Δίκη Ντόναλντ Τραμπ: Συνεχείς κόντρες με τον δικαστή- Τι είπε στην κατάθεσή του

Δίκη Ντόναλντ Τραμπ: Συνεχείς κόντρες με τον δικαστή- Τι είπε στην κατάθεσή του Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν τη Δευτέρα, ότι οι κατηγορίες για απάτες 250 εκατ. δολαρίων είναι «ασήμαντες» και πως η δίκη είναι ένα πολιτικό «κυνήγι μαγισσών».

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, που κράτησε τέσσερις ώρες, ο Ντόναλντ Τραμπ κοντραρίστηκε πολλές φορές με τον δικαστή, Άρθουρ Ένγκορον, ο οποίος κάποιες στιγμές φάνηκε να εξοργίζεται

«Παρακαλώ, απλά απαντάτε τις ερωτήσεις, όχι ομιλίες», του είπε κάποια στιγμή ο δικαστής. Έπειτα από άλλη μία μεγάλης διάρκειας απάντηση του Ντόναλντ Τραμπ, ο δικαστής είπε σε έναν από τους δικηγόρους του πρώην προέδρου: 

«Μπορείτε να ελέγξετε τον πελάτη σας; Εδώ δεν είναι πολιτική συγκέντρωση, είναι δικαστική αίθουσα. Σας παρακαλώ να τον ελέγξετε. Αν δεν μπορείτε εσείς, θα το κάνω εγώ». 

«Παρακαλώ, απλά απαντάτε τις ερωτήσεις, όχι ομιλίες», του είπε κάποια στιγμή ο δικαστής. Έπειτα από άλλη μία μεγάλης διάρκειας απάντηση του Ντόναλντ Τραμπ, ο δικαστής είπε σε έναν από τους δικηγόρους του πρώην προέδρου: 

«Μπορείτε να ελέγξετε τον πελάτη σας; Εδώ δεν είναι πολιτική συγκέντρωση, είναι δικαστική αίθουσα. Σας ικετεύω να τον ελέγξετε. Αν δεν μπορείτε εσείς, θα το κάνω εγώ». 

Σε κάποιο σημείο της κατάθεσής του, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε: «Είμαι σίγουρος ότι ο δικαστής θα αποφασίσει σε βάρος μου, γιατί πάντα το κάνει». Ο Ένγκορον αντέδρασε αμέσως: «Μπορείτε να μου επιτίθεστε με όποιο τρόπο θέλετε, αλλά παρακαλώ απαντήστε στις ερωτήσεις». 

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι δεν είχε κάνει τίποτα κακό και κατηγόρησε τους εισαγγελείς ότι κάνουν μικροπολιτική. «Καθόμαστε εδώ όλη την ημέρα. Πρόκειται για παρέμβαση στις εκλογές επειδή θέλετε να με κρατήσετε στο δικαστήριο» ανέφερε κάποια στιγμή στο δικαστήριο ο Ντόναλντ Τραμπ

Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, κατηγορεί τον πρώην πρόεδρο και πολλά κορυφαία στελέχη του ομίλου Τραμπ- συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων γιων του- ότι με δόλο διόγκωσαν την αξία των ακινήτων του για να εξασφαλίσουν καλύτερα δάνεια από τις τράπεζες.

«Ο αριθμός των περιουσιακών στοιχείων των οποίων έχει διογκωθεί η αξία τους είναι εντυπωσιακός, επηρεάζοντας τις περισσότερες, αν όχι όλες τις ιδιοκτησίες ακινήτων», αναφέρει η αγωγή, η οποία κατατέθηκε από την Τζέιμς τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι εισαγγελείς ρώτησαν μεταξύ άλλων γιατί η αξία του ακινήτου του Τραμπ στο Αμπερντίν αυξήθηκε κατά 245 εκατ. δολάρια μεταξύ 2013 και 2014, ενώ ο πρώην πρόεδρος φαινόταν να έχει κάνει ελάχιστα σε αυτό. «Το Αμπερντίν είναι ένα πολύ πλούσιο μέρος. Είναι ένα απίστευτο κομμάτι γης και ίσως είναι το μεγαλύτερο γήπεδο γκολφ που έχει κατασκευαστεί ποτέ», δήλωσε εκείνος.

Ο δικαστής Άρθουρ Ένγκορον έχει ήδη κρίνει ότι οι εκτιμήσεις αυτές ήταν δόλιες. Οι εισαγγελείς της πολιτείας υποστηρίζουν ότι παραπλάνησαν τους δανειστές και τους ασφαλιστές με αποτέλεσμα να κερδίσει η εταιρεία 100 εκατομμύρια δολάρια και να διογκώσει τον πλούτο του κατά 2 δισ. δολάρια.

Η εισαγγελέας Τζέιμς απέρριψε τις επιθέσεις του Τραμπ εναντίον της. «Στο τέλος, το μόνο που μετράει είναι τα γεγονότα και οι αριθμοί. Οι αριθμοί, φίλοι μου, δεν λένε ψέματα», σχολίασε έξω από το δικαστήριο, προτού να ξεκινήσει η κατάθεση του πρώην προέδρου.

Ντόναλντ Τραμπ: Η πιθανή ποινή του και οι δίκες που εκκρεμούν

Ο Τραμπ δεν κινδυνεύει με φυλάκιση εφόσον κριθεί ένοχος, όμως μπορεί να του επιβληθεί βαρύ πρόστιμο ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων αλλά και να απαγορευτεί στον ίδιο και τους δύο μεγαλύτερους γιους του να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη.

Ο Ένγκορον έχει ήδη επιβάλει πρόστιμο 15.000 δολαρίων στον Τραμπ επειδή επιτέθηκε δημοσίως σε υπάλληλό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που διεκδικεί ξανά το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις εκλογές 2024 έχει εξαπολύσει επιθέσεις και εναντίον του ίδιου του Έγκορον, αποκαλώντας τον «δικαστή απατεώνα» και «δικαστή που μισεί τον Τραμπ, ριζοσπάστη αριστερό, Δημοκρατικό πράκτορα».

Η κατάθεση του πρώην προέδρου ακολουθεί εκείνες των δύο ενήλικων γιων του, του Έρικ και του Ντόναλντ Τζούνιορ, οι οποίοι επανειλημμένα ισχυρίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θυμούνται, ούτε έχουν γνώση γύρω από τις δηλώσεις των εν λόγω οικονομικών συνθηκών που βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της δίκης.Η κόρη του, Ιβάνκα, αναμένεται να καταθέσει την Τετάρτη. 

Η αστική υπόθεση στη Νέα Υόρκη είναι μία από τις πολλές νομικές μάχες στις οποίες έχει εμπλακεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Αντιμετωπίζει επίσης τέσσερις ποινικές διώξεις - δύο που σχετίζονται με τις φερόμενες προσπάθειές του να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020, μία για τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων και μία άλλη για ψευδή λογιστικά στοιχεία που αφορούν χρήματα για την απόκρυψη.

Με πληροφορίες από Guardian, BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: 99χρονη έγινε σταρ στο TikTok  με την βοήθεια της 21χρονης δισεγγονής της

Διεθνή / Γαλλία: 99χρονη έγινε σταρ στο TikTok  με την βοήθεια της 21χρονης δισεγγονής της

Επί δύο χρόνια οι δύο γυναίκες μοιράζονται τις περιπέτειές τους με 10 εκατομμύρια συνδρομητές - Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν είναι η νέα γενιά να μην αφήνει μόνους τους ηλικιωμένους
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ