμπ: Δημοσίευσε χάρτη με τον Καναδά προσαρτημένο στις ΗΠΑ

Διατύπωσε οικονομικές απειλές κατά του Καναδά και αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης για τη Διώρυγα του Παναμά και τη Γροιλανδία, σε δηλώσεις που έφτασαν στα Ηνωμένα Έθνη
LIFO NEWSROOM