Η Ισλανδία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από μια σειρά σεισμών που προκάλεσαν έντονη ανησυχία για πιθανή έκρηξη ηφαιστείου.
Οι αρχές διέταξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας χιλιάδες που ζουν στη νοτιοδυτική πόλη Γκρίνταβικ να εκκενώσουν προληπτικά την περιοχή υπό τον φόβο έκρηξης του ηφαιστείου Fagradalsfjall.
Το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο δήλωσε ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος έκρηξης στη χερσόνησο Reykjanes ή λίγο έξω από αυτήν. Η πιθανότητα έκρηξης έχει αυξηθεί από το πρωί, λέει ο ΙΜΟ.
Μια έκρηξη του ηφαιστείου Fagradalsfjall θα μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση ενώ χιλιάδες δονήσεις έχουν καταγραφεί γύρω από το ηφαίστειο τις τελευταίες εβδομάδες.
Η χερσόνησος Reykjanes της Ισλανδίας σημειώνεται ότι παρέμενε αδρανής στην ηφαιστειακή δραστηριότητα για 800 χρόνια πριν από την έκρηξη του 2021 ενώ πάνω από 20.000 δονήσεις έχουν καταγραφεί στη νοτιοδυτική Ισλανδία από τα τέλη Οκτωβρίου.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ισλανδίας δήλωσε ότι η απόφαση για εκκένωση πάρθηκε αφού ο ΙΜΟ δεν μπόρεσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο μια «σήραγγα μάγματος που σχηματίζεται αυτή τη στιγμή να φτάσει στο Γκρίνταβικ». Παράλληλα, την Παρασκευή, το πρακτορείο είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να εγκαταλείψουν την πόλη, ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για «εκκένωση έκτακτης ανάγκης» καλώντας τους κατοίκους να «παραμείνουν ήρεμοι, γιατί έχουμε αρκετό χρόνο για να αντιδράσουμε».
«Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Η εκκένωση είναι πρωτίστως προληπτική με κύριο στόχο την ασφάλεια όλων των κατοίκων του Γκρίνταβικ», πρόσθεσε. Όλοι οι δρόμοι προς την πόλη των περίπου 4.000 κατοίκων είναι κλειστοί εκτός και αν πρόκειται για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Η Ισλανδία είναι μια από τις πιο ενεργές γεωγραφικά περιοχές στον κόσμο, με περίπου 30 ενεργές ηφαιστειακές περιοχές. Τον Ιούλιο, το Litli-Hrutur εξερράγη στην περιοχή Fagradalsfjall, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των τουριστών για το το «νεότερο βρεφικό ηφαιστείο στον κόσμο».
Η περιοχή ήταν αδρανής για οκτώ αιώνες μέχρι τις εκρήξεις το 2021, το 2022 και το 2023.
Με πληροφορίες του BBC