Εχούντ Μπάρακ: Το Ισραήλ έχει λίγες εβδομάδες περιθώριο για να εξαλείψει τη Χαμάς

Εχούντ Μπάρακ: Το Ισραήλ έχει λίγες εβδομάδες περιθώριο για να εξαλείψει τη Χαμάς Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Εχούντ Μπάρακ πιστεύει ότι το Ισραήλ έχει στη διάθεσή του μόνο μερικές εβδομάδες για να εξαλείψει τη Χαμάς, καθώς η κοινή γνώμη- κυρίως στις ΗΠΑ- αλλάζει γρήγορα και στρέφεται εναντίον των επιθέσεων στη Γάζα

Η ρητορική των Αμερικανών αξιωματούχων έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες και γίνονται διαρκείς εκκλήσεις για ανθρωπιστικές παύσεις, παρατήρησε ο Εχούντ Μπάρακ, πρωθυπουργός του Ισραήλ από το 1992 έως το 2001, ο οποίος έχει διατελέσει επίσης υπουργός Άμυνας και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων. 

Μιλώντας στο Politico, εξέφρασε την ανησυχία ότι τώρα μειώνεται η συμπαράσταση στο Ισραήλ, η οποία εκφράστηκε αμέσως μετά τη δολοφονική επίθεση που έκανε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. 

«Μπορείτε να δείτε ότι τα περιθώρια στενεύουν. Είναι ξεκάθαρο πως οδεύουμε προς προστριβή με τους Αμερικανούς για την επίθεση. Η Αμερική δεν μπορεί να υπαγορεύσει στο Ισραήλ τι να κάνει. Αλλά δεν μπορούμε να τους αγνοήσουμε», δήλωσε, ο Εχούντ Μπάρακ. 

«Πρέπει να συμβιβαστούμε με τις απαιτήσεις των Αμερικανών εντός των επόμενων δύο ή τριών εβδομάδων, ίσως και ακόμη ταχύτερα», επεσήμανε.

Θα πάρει μήνες- ή ακόμη και ένα χρόνο- για να εξοντωθεί η Χαμάς, κάτι που αποτελεί τον κύριο στόχο που έχει θέσει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου για αυτό τον πόλεμο, εκτίμησε ο Μπάρακ. Όμως, συνέχισε, η στήριξη της Δύσης μειώνεται, εξαιτίας των θανάτων αμάχων στη Γάζα και των φόβων ότι η εκστρατεία του Ισραήλ μπορεί να προκαλέσει έναν πολύ πιο ευρύ και ακόμη πιο καταστροφικό πόλεμο στην περιοχή. 

Οι χώρες της Δύσης επίσης αγωνιούν για τους πολίτες τους που είναι ανάμεσα στους 242 ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Γάζα, σημείωσε ακόμη ο Εχούντ Μπάρακ. 

Το Ισραήλ «χάνει» την κοινή γνώμη

«Ακούστε την κοινή γνώμη. Και πίσω από κλειστές πόρτες είναι λίγο περισσότερο ξεκάθαρο. Χάνουμε την κοινή γνώμη στην Ευρώπη και σε μία ή δύο εβδομάδες θα αρχίσουμε να χάνουμε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Και έπειτα από άλλη μία εβδομάδα, θα έρθει στην επιφάνεια η προστριβή με τους Αμερικανούς», τόνισε. 

Ήδη ο Τζο Μπάιντεν έχει αναφερθεί στην ανάγκη για «ανθρωπιστική παύση» στον πόλεμο. Αυτή την εβδομάδα, ο Άντονι Μπλίνκεν βρέθηκε ξανά στο Ισραήλ και έκανε την ίδια αναφορά στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος μέχρι στιγμής το απορρίπτει. Όμως, ο Μπάρακ πιστεύει ότι το Ισραήλ δεν θα μπορεί να αποκρούει για πολύ ακόμη το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων

Κατά την άποψη του Εχούντ Μπάρακ, το Ισραήλ έβαλε ορθώς τόσο ψηλά τον πήχη στον πόλεμο με τη Χαμάς. «Το σοκ της επίθεσης ήταν τεράστιο. Ήταν ένα άνευ προηγουμένου γεγονός στην ιστορία μας και ήταν αμέσως ξεκάθαρο ότι έπρεπε να δοθεί μια σκληρή απάντηση. Όχι για να πάρουμε εκδίκηση, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν μπορεί να ξανασυμβεί», επεσήμανε. 

Ακόμη κι αν η στρατιωτική εκστρατεία δεν πετύχει απόλυτα τον στόχο της πλήρους εξάλειψης της Χαμάς, θα έχει επιφέρει σοβαρή ζημιά στην οργάνωση, σημείωσε. Μετά θα είναι σημαντικό στο να μην επιτραπεί στη Χαμάς να «αναβιώσει». 

Σε ό,τι αφορά στην επόμενη ημέρα μετά τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πρέπει να επιστρατευθεί μια πολυεθνική αραβική δύναμη, με κάποιες συμβολικές συμμετοχές από μη αραβικές χώρες, για να αναλάβει στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτή η δύναμη θα μπορούσε να μείνει στον θύλακα για 3-6 μήνες, στο πλαίσιο της μετάβασης προκειμένου να αναλάβει στη συνέχεια η Παλαιστινιακή Αρχή

Το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία έχουν στενότερη αντιτρομοκρατική συνεργασία, σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός. Επίσης, συνέχισε, το Ισραήλ έχει υπογράψει συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων με το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μια διαδικασία από την οποία, εκτίμησε, οι αραβικές χώρες δεν θα θέλουν να αποσυρθούν. 

«Οι Άραβες ηγέτες θα πρέπει επίσης να μπορούν να πουν στον λαό τους ότι κάτι αλλάζει, πως ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, στο οποίο υπάρχει μια ειλικρινής προσπάθεια από όλες τις πλευρές για ηρεμία. Αλλά πρέπει να ακούσουν ότι το Ισραήλ είναι σε θέση να σκεφτεί σε όρους μιας διαφορετικής κατεύθυνσης από εκείνη που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια». 

Αυτό, προειδοποίησε, δεν σημαίνει ότι το Ισραήλ πρέπει ή μπορεί να σπεύσει στην αναβίωση των διαπραγματεύσεων για μια λύση δύο κρατών. 

Η επιστροφή στην εποχή που εκείνος που διαπραγματευόταν με τον Αραφάτ μπορεί να μην είναι δυνατή, για πολύ καιρό, σημείωσε «Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Οπότε δεν νομίζω ότι μπορεί να επαναληφθεί ακριβώς κάτι», είπε. «Δεν θα συμβεί γρήγορα και θα πάρει καιρό. Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη από όλες τις πλευρές και η δυσπιστία έχει απλώς βαθύνει», κατέληξε. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Διεθνή / Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Το ονειρικό χωριό του Άγιου Βασίλη στο Ροβανιέμι δημιουργήθηκε ως καταφύγιο και σε περίπτωση βομβιστικής επίθεσης κατά της Φινλανδίας, μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Διεθνή / Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Η εθνική αστυνομική υπηρεσία του Περού κατέγραψε εικόνες με τον Γκριντς να τρέχει στη Λίμα και με μια βαριοπούλα κρεμασμένη στον ώμο του να κάνει έφοδο σε κρησφύγετο εμπόρων ναρκωτικών 
LIFO NEWSROOM