Μια 32χρονη γυναίκα από την Αλαμπάμα που γεννήθηκε με δύο μήτρες, κυοφορεί μωρά και στις δύο.
Πρόκειται για μία σπάνια περίπτωση. Η Kelsey Hatcher, η οποία καταγράφει την ιστορία της στον λογαριασμό της στο Instagram «doubleuhatchlings», γνώριζε από την ηλικία των 17 ότι έχει «δίδελφυ μήτρα», μια σπάνια πάθηση όπου ένα άτομο έχει στην ουσία δύο μήτρες. Το ποσοστό των γυναικών που έχουν κάτι ανάλογο παγκοσμίως είναι στο 0,3%.
Η διπλή εγκυμοσύνη της αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης επίσκεψης για τον υπέρηχο των οκτώ εβδομάδων τον Μάιο όπου έμαθε η μητέρα των ήδη τριών παιδιών ότι όχι μόνο κυοφορεί δίδυμα αλλά ότι υπήρχε ένα έμβρυο σε κάθε μήτρα της.
«Μείναμε έκπληκτοι! Κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου υπερήχου είχαμε ΠΟΛΛΑ γέλια», έγραψε σε μια ανάρτηση στο Instagram.
«Πιθανότατα αυτό που συνέβη είναι ότι έγινε ωορρηξία χωριστά και είχε ένα ωάριο να κατέβει από κάθε σάλπιγγα, που σημαίνει ότι κατέβαινε σε κάθε πλευρά της μήτρας, και στη συνέχεια το σπέρμα ταξίδεψε σε κάθε ξεχωριστή μήτρα και η γονιμοποίηση έγινε επίσης ξεχωριστά», είπε η γυναικολόγος της Shweta Patel στο ABC "Good Morning America".
Αν και οι γυναίκες με διπλή μήτρα αντιμετωπίζουν συχνά επιπλοκές, η Hatcher δεν είχε πρόβλημα στις προηγούμενες εγκυμοσύνες της.
Οι εγκυμοσύνες και στις δύο μήτρες είναι εξαιρετικά σπάνιες – η Hatcher είπε ότι της είπαν ότι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο ήταν μία στα 50 εκατομμύρια. Η τελευταία ανάλογη περίπτωση που έγινε γνωστή ήταν στο Μπαγκλαντές το 2019 όταν η Αρίφα Σουλτάνα, τότε 20 ετών, γέννησε υγιή δίδυμα με διαφορά 26 ημερών.
Η Hatcher ελπίζει να προχωρήσει στον τοκετό και να γεννήσει το μωρό Α και το μωρό Β, ή «τα κορίτσια» όπως τα αποκαλεί με στοργή, με ημερομηνία γέννησης τα Χριστούγεννα.
Ωστόσο οι μήτρες θα συστέλλονται σε διαφορετικούς χρόνους, που σημαίνει ότι μπορεί να έχουν διαφορά λεπτών, ωρών ή και ημερών μεταξύ τους, και η Kelsey και ο σύζυγός της Caleb Hatcher γνωρίζουν ότι μπορεί να χρειαστεί καισαρική, για τη μία ή και για τις δύο γέννες, ανάλογα πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.
Με πληροφορίες του sciencealert